Jubilej udruženja „BiH“ Norrköping

0
179

Tri decenije uspješno djeluje udruženje „BiH“, koje će 7. maja 2022. obilježiti veliki jubilej. Njegovanje tradicija i jezika, kultura i sport, humanitarni rad i zavičajni klubovi, okosnica su rada preko 300 članova.

Piše: Fikret TUFEK

Malo je tako uspješnih bh. udruženja u Švedskoj kao što je „Bosna i Hercegovina“ u Norrköpingu, koje je među prvima osnovano početkom 1992. godine, jedno je od osnivaća Saveza bh. udruženja u Švedskoj, te je kao takvo u najbolja vremena, kada je cvjetao amaterski rad, i imalo i preko 1.000 članova, veliki broj sekcija i aktivnosti, fudbalski klub, svoje prostorije itd.

Predsjednici: Ibrica Zukanović (prvi), Alija Jusić, Faruk Muhić, Mirzet Buljubašić, Arif Dizdarević, Mersija Šećerbegović, Izudin Smailagić (dvaput), Emir Draganović, Sadija Hadžirešić, Sibana Begović-Cacan, Mirsad Begović, Nedžad Ljeskovica, Adil Ramić (v. d. Asim Tanković) i Mensur Halimanović.

U udruženju „BiH“ dosada je bilo čak 14 predjednika, koji su dali značajan obol radu udruženja. Aktuelni, 14. po redu je agilni i uspješni poslovni čovjek Mensur Halimanović , rođen u Gođenju, Han Pijesak, rat proveo u herojskoj Žepi, odakle je zadnjim progonom i padom Žepe 1995, prešao na slobodnu teritoritoriju prestankom agresije na BiH.

Kada je formirano udruženje „BiH“ on je, imao baš 14 godina! Došao je iz BiH kao učenik generacije Tehničke škole u Sarajevu, baš u Norrköping 1998. i tu nastavio obrazovanje sa suprugom Eminom, s kojom inače ima kćerku Mersihu (23) i sina Mahira (17) . Halimanović se zaposlio 2001. u firmi „Freudenberg“ (wettex, vileda), u kojoj je zadnjih šest godina šef proizvodnje i član Upravnog odbora, što mu ne smeta da bude i predsjednik udruženja „BiH“. Naprotiv, značajan dio slobodnog vremena u zadnjih pet godina, posvetio je udruženju „BiH“, čiji je predsjendik u zadnje tri godine. Sve što radi, čini sa puno snage, energije i volje uz moto „Da sutra bude bolje nego danas“.

Mensur Halimanović (43)

Uz jubilej tri decenije rada razgovarali smo sa aktuelnim predsjednikom Mensurom Halimanovićem, čovjekom koji je uspješan privrednik, ali mu to ne smeta i da je u svome bh. udruženju, kojem je dao značajan dopsinos, ostvaruje isto tako dobre aktivnosti kao i u firmi, te koji se ljubazno odazvao na razgovor za portal Saveza bh. udruženja u Švedskoj BHRF Press.

Kada je osnovano udruženje?

– Naše udruženje „BiH“ je osnovano 13. marta 1992, od prvog dana otvoreno je za sve one koj BiH priznaju kao svoju domovinu. Zato mu je i naziv „Bosna i Hercegovina“. Osnovalo ga je 17 porodica, koje su se u Norrköpingu i okolini nastanile prije rata. Uz njihovu veliku pomoć u ovaj region došli su brojni prognanici iz BiH, koji su se vrlo brzo uključili u rad udruženja i postali nosioci njegovog razvoja. 

U švedskim institucijama udruženje je zvanično registrovano 18. aprila 1992. godine.

Najznačajnije aktivnosti?

– Od početka prioritirali smo organizovanje humanitarne pomoći, koja je bila prijeko potrebna narodu u BiH, te formiranje zavičajnih klubova i sekcija kako bi na najbolji način njegovali tradicionalne običaje, našu kulturu i jezik. U jednom periodu imali smo više od 200 učenika u „Bosanskoj dopunskoj školi“, a i zavičajne klubove: Banjalučani, Prijedorčani, Brođani, Sarajlije, Bijeljinci, Mostarci i drugi gradovi. Djelovala su i lokalna Radi-ostanica na bosanskom „Modra rijeka“, informativni projekat „Bosnainfo“, sekcija logoraša, folklorna i ritmička sekcija, fudbalski, košarkaški i šahovski klub, Mješoviti hor, Aktiv žena „Safir“… Po ostvarenim rezultatima, bili smo godinama među najboljima u Savezu bh. udruženja u Švedskoj, čiji smo jedan od utemeljitelja.

Široka saradnja?

– Uključivali smo se u sve aktivnosti Saveza bh. udruženja u Švedskoj i Ambasade BiH, naročito u povodu izbora i tradicionalnog obilježavanja značajnih događaja: Srebrenica, Prijedor, Dana državnosti i Dana nezavisnosti. Razvijali smo saradnju sa švedskim organizacijama i institucijama, koje su svesrdno podržavale naše projekte. Bili smo dobri promotori knjiga naših članova i gostiju iz BiH, te dobri domaćini i organizatori političkih tribina i zabavnih večeri. Vremenom je entuzijazam splašnjavao, pa su mnoge sekcije, nažalost, prestale sa radom, ali i pored teškoća, udruženje „BiH“ i dalje egzistira u vlastitoj kući, posebnoj zgradi.

Kako udruženje djeluje danas? 

– Pandemija koronavirusa i nas je, u posljednje dvije godine, ograničavala u realizaciji plana rada, tako da smo ulagali napore da se udruženje održi sa manifestacijama koje je bilo moguće organizovati. Sretni smo da smo u tome uspjeli. Nakon Memorijala o stradanju djece Sarajeva, prošle 2021. godine prigodnim programima obilježili smo važne bh. datume kao i godišnjicu genocida u Srebrenici, što je naša trajna obaveza. Fudbalski klub se održao na visokom mjestu u Četvrtoj švedskoj diviziji, razvio je  sportsku školu, pa očekujemo da će u dogledno vrijeme, kao nekad, biti trećeligaš. Aktiv žena koristio je sve mogućnosti za realizaciju sadržajnih planova i danas jedan od najaktivnijih dijelova udruženja. 

Jubilej 30 godina rada?

– Obilježićemo 7. maja 30 godina postojanja našeg udruženja „Bosna i Hercegovina“. Učinićemo to cjelodnevnim sadržajnim programom naših sekcija i svečanom akademijom na kojoj će nam gosti biti predstavnici grada i švedskih institucija, BiH Ambasade, prijatelji sa kojima smo uspješno sarađivali, delegacije Saveza bh. udruženja u Švedskoj i drugih naših udruženja, te bivši i sadašnji aktivisti na čije smo uspjehe u ove tri decenije s razlogom ponosni. Predstavićemo svo naše kulturno i sportsko bogatstvo, sa željom da pokažemo da smo u našoj kući „svoji na svome“, i da u našem udruženju ima mjesta za sve dobronamjerne osobe, Bosance i Hercegovce i druge naše prijatelje. Sve pozivamo da nam se pridruže, jer će 7. maja 2022. godine naša kuća, bh. udruženje „Bosna i Hercegovina“, svima biti otvorena. Hvala svima na povjerenju i podršci. 

Tako nam je, za BHRF Press, pričao o svom bh. udruženju „Bosna i Hercegovina“ Norrköping, sadašnji aktuelni predsjednik Mensur Halimanović, aktivista koji radom spaja BiH sa Švedskom.