Kontraverze uz dodjelu Nobelove nagrade u Stockholmu: Protest se različito opisuje u Švedskoj i BiH

0
1156

Cijeli svijet je imao priliku gledati glamuroznu ceremoniju dodjele Nobelove nagrade za književnost u Gradskoj vijećnici u Stockholmu 10. decembra 2019, preko različitih tv-kanala i društvenih mreža. Ali, svijet nije istim očima posmatrao iste činjenice, čak ni o broju prisutnih na protestnom mitingu (SVT1 tekst: 400 prisutnih – N1 BiH: preko 1.000 prisutnih), na Norrmalmstrgu „Manifestacija protiv dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu“, koja se održavala baš  10. decembra, na Nobelov dan i u vrijeme dodjele Nobelove nagrade!

Piše: Fikret TUFEK

Da kontraverze budu još veće: 10. decembar je i Međunarodni dan pravde! Ne zamjerite, ali autoru ovih redova se čini, da tu nema ni „P“ od pravde, bar kad je u pitanju gledanje na „malu“ ali istinoljubivu Bosnu i Hercegovinu. Na dodjeli Nobela za književnost preko 1.500 gostiju, u najsvečanijoj odjeći, zanimalo se za „pečenu patku“, ne vodeći računa o istini i „novinskoj patki“, pa mi naum pade stara narodna: „Ima nešto trulo (truhlo) u državi Danskoj“, pardon Kraljevini Švedskoj!

Glamurozna dodjela Nobela: Cvijeće iz San Rema

Čovjeku se pamet okrene kad vidi dodjelu Nobelove nagrade za književnost u Stockholmu, ovog 10. decembra 2019: promijenjena je scena u Velikoj koncertnoj sali, sa frakovima, leptir mašnama i svečanim haljinama, cvijeće čak iz San Rema, prema želji Alfreda Nobela!Tradicija dodjele Nobelove nagrade traje od 10. decembra 1926, s tim da je prekinuta dvije godine tokom Drugog svjetksog rata. Kraljevska filharmonija svira tokom dodjele na posebnoj sceni kod orgulja, podijum je prekriven karakterističnim plavim Nobelovim tepihom, s prostorom za članove Akademije, dobitnike Nobelove nagrade i kraljevske porodice.

U centru je statua Alfreda Nobela, iza boje švedske i norveške zastave, kada je Nobel umro Švedska i Norveška su bili unija (ukinuta 1905), što je razlog da se da se Nagrada za mir dodjeljuje u Oslu, dok se u Koncertnoj sali dodjeljuju nagrade za fiziku, kemiju, medicinu, literaturu i pri ome plus nagrada Švedske Državne Banke, u znak sjećanja na Alfreda Nobela, tj. Nagrada za ekonomiju, koja se dodjeljuje od 1969. Svaki dobitnik prima svoju nagradu – Nobelovu medalju i personalnu diplomu, ručno pripremljenu i obojenu, od Njegova veličanstva Carl XVI Gustafa. Dobitnici imaju šansu da se prezentiraju dan prije dodjele, ali tada bez prisutnosti švedskog kralja. Uz sve to svake se godine izvodi Koncert uz dodjelu Nobelove nagrade, na najvišem internacionalnom nivou, gdje nastupa Kraljevska filharmonija sa vodećim svjetskim umjetnicima – koncert ulazi u sastav oficijelnog programa tokom Nobelove sedmice i izvodi se u čast dobitnika Nobelove nagrade.

Protesti protiv Handkea na Norrmalms trgu: tekstovi Švedske SVT1 i drugi mediji

Švedski državni kanal SVT1, u TV-textu, prenio je veoma šturo ovu informaciju 11. decembra 2019: – Oko 400 osoba okupilo se na Norrmalmstorget u Stockholmu da protestvuje protiv odluke da pisac Peter Handke bude dobitnik Nobelove nagrade. Demonstracije su održane istovremeno kada i ceremonija dodjele u Stadshuset (Gradskoj vijećnici). Kritičari misle da Handke poriče masovna ubistva (folkmordet) u Srebrenici, nešto što sam Handke poriče.

Christina Doctare je dobila kolektivnu Nobelovu nagradu za mir 1998, za svoje službeno djelovanje pri UN-ovim odbranbenim snagama: – Handke je netko tko poriče sva moja iskustva i mene to čini jako uznemirenom, jer to što se desilo jesu masovna ubistva!

Na stranicama iste SVT1 se prenosi:

– Još jedna zemlja bojkotuje ceremoniju dodjele Nobelove nagrade. Hrvatska (Kroatien) neće prisustvovati dodjeli Nobela, kako piše DN (Dagens nyheter). Ranije su to objavili ambasade Kosova, Albanije i Turske, tj. da oni bojkotuju ceremoniju u znak protesta protiv dobitnika Petera Handkea.

Iscrpno se zato u TV-textu SVT 1, prenosi bogatstvo menija, koji je kao važan, otkriven neposredno prije početka ceremonije u Plavom hodniku u Gradskoj vijećnici (Stadshuset) u Stockholmu. Gostima je servirana „kalixlöjrom” s krastavcima, varene male glavičice kupusa „kålrabbi“, „kremig dill u crvenom sosu presutom biberom (pepparrot); nakon toga su gosti dobili punjenu patku s gljivama (anka fylld med svart tumpetsvamp) i timjanom u limunu, krompir sa ukusom karamele i bijelog luka, te prepečen luk i rostovana „ank-sky“, uz to poseban kupus sa dimljenom ribom (savoikål med rökt shiitake, bakad lök och granolja); na kraju desert (efterrätt), slatko zaliveno slatkim pekmezom i sušenom čokoladom (hallonmouse, torkad chokladmouse)! Teško prevesti i dobrim znancima jezika.

Švedska akademija u objašnjenju dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu piše da se nagrada dodjeluje „za bogat sadržaj književnog stvaralaštva, koje je sa velikom jezičkom umjetnošću istražilo periferiju i ljudska konkretna iskustva.“ Čudno i proturječno „pojašnjenje“, za pisca koji se otvoreno zalagao za Slobodana Miloševića (govorio mu na sahrani) i podupro ratna razaranja i genocid!

Za razliku od SVT1, pisana štampa u Švedskoj, donosi iscrpnije izvještaje i analize dodjele Nobelove nagrade i protestnog skupa u Stockholmu. Za oko mi zapada reakcija i tekst Jasenka Selimovića, bivšeg EU-parlamentarca i direktora pozorišta, kulturnog djelatnika bez dlake na jeziku i velikog borca za Bosnu i Hercegovinu, objavljen u listu „Göteborg Post“: „Kralj je trebao odbiti da on dodijeli Nobelovu nagradu Handkeu. Švedska Akademija je pogriješila kada je u svojoj izjavi pravdala dodjelu Nobela za književnost Peteru Handkeu i stala iza njega i optužbi o masovnim ubistvima, osporavajući to i ističući samo njegovo stvaralaštvo..!“

Protest u Stockholmu: Bh. mediji davali realniju sliku

Za razliku od švedskih medija o protestima u Stockholmu izvještavali su veoma iscrpno bh. mediji. Tako „Oslobođenje“ donosi na prvoj strani tekst pod naslovom „Nobel za negiranje genocida“, reklo bi se „pravo u sridu“. Munira Subašić, preko N1 BiH kaže: „Nećemo zaboraviti niti oprostiti dok god smo žive.“ U jutarnjem programu N1 BiH, 11. decembra 2019, gošća, pisac Adisa Bašić: „Može li se odvajati autor od njegovih djela? Može, ali za djela napisana 30-tak godina prije agresije na BiH, te nastavlja „Nije dobro nagrađivati politički kompromitovanog čovjeka, izbor je očito pogrešan, vrijeme je sudija, hoće li se ili neće čitati nečija djela.“ Gordana Katana, novinarka iaktivistica iz Banja Luke, misli da je dodjela Nobela Peteru Handkeu nepravedna, da se nije trebala dogoditi.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, na protestnom mitingu u Stockholmu: „Švedska akademija, odlukom da se Nobelova nagrada dodijeli Peteru Handkeu, nastavlja posao SANU.“ Jezgrovito, istinito, pošteno, kako to samo Suljagić zna, hoće i može kazati! Bh. političari su se isto na različite načine oglašavali u medijima povodom dodjele Nobela Petru Handkeu. U Republici Srpskoj, bar prema zvaničnim reagiranjima, ali i iz razgovora na ulici, narod daje podršku Handkeu. Oglasio se čak i kontraverzni Emir Kusturica kazavši „da sad imamo dva Nobelovca: Andrića i Handkea!“ Aferim..! Nije im ostao dužan Peter Handke, koji je za TV RS izjavio da na proljeće 2020, želi doći u Banjaluku i RS, sresti srpsku majku iz Kravica..! I sada tvrditi da se politika ne miješa sa literaturom, i nakon ovakve izjave, zaista je apsurdno, da gore biti ne može! Na drugoj strani oglasio se i Bakir Izetbegović: „Handke se svjesno stavio na stranu nasilnika i svirepih koljača.“

Najnovija vijest na N1BiH: „Peter Handke proglašen je nepoželjnim u Sarajevu“.Svijet, nažalost ni Europa, pa ni Švedska, nisu ni svjesni dokle se otišlo direktnim miješanjem litarature i politike, gdje je literatura zloupotrebljena kao neprovidni plašt za ostvarivanje politike! Žalosno, baš žalosno, da se i cijenjeni Alfred Nobel u to mrtav umiješao, nitko ga ni pitao nije! Reporterski izvještaji N1BiH iz Stockholma bili su jako realni, emotivni ali i sadržajni, pa i sama slika je pokazivala da se na protestnom skupu okupilo više od hiljadu osoba – ali koga to zanima..!

Većina novinara u BiH, kao i oni koji su izvještavali iz BiH u vrijeme agresije, kažu da se ono što su vidjeli u BiH ne slaže se sa onim što je napisao i kazao Peter Handke.Međutim, za golu istinu nije dovoljna ni TV-slika, ideologija nam ponekada stavlja „naočare istine“ i želi nas „ubijediti“ da je sve onako kako oni žele da bude. Nije nam dosta naših podjela u BiH, činjenja svega da se BiH uništi, sada još i Švedska, i Nobelova nagrada: baš sve ide po sirotinji, koja se o sebi zabavila!

Organizatori protestnog skupa: Manifestacija prevazišla očekivanja

Organizatori protestnog skupa Adnan Mahmutović i Teufika Šabanović, u specijalnoj izjavi za stranicu Saveza bh. udruženja u Švedskoj i BH Pres, kazali su nakon održavanja protesta:

– Manifestacija je prevazišla sva naša očekivanja. Postojala je neka želja i nada da će kralj odbiti da preda nagradu, ili da će to Nobelova fondacija to uraditi, ali to je bio neki cilj iz snova. Mi smosvevrijemebiliizuzetnorealistični i nismoočekivali da će se desiti ni pola od svega što se desilo. Naročito se mora istaćinesebični gest Christine Doctare, koja je iz protesta vratila svoju Nobelovu medalju i time pokazalo koji etički nivo važi kako za Nobelovu nagradu tako i za sve nas. 

Pored brojnih intervjua koje smo mi, Teufika Šabanović i Adnan Mahmutović imali, naročito te zadnje dvije sedmice, a potom i svi naši gosti-govornici, Majke Srebrenice i Žepe su poslale daleko najjače i najjasnije poruke. Tražile su da se historija piše korektno i da se pamti ali da se pod svaku cijenu odstrani sva mržnja da slučajno ne bih bila prenese na našu djecu. Tražile su da se aktiviraju svjetski NGO i da feministi pokažu da su sa majkama. Tražile su da se aktiviraju akademici i izađu iz svojih čahura. Izjavile su da će Švedska akademija biti na planiranom stubu srama u Srebrenici. 

Na manifestaciju je osim svijeta iz Stockholma došlo više autobusa, naročito bivših logoraša. Bilo je tu i naroda koji je došao iz Njemačke i drugih evropskih zemalja a posebno bi možda trebali istaknuti predstavnike Albanaca. Ono što je Adnana lično dirnulo je kad mu je šef katedre, koji je od početka pisao kritike Akademije, rekao, “Hvala vam, zbog vas je lakše večeras biti Šveđanin.”

U naše i ime i svih učesnika: Majke enklava Srebrenice i Žepe, Mirsada Duratovića, Emira Suljagića, Christina Doctare, Florence Hartmann, Elke Schmitter, Roya Gutmana, Alide Bremer, Vahidina Preljevića, Envera Đulimana, Jasne Čaušević, Gorana Miletića, zahvaljujemo se svima koji su bili s nama na trgu i pratili nas preko svih svjetskih medija, kažu Adnan Mahmutović i Teufika Šabanović.

Ovako su pisali organizatori u pripremi organizacije protestne Manifestacije

Adnan Mahmutović, docent i univerzitetski lektor: „Uvijek sam vjerovao da Nobelova nagrada za književnost čini sve ljude svijeta pobjednicima. Ovogodišnja nagrada nas je, na žalost, sve zajedno, učinila gubitnicima. Kada se osuđeni ratni zločinci opisuju kao žrtve u književnim djelima, kada Milošević postane mučenik, kad se literatura koristi za historijski revizionizam, tada se zloupotrebljava umjetnost i sloboda govora, i gaze se ljudska prava.“

Teufika Šabanović, dijete Srebrenice: „Ovom manifestacijom želim odati počast mom ocu koji je ubijen u Srebrenici, kao i ostalim žrtvama genocida i ratnih zločina koje Peter Handke relativizira i podsmjehuje im se svojim negiranjem činjenica. Na Nobelov dan, 10. decembra manifestiraćemo za bolji svijet u kojem se žrtve dostojanstveno tretiraju, gdje istina nije iskrivljena, genocid se ne negira.”

Kenan Jašarspahić, predsjednik Saveza bh. udruženja u Švedskoj: Podrška Manifestaciji

– Mi se kroz konkretan rad u udruženjima i organe Saveza intenzivno angažujemo u njegovanju bh. tradicije i kulture kao garancije očuvanja identiteta i integriteta, kako pojedinaca tako i zajedničke nam domovine Bosne i Hercegovine. Sve to vrijedi da bi se znali, baš kao i ovog puta, staviti na stranu istine osuđujući sramni čin Švedske akademije nauka i umjetnosti i njihove odluke da se dodjeli Nobelova nagrada za književnost Peteru Handkeu, negatoru genocida u Srebrenici kroz relativiziranje svih zločina u Bosni i Hercegovini počinjenih od strane srpskih agresora. Upravo iz tog razloga ćemo kao Savez, tražiti svemoguće oblike saradnje sa drugim savezima i institucijama sa bh. predznakom, svakako i sa svima drugima koji prihvataju i poštuju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu.

Meho Kapo, predstavnik BHRFa u Organizacionom odboru Manifestacije: Nema pravde

– Stockholm, deseti dan decembra 2019, ostaće zapisan u historiji kao crn, dan kad je izvršen najagresivniji atak na istinu činom saučesništva u genocidu nad Bosancima i Hercegovcima. Stavljajući se na stranu negatora genocida, kao one zadnje faze u izvršenju genocida, Švedska akademija je i sebe uvrstila na tu crnu listu, dovodeći i vlastitog kralja, Carl XVI Gustafa, u poziciju da pruži ruku i jednu od najprestižnijih nagrada, Nobelovu nagradu za književnost, obezvrijedi dajući je Peteru Handkeu, negatoru genocida u Srebrenici, kao i svih zločina počinjenih od strane srpskih snaga u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu. Manifestacija održana u znak protesta protiv tog čina, na istom trgu, koja simbolika, na kojem su se svakog petka u 12:00, tokom cijele agrasije na Bosnu i Hercegovinu, od 1992 – 1995, održavali protesti protiv tog zločina koji je činjen pred očima cijelog svijeta, i kad smo mislili da se to nikad više ponoviti neće, nakon 25 godina se ponovilo, istom silinom, tim sramnim činom negiranja počinjenih zločina i negiranjem Srebreničkog genocida, pod krinkom ”literarne nagrade” djelu koje to svojom slobodom izražavanja jasno govori odvajajući njegovog autora, Petera Handkea, sa svim njegovim političkim istupima u zaštiti krvnika, negirajući zločin genocida, relativizirajući ga na sve načine.

Minus osam stepeni, Larisa Cof anđeoskim glasom započinje Manifestaciju, topeći srca učesnika Manifestacije pristiglih sa svih strana ove prostrane zemlje Švedske, Skandinavije i svijeta. Osjećaj zajedništva pojačava se sa svakim novim, eminentnim govornikom, koji pronoseći isinu topi sve ledenice i ledena srca okupljena na Norrmalmstorgu, u srcu Stockholma. Bilo je veličanstveno biti dio te miline sazdane od istine, pravde i naših prijatelja,članova Saveza bh. udruženja u Švedskoj: naših, Saveza bh. udruženja (BHRF), naših omladinaca (BHUF) i Bosanskohercegovačko-švedskog saveza žena(BHŠSŽ), Banjaluckog Saveza, IVZ-a , MDD Merhameta, te naših  prijatelja Albanaca, predstavnika ambasada istinskih prijatelja koji su izabrali da budu rađe tu s nama na Norrmalmstorgu, nego sa ”glamurom” u Stockholmskoj gradskoj kući, uz naše iskrene prijatelje Šveđane, Eve, Anderse … koji i na ovaj način pokazaše da treba odvojiti „kukolj od žita“: ukolj, koji iz samo sebi poznatih razloga, podrškom negatoru genocida, pokušavaju svim dobronamjernim ljudima cijelog svijeta ubiti volju za istinom i pravdom. Ovom smo Manifestacijom potvrdili da im to neće nikad poći za rukom, kazao je Meho Kapo.

Dvije različite slike istog događaja

Očito je da su iz Stockholma u svijet poslane dvije različite „slike“ istog događaja! U Švedskoj sam kao prognanik, ima nas oko 100.000 nakon agresije na BiH, zaštićeni izbjelica po Ženevskoj konvenciji, istovremeno i novinar i aktivista Saveza bh. udruženja u Švedskoj, voditelj na stotine kulturnih i javnih programa. Ovdje sam zaista naučio i šta znači prava riječ demokratija (ne samo što sam završio „Demokrati Akademin u Stockholmu!), Švedska nam je druga domovina, njome se ponosimo, u srcu je, kao i rodnu BiH, nosimo. Ali, događanja u vezi s dodjelom Nobelove nagrade 10. decembra 2019, na Nobelov dan i Međunarodni dan pravde, zaista su takva, da je „dara prevršila mjeru!“ Pomalo me je bila sramota, da ne kažem da mi se smučilo, gledati glamurozne slike dodjele Nobelovih nagrada u Gradskoj koncertnoj dvorani u Stockholmu.

Zaboravili su agresiju na BiH, genocid ne samo u Srebrenici već u najmanje desetak bh. gradova, ako ne i u cijeloj BiH! Pano u Sarajevu, na kojem je kostur Petera Handkea, koji stoji na kostima i lobanjama stotinu hiljada nevino ubijenih civilnih žrtava – učinio mi se je „pogotkom u sridu!“ Pravda jakih i slabih nikada nije ista, očito je. Naravno, nitko pametan ne spori Švedskoj da njena Akademija dodjeljuje Nobelovu nagradu onima za koje oni misle da su je zaslužili! – ali ovoga puta dodjela Nobela je „promašila temu!“, kako obično nastavnici jezika napišu za slab literarni sastav. Ovdje je tema i više nego promašena, čak bi se prije reklo da su zamijenjene teze, te da je Šveska Akademija iznevjerila osnovni Nobelov zavjet i cijelu Nobelovu zaostavštinu!

Zaboravljene su i presude Haškog tribunala u zemlji gdje je pravda na visokom nivou. U ušima mi zvući rečenica Munire Subašić: „Nećemo zaboraviti niti oprostiti dok god smo žive.“  Zastidio bi se i Alfred Nobel! – da kojim slučajem ustane iz mezara iliti groba…