Inzko pisao Skupštini RS-a: Do kraja aprila oduzmite odlikovanja ratnim zločincima

0
259

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH poslao je pismo U Narodnu skupštinu RS-a u kojem ih želi potaći na poduzimanje napora u cilju ostvarivanja povjerenja u BiH kao osnove za održivi mir, stabilnost i prosperitet koji ide u korist njenih građana, te javno osuđivanje veličanja ratnih zločinaca koje predstavlja presudan korak u tom procesu.

Inzko se u pismu obraća Nedeljku Čubriloviću, a u vezi dodjele priznanja povodom 25. godina postojanja NSRS.

“Dana 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije dodijelio je posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima, a upravo ste ih vi u svojstvu predsjednika NSRS uručili.

Među nagrađenima bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi Prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom prižanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje. Kao što vam je poznato, Karadžić, Krajišnik i Plavšić su osuđeni za ratne zločine od strane Haškog tribunala“, stoji u pismu.

Inzko je između ostalog upozorio da ovakvi postupci direktno povređuju i provociraju one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve.

Inzko podsjeća da je uklonjena ploča u Studentskom centru na Palama sa imenom Radovan Karadžića te nastavlja:

“Time se stvara izvanredna prilika da NSRS sa vama na čelu nastavi tim putem kako bi pokazala političku zrelost, moralnu odgovornost i usmjerenost prema budućnosti, time što će odati počast žrtvama i ispraviti sramotu od 24. oktobra 2016. tako što će oduzeti povelju s odlikovanjima dodijeljen osuđenim ratnim zločincima”, navodi se.

Inzko je po ovom pitanju Čubriloviću i NSRS dao rok do kraja aprila 2021. godine da učine navedeno.