Ispraćaj i dženaza Feku Pendeku u Växjö-u i Sarajevu

0
1123

U Växjö-u na ispraćaju rahmetli Feku Pendeku 31. marta bilo je preko 120 bh. građana, a na mezarju Jarčedoli u Sarajevu klanjana je dženaza 4. aprila 2022. godine i odana poslednja počast.

Piše: Fikret TUFEK

Već smo ranije objavili In memoriam: Feko Pendek (04.07.1958. Perovći/Foča – 26.03.2022. Växjö), kazavši da je prešao na Ahiret prerano i da je porodica ostala bez divnog čovjeka.

Napisali smo tada: „U 64. godini umro je veliki aktivista, raniji predsjednik bh. udruženja ”Ljiljan Växjö”, blagajnik Saveza bh. udruženja u Švedskoj, humanista, dobri čovjek i ljudina, s kojim su se svi volili družiti.“

Takav je bio Feko Pendek: blag, miran i drag čovjek, zato je valjda i bio toliko omiljen, cijenjen i poštovan svugdje gdje je živio i radio, napose u bh. udruženju „Ljiljan“ Växjö, ali i među svim bh. građanima u Växjö-u, kao i u Savez bh. udruženja u Švedskoj, gdje je dugo godina, sve do odlaska na Ahiret, marljivo bio blagajnik, ali i aktivista u mnogim manifestacijama, posebno na regionalnim i saveznim smotrama kulture i školstva, djelujući i kao član mješovitog Hora „Ljiljan“.

Pred oko 120 bosanskohercegovačkih džematlija na mezarju Hovshaga u Växjö-u, opraštajući se od rahmetli Feka Pendeka, Fahrudin ef. Katkić je kazao: „Prisustvo ovolikog broja džematlija govori zorno o tome kakav ljudina je bio rahmetli Feko Pendek, čovjek na koga su se svi mogli i mogu i danas ugledati: Neka mu je vječni rahmet“.

Od rahmetli Feka Pendeka u Växjö-u, oprostili su se zvanično Fikret Kadić bivši i Kenan Jašarspahić sadašnji predsjednik Saveza bh. udruženja u Švedskoj.

Fikret Kadić, raniji predsjednik Saveza:

– Feko je bio prije svega dobar čovjek, drug i prijatelj, pozitivna osoba, sa kojom se moglo razgovarati, planirati i raditi; otvoren i iskren sagovornik, veoma pouzdan i to me inspirisalo da ga postavimo za blagajnika u Savezu. U udruženju „Ljiljan“ bio je aktivan od formiranja, uvijek u prvim redovima. Bio je predsjednik i sekretar, više puta član Upravnog odbora, pun entuzijazma, humanitarni aktivista koji je na taj način pomagao svoju BiH, radi čega je i dobio zahvalnicu uz 20 godina postojanja „Ljiljana“.

Kenan Jašarspahić, predsjednik Saveza:

– U radu Glavnog odbora Saveza bh. udruženja u Švedskoj Feko Pendek je aktivno učestvovao, bio cijenjen i poštovan, ozbiljan i odmjeren u diskusijama, širok i uvijek pozitivan. Pendek je bio izuzetno cijenjen i poštovan ne samo od članstva nego i od svih bh. udruženja i građana. Jednostavan čovjek, praktičan i konkretan u aktivnostima. Veoma privržen porodici, dobar suprug, otac, dido i brat.

Jarčedoli

Lahka mu bila zemlja Bosanska.

Ostaju duboki žal i tuga kod svih koji su ga poznavali, posebno u porodici, za velikim aktivistom, čovjekom i ljudinom Fekom Pendekom: neka mu je vječni rahmet!