Kanadski grad čestitao Dan državnosti BiH: “Ponosni smo na Bosance”

0
668

U Kanadi se uvijek s ponosom prisjećamo bosanskohercegovačkih patriota koji su se suprostavili fašizmu i potvrdili historijsko-pravni kontinuitet države BiH.

Kontinuirano slaveći Dan državnosti BiH u Kanadi, prisjećamo se Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a na kojem je, 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, obnovljena i potvrđena hiljadugodišnja državnost BiH, kao i njen teritorijalni integritet, navodi se u informaciji Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

“Srpski i hrvatski velikodržavni projekti su izvršili agresiju na državu BiH napadajući na vrijednosti ZAVNOBIH-a: državnost, teritorijalni integritet i zajedništvo. Željeli su da nema BiH. Ali, državnost BiH je odbranjena zajedno sa teritorijalnim integritetom. Zato izražavamo zahvalnost patriotima koji su odbranili državu BiH od posljednje agresije. I brani je i danas. Iz Kanade poručujrmo da su veliko nacionalistički antibosanski projekti poraženi.

Postoje sile koje i danas atakuju na integritet, suverenitet i državnost BiH. Te sile su okupljene u antibosansku koaliciju koja takođe djeluje i u Kanadi. Najbolji odgovor silama antibosanske koalicije šalje grad Hamilton i država Kanada poštujući državne praznike BiH, i tako poštujući državnost, teritorijalni integritet, politički subjektivitet i suverenitet BiH. Obilježavanjem bh. državnih praznika, Kanada na najbolji način štiti vrijednosti na kojima je utemeljena država BiH. Zato je kanadska poruka veoma snažna: Niko neće uspjeti u bilo kakvim namjerama koje bi značile umanjenje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političkg subjektiviteta države BiH. Zato jeste garant država Kanada ali i bosanskohercegovačka dijaspora i njene organizacije i zajednice u Kanadi”, navodi IGK.

U znak počasti državi BiH povodom Danada državnosti na zgradi Skupštine grada Hamiltona podignuta je zastava BiH. Također, na velikom elektronskom ekranu ispred Skupštine Hamiltona piše: Sretan 25. novembar Dan državnosti BiH, a historijski simbol ovog grada je osvijetljen žutom i plavom bojom, bojama zastave BiH.

Istaknuti član Kanadskog parlamenta i član Kanadsko-Bosanskohercegovačke grupe prijateljstva u Parlamentu Bob Bratina poslao čestitku u ime Vlade Kanade u kojoj se kaže: “Hamilton i Kanada su blagoslovljeni prisustvom velike i ugledne zajednice čije porodice potječu iz Bosne i Hercegovine. Bosanci u Kanadi i svijetu obilježavaju dostignuće savremene državnosti koja utjelovljuje mnoga načela u kojima uživaju Kanađani. Bosanci u Kanadi rade na razvoju i prosperitetu svoje domovine, ali i značajno doprinose razvoju Kanade. Kao neko ko je imao koristi od poznavanja bosanske zajednice u Hamiltonu i Kanadi upućujem vam moje najbolje želje za vaš poseban dan! Čestitam svima, Puno Hvala”!

Gradonačelnik grada Hamiltona Fred Eisenberger u svojoj čestitki povodom Dana državnosti je napisao: “U ime Grada Hamiltona i mojih kolega iz gradskog vijeća želim izraziti toplu riječ podrške proslavi Dana državnosti u Bosni i Hercegovini 25. novembra 2019. Želim prepoznati i priznati ogroman doprinos bosanske zajednice u gradu Hamiltonu. Bosna i Hercegovina se mora ponositi svojim doprinosima svijetu i odlučnošću u podršci demokratiji. Bosanska zajednica je dala ogroman doprinos bogatstvu i raznolikosti grada Hamiltona. Bosanci su bili velikodušni pristaše svega onoga što je kanadska vrijednost. Drago mi je što ste odabrali Kanadu za vas i vaše porodice. Bosna i Hercegovina može biti ponosna na vašu velikodušnu zaostavštinu u ovoj zemlji. Želim vam daljnji uspjeh u Kanadi i gradu Hamiltonu”.

Svim građanima i građankama BiH čestitamo Dan državnosti.

Institut za istraživanje genocida Kanada.

radiosarajevo.ba