Iz Švedske dvije nove linije Wizz Aira za Banjaluku

0
1225

Banjaluka će od juna 2021. biti direktno povezana sa čak dvije avio-linije Wizz Aira sa Švedskom: Malmö i Stockholm – Skavsta. Velika je to stvar za bh. dijasporu u Švedskoj.

Piše: Fikret TUFEK

Sredinom aprila najavio je Wizz Air, aviokompanija s najvećom stopom rasta u Evropi, da u junu 2021. godine pokreće dva puta sedmično letove iz Banje Luke ka pet destinacija, u četiri države. Banja Luka će se avionom povezati sa gradovima: Eindhoven (Holandija), Basel/Mulhouse (Francuska), Dortmund (Njemačka), Malmö i Stockholm-Skavsta (Švedska). Mjesta za letove za ove destinacije su u prodaji na wizzair.com ili putem mobilne aplikacije, po cijeni već od 19,99 eura!

Pet novih destinacija

Nove Wizz Airove rute obuhvataju pet novih destinacija na kojima putnici iz BiH mogu letjeti. Očekuje se da će nove rute stimulisati sektor zrakoplovstva, kao i ugostiteljstva u regionu, dok će istovremeno putnicima iz Bosne i Hercegovine biti omogućeno da po najnižim cijenama Wizz Airom putuju do: Holandije, Francuske, Njemačke i Švedske.

Prvobitno je za Švedsku bila najavljena samo niskotarifna linija za Malmö, što je veoma brzo dopunjeno i novom niskotarifnom linijom za Stockholm-Skavsta: linija će biti otvorena 6. juna, 2021, a letovi će se obavljati dva puta sedmično, karte su već dostupne za prodaju po cijeni od 24,99 eura.

Mjere usklađene s pandemijom

Wizz Air je, kako bi pomogao putnicima i posadi da putuju sigurno i bezbrižno, uveo čitav niz pojačanih higijenskih mjera za podršku fizičkom distanciranju tokom ukrcavanja, kao i za poboljšanu čistoću u avionu. Kao dio ovih mjera, putnici bi se trebali čekirati, svu kupovinu i plaćanja vršiti online da bi fizički kontakt na aerodromu sveli na najmanju moguću mjeru.

„Putnike ljubazno molimo da se pridržavaju novih pravila fizičkog distanciranja tokom ukrcavanja i iskrcavanja iz aviona“, navode iz Wizz Aira. HEPA filteri u svim Wizz Air avionima filtriraju 99,97 posto virusa i bakterija u zraku letjelice, posada i putnici moraju uz to nositi maske tokom cijelog leta.

WIZZ Flex

„Da bi bezbrižno putovali u ovim nesigurnim vremenima, Wizz Air podstiče putnike da koriste WIZZ Flex. Dodavanjem ove usluge rezervaciji putnici mogu biti sigurni da će, ukoliko se okolnosti promijene ili ako jednostavno žele putovati na neki drugi datum ili odredište, moći otkazati let do tri sata prije polaska bez ikakve naknade i da će im 100-postotna vrijednost prvobitne cijene koju su platili odmah biti upisana kao Wizz kredit, kao i da mogu promijeniti datume, pa čak i rute. Sve karte za naše nove destinacije mogu se rezervisati na wizzair.com ili putem mobilne aplikacije“, kažu iz Wizz Aira.

Paulina Gosk, menadžerica korporativnih komunikacija u Wizz Airu, izjavila je da su oduševljeni što moguo najaviti čak pet novih ruta Wizz Aira iz Banje Luke.

– Sigurni smo da će ove nove rute donijeti još više mogućnosti za sigurno putovanje. Ovom najavom želimo naglasiti svoju posvećenost korisnicima u BiH i nastaviti pružati najniže moguće cijene, koje uvijek prati izvrsno iskustvo tokom leta. Zahvaljujući poboljšanim mjerama za zaštitu zdravlja, Wizz Airovi putnici mogu uživati u putovanju osjećajući se sigurno i ugodno… Posvećeni smo sve većem prisustvu u BiH, uz najviše standarde zdravstva i sigurnosti sa najsavremenijim avionima.   

Turizam nada nakon oporavka

Sve oči su uprte u turizam u cijelom svijetu, takva kretanja su i u EU-zemljama sa preko 10 miliona stanovnika. Poseban interes za turizam je u zemljama Norden-a: Švedska, Danska, Norveška, Finska i Island: u kojima živi više od 27 miliona stanovnika, među kojima je jako značajan procent doseljenika, među kojima ima više od 300.000 osoba iz država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Samo u Švedskoj, koja ima ca 10,2 miliona stanovnika, najmanje petina ili preko 2 miliona ima doseljeničke korijene. U Švedskoj je preko 100.000 stanovnika iz Bosne i Hercegovine, koji su došli samo nakon rata 1992-1995. godine, dok je onih iz prethodne Jugoslavije više od 150.000 osoba.

Oči uprte ka Balkan-zemljama

Mnogi već sada planiraju i oči su uprte put zemalja bivše Jugoslavije, čekaju se mjere popuštanja uvedene zbog pandemije koronavirusa, kao i niz administrativnih mjera, među kojima je i da će se od 26. juna uvesti digitalni i paprni „pasoš“ o vakcinisanju, koji će omogućiti masovnije odlaske za odmor u BiH ali i druge zemlje Balkana.

U tom kontekstu jako su značajne novootvorene avio linije Wizz Aira, koji je uz već ustaljene letove za Tuzlu, sada uveo i dvije nove linije za Banja Luku iz Malmöa i Stockholma-Skavste, obzirom na to da je u Švedskoj, može se sigurno kazati, najveći broj bh. građana sa područja sjevero-zapadne Bosne i Hercegovine: samo iz Banja Luke u Švedskoj je ca 15.000, a Skandinaviji oko 20.000 žitelja.

Konzularni dani u Malmö-u 5. juna

Nije onda nimalo slučajno, već debelo planirano, što će Konzularni odjel Ambasade BiH  u Stockholmu održat konzularne dane u Malmö-u, Švedska, u prostorijama „Bosanskog kulturnog udruženja Sarajevo“, Malmö, ulica Ystadvägen 42, 214 45 Malmö: 05. juna 2021. godine, od  09:00 – 14:00 sati, gdje se očekuje veliki dolazak bh. građana da bi sredili putovnice i krenuli put domovine Bosne i Hercegovine.