Jevrejska opština Sarajevo oštro osuđuje barbarski čin crtanja kukastog križa na smrtovnicu Želimira Altarca Čička

0
253

Jevrejska opština u Sarajevu oštro osuđuje današnji barbarski čin crtanja kukastog križa na smrtovnicu nedavno preminulog člana JO Sarajevo i počasnog građanina grada Sarajeva Želimira Altarca Čička.

Posebno nas zabrinjava da je neko, u doba jedne od najvećih kriza sa kojom se naše društvo do sada susrelo, na obavijesti o smrti jednog Jevreja koja je bila postavljena na kapiju Jevrejske opštine u Sarajevu, tokom praznika Pesah, usred dana, izvježbanim pokretom nacrtao kukasti krst.

Nadamo se da će Sarajevo, Grad i građani, ovaj neshvatljivi čin mržnje osuditi, a nadležni organi, brzom reakcijom, utvrditi identitet počinioca i njegov čin adekvatno sankcionisati.

Boris Kožemjakin
Predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo

Želimir Altarac Čičak je na KCUS-u ranije bio hospitaliziran zbog zdravstvenih problema, a zatim se zarazio i koronavirusom od čijih posljedica je i preminuo 27. marta.

Danas su se prijatelji i porodica oprostili od njega na sahrani na gradskom groblju Bare.

Čičak je bio legenda sarajevske muzičke scene. Ostat će upamćen kao pionir diskdžokejstva, urednik i voditelj mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija, promotor i organizator velikih rock spektakala, publicist i animator rock kulture, inicijator mnogih muzičkih manifestacija koje su postale tradicionalne.

Posljednje priznanje je dobio u decembru 2020. godine kada je proglašen Počasnim građaninom Grada Sarajeva.