Izvršena repatrijacija državljana Švedske, Norveške i Danske iz BiH

0
412

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine obavještava javnost da je uspješno završena još jedna avio repatrijacija, nakon višednevne diplomatske aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova na čijem čelu je ministrica Bisera Turković, u koordinaciji sa ministrom sigurnosti, te drugim nadležnim službama, uz saglasnost predsjedavajućeg Vijeća ministara, saopćeno je iz MVP.

U ovoj veoma složenoj situaciji kada su svi evropski aerodromi zatvoreni za redovan putnički saobraćaj, Tim za krizne situacije Ministarstva vanjskih poslova BiH, koordinirajući sa Ambasadom Švedske u Bosni i Hercegovini i Ambasadom Bosne i Hercegovine u Švedskoj planirao je polijetanje aviona Fly Bosnia sa 137 stranih državljana (državljani Švedske, Norveške i Danske) na liniji Sarajevo – Stockholm. Istim avionom u povratku u Sarajevo predviđena je repatrijacija 56 državljana Bosne i Hecegovine.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u prethodno provedenim procedurama, a na zamolbu Ambasade Kraljevine Švedske u BiH, pribavilo sve potrebne saglasnosti te za ovaj let izdalo potrebnu dozvolu za prelijetanje i slijetanje aviona kompanije Fly Bosnia, kako za Kraljevinu Švedsku, tako i BiH, navodi se u saopćenju.

N1