Južna Švedska obilježila u Eslövu Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

0
1026

U Eslövu u ”Röda Huset Berga”, 28. fenruara 2020, svečano je obilježena 28. godišnjica Dana nezavisnosti/neovisnosti Bosne i Hercegovine: 1. mart. Nastupila su bh. udruženje ”Bosanska krajina” Malmö, ”Ljiljan” Landskrona i ”Rubin” Eslöv, sa oko stotinu učesnika, a program je pratilo ukupno oko 200 posjetilaca.

Organizator je bio, veoma uspješno, Skåne län (Oblasna organizacija bh. udruženja Skåne), u ime koje je sve prisutne pozdravio član Predsjedništva Mehmed Ćelam, kazavši kako druženje djece i omladine na ovakve historijske dane ima veliki značaj za ovu regionalnu organizaciju, koja okuplja desetak bh. udruženja sa preko 2.000 članova.

Na manifestaciji je o Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine govorio novinar prof. Fikret Tufek, prošavši kroz bh. historiju s naglaskom na referendum o osamostaljenju 29. februara i 1. marta 1992. godine, kao i o poslijeratnom razvoju BiH, zemlje koja ima više od pola žitelja u inozemsrvu (dijaspori), koja na sve moguće načine čuva i njeguje bh. kulturu, jezik, običaje i tradicije, u čemu je značajna uloga Saveza bh. udruženja u Švedskoj.

Manifestaciju je otvorio Hor žena ”Bosanske krajine” pjesmom ”Bosna” Armina Konića Kone, pod upravom Azre Pašalić, a nastupili su i seniori folkloraši sa ”Gluhim glamočkim kolom”, te oduševili. ”Ljiljan” Landskrona juniori su nastupili sa ”Bosanskom svadbom” i ”Bosanskim igrama” i pobrali ovacije publike, a koreografije su postavili Bešir Rašović, Selma Novljaković, Sara Bešić i Amna Omeragović. Domaćin, bh. udruženje ”Rubin” je izveo moderne ritmičke igre a svojom mladošću djeca su izmamila više puta spontane aplauze.

Selma Novljaković (18), koreograf Ljiljan Landskrona:

– Student sam a u Ljiljanu koreograf. Ovo je večeras bilo predivno jer su djeca i mladi sa roditeljima imali divan sat historije uživo, uz prelijep program baš onih koji produžavaju bh. kulturne tradicije.

Topla i lijepa atmosfera, ”Rubin” Eslöv i Bešir Rašović izvrsni domaćini, s tim da je sala bila premala za ovakvu manifestaciju, dok je sve ostalo bilo na nivou. Nakon manifestacje Dana nezavisnosti mladi su imali zabavu uz ”Duo Balkan Bend”: Eldin Keranović i Mustafa Krličević.

Fikret Tufek