Koronavirus u Švedskoj: Kijametski dani ili može doći i gore?

0
732

U Švedskoj, sa više od 10 miliona stanovnika, sa 6. novembrom 2020. zaraženo je 146.461 osoba ili samo za jedan dan više za 4.697 osoba; umrlih je 6.022 ili za 20 više za zadnja 24 sata. Za dvije sedmice u Švedskoj je broj zaraženih veći za ca 30 procenata, a broj umrlih za ca 15 procenata. Samo u zadnjoj sedmici u Švedskoj je povećan broj zaraženih za ca 20 procenata, a umrlih za ca 15 procenata! Najviše denvno zaraženih 4.034 osobe bilo je 5. novembra, a umrlih 28 i to 4. novembra.

Piše: Fikret TUFEK

Pandemija koronavirusa hara svijetom (48.630.577 zaraženih – 1.232.818 umrlih) i Europom (11.296.740 zaraženih – 283.411 umrlih); u zemljama Nordena 238.562 zaražena – 7.400 umrlih. Svakim danom brojke vrtoglavo rastu, svaki normalan čovjek se zapita je li to došao kijamet..!

Švedska i sa najboljim modelom zabrinuta

Samo za jedan dan, od 5. do 6. novemnra je 4.697 novozaraženih osoba, a dnevno umire ca 20 do 30 osoba, na intenzivnoj njezi stalno se broj povećava: trenutno 92 osobe, za 2 više nego prethodnog dana, ukupno do sada bilo 775 osobe. Prekinut je trend opadanja broja mrtvih i brojke umrlih su visoke, posebno među starima: od 10 umrlih osoba od covid-19, čak 9 je iznad 70 godina. Radi se o veoma opasnoj bolesti sa velikom smrtnošću, koja se intenzivno razvija od marta 2020. godine. Značajno su opala i putovanja unutar Švedske, samo u zadnje dvije sedmice za 14 posto, jer svi se drže uputa da se bude kod kuće. Opala su i putovanja avionom: za inostranstvo manje 82 procenta, a unutar Šveske manje za 73 procenta.

Produžene kontrole na granici do 11. maja 2021.

Vlada je produžila kontrole za švedske unutrašnje granice, npr. prema Danskoj, do 11. maja 2021, značajno i zbog sigurnosnih razloga. Kontrole granice uvedene su 2015. zbog migrantske krize. Međutim, ministrica unutarnjih poslova Lena Hallengren ne želi zakonski zatvoriti društvo, jer su veliki dijelovi društva zbog pandemije već zatvoreni: danas je zatvoreno 10 od 21 regiona.

Razvoj pandemije uzrokovao je da se ne putuje izvan 10 regiona, ali su susreti osoba smanjeni i unutar regija: butici, trgovinski centri, takmičenja, priredbe… su sa sve manje posjetilaca, jer se u većini regiona taj broj ograničio na 50 osoba, a uputstva vrijede do 26. novembra 2020. godine.

Značajno je povećan broj pacijenata koji se primaju u bolnice jer je covid-19 brzo značajno porastao zadnjih sedmica: 8. oktobra 2020. je u bolnicama bilo 175 osoba, sa 25 na intenzivnom – 5. novembra u bolnicama je bilo 751 osoba, od čega 92 na intenzivnom!

Pilot istraživanje na antitijela i imunitet T-ćelija, izvršiće se i na školskoj djeci, na ca 200 djece, sve kako bi se povećala otpornost na sars-cov-2 kod djece i odraslih.

Zaštitiće se i osoblje u predškolskim ustanovama, sa maskama za usta i vizirima, kako se ne bi zarazilo. Izdvajaju se sredstva za osoblje predškolskih ustanova, koje će dobiti detaljna uputstva.

Korona pomoć od 3,5 milijardi kruna za 46.000 privatnih firmi

Oni koji vode pojedinačne firme moće od 9. novembra 2020. tražiti pomoć za izgubljenu zaradu po osnovu pandemije, za proljeće i ljeto: najviše može poduzetnik dobiti 120.000 kruna (ca 12.000 eura). Vlada je obezbijedila pomoć za dva mjeseca unazad sa 3,5 milijardi kruna u sklopu desetog ekstra promjenjivog budžeta, uz podršku Centar i Partije liberala. Ca 46.000 pojedinačnih poduzetnika u privredi računa se da će dobiti pomoć za mart, april, maj, juni i juli!

Nadoknada zbog virusa produžena do marta 2021. godine

Osobe koje ne mogu raditi po osnovu rizika od koronavirusa mogu dobiti nadoknadu čak i tokom prvog kvartala 2021. godine: o tome su se dogovorili vlada i partneri suradnje.

– Možemo obavijestiti da će se nadoknada davati do 31. marta 2021. godine. Nakon toga pratićemo razvoj pandemije i vidjeti treba li se mjera produžavati, kaže Bengt Eliasson.

Vlada je 27. oktobra predložila da broj dana za koje se daje moguća nadoknada za 2020. godinu se može uduplati na 184 dana, ali ništa se tada nije kazalo o slijedećoj, 2021. godini. Sada je i to jasno.

Butici i lokali se mogu pretvoriti u stanove

Ako butici i lokali stoje prazni zbog koronavirusa mogu se preurediti u stanove. To misli vlada koja daje u zadatak Boverket-u da to analizira. Na taj bi se način obezbijedilo više stanova za mlade, odrasle i studente, misli ministar gradnje Per Bolund (MP). Vidiće se zakonske mogućnosti a prijedlog treba biti gotov do 26. februara 2021. godine.

Manje kolektivnih putovanja u velikim gradovima

Otkako su dati savjeti za smanjenje pandemije koronavirusa sve manje osoba upotrebljava kolektivni saobraćaj u velikim gradovima. Tako je u regiji Skåne zadnje sedmice značajno smanjen broj putnika u kolektivnom saobraćaju, ali bila je i sedmica školskog raspusta. Isto je i na zapadnoj regiji. Treba sačekati duži vremenki period za egzaktne zaključke.

Oporavak švedske ekonomije u trećem kvartalu

Brutonacionalni produkt (BNP-BDP) u Švedskoj je u trećem kvartalu porsatao za 4,3 procenta u poređenju sa drugim kvartalom, saopćava Statistički centralni biro (SCB). To je najveći porast od 1980. godine. Povećanje je došlo nakon proljetnog snažnog pada po osnovu pandemije, te samo pola pada se uspjelo nadoknaditi. U poređenju sa trećim kvartalom lani 2019. godine, pao je BNP za 3,5 procenata. Porast je zasnovan velikim dijelom kroz povećan izvoz proizvoda, piše SCB.

Danska odlučila uništiti mink-farme

Stanovnici u sedam komuna Nordjyland u Danskoj upozoreni su da ne napuštaju granice svojih komuna, nakon što se pojavila mutacija covida-19 i štirila preko životinja za krzno mink na ljude. Preko 280.000 osoba u komunama je pogođeno preporukom, svima se savjetuje da učine koronatest. Školskoj djeci 5-8 razreda preporučuje se obrazovanje na distanci, kao i da svi rade od kuće ako imaju mogućnost. Sav kolektivni saobraćaj među komunama prestaje. Sve mink životinje u Danskoj će se uništiti zbog mutacije. Danska je odlučila da uništi sve životinje na mink-farmama (farme nerca) po osnovu brzog širenja mutacije koronavirusa.

WHO – Svjetska zdravstvena organizacija  istražuje slučaj sa mink životinajama jer se kod 214 osoba našao koronavirus i njegove varijante, od juna do oktobra 2020. Kod 12 osoba je opasna zaraza. Bojazan je da ni vakcina na koju se čeka neće pomoći protiv ove varijante. Međutim u Švedskoj imaju drugu procjenu i neće to uraditi, jer nisu otkrili mutaciju virusa.

Norveška pojačava restrikcije

Svi trebaju biti narednih sedmica što više kod kuća, koliko god je to moguće, te ograničiti socijalne kontakte, kaže premijerka Erna Solberg (H). Ova preporuka stupa na snagu 6. na 7. novembar 2020. Poslije 22.00 ne mogu restorani i barovi pustiti nove goste i ne mogu servirati alkohol iza ponoći.

– Nismo izgubili kontrolu, ali ona je manja od priželjkivane, kaže Solberg. Samo zadnjih sedmica u Norveškoj je zabilježeno je o više od 6.000 zaraženih osoba.

Velika Britanija: putnici u karantin

Velika Britanija uvodi nove restrikcije za Šveđane koji u nju putuju od 7. novembra 2020. u 04.00. sata. Nakon toga svi Šveđani koji doputuju u Veliku Britaniju moraju u karantin dvije sedmice. Uputstvo se odnosi i na Njemačku i predstavlja jedan dio od „Travel corridors“, gdje se neke zemlje izuzimaju od karantina. „Travel corridors“ nastavlja biti važan dio vladinog odgovora na covid-19 kako bi se smanjio broj osoba iz inozemstva koje mogu prenijeti koronavirus, piše Grant Shapps.