In memoriam: Suada Đelić Mulaomerović 1948 – 2022

0
321

U Malmö je u 74-oj godini preminula Suada (rođ. Krnjić) Đelić Mulaomerović, elektrotehničar u ”Rudi Čajavecu” Banjaluka i članica hora ”Pelagić”, dok je u Švedskoj od 1995. bila aktivna u bh. udruženju ”Bosanska krajina” i predsjednica udruženja Saveza Banjalučana u Malmöu.

26.12.1948. Banjaluka – 02.02.2022. Malmö

Piše: Fikret TUFEK

Suada Krnjić Đelić je bila jako poznata u Banjaluci. Radila je značajne poslove elektrotehničara i dugo vremena je bila članica prestižnog hora „Pelagić“ u Banjaluci, s kojim je obišla svijet.

U Švedsku je Suada Krnjić Đelić došla 1995. godine, gdje se od početka značajno društveno angažirala u bh. udruženju „Bosanska krajina“ u Aktivu žena, a posebno u Savezu Banjalučana u Švedskoj, u kojem je obavljala značajne dužnosti, te od marta 1997, u vrijeme nastajanja Saveza, bila prva predsjednica Udruženja Banjalučana za južnu Švedsku, u Malmöu.

Posebnu angažiranost Suada je iskazala u Susretima Banjalučana u Švedskoj. Bila je u organizaciji mnogih susreta, te među organizatorima Susreta Banjalučana u Malmöu 2000. godine, u dvorani Baltikum, gdje bilo više hiljada Banjalučana, ali i drugih bh. građana.

Suada je vodila brojne humanitarne akcije i pomagala svojoj rodnoj Banjaluci i Sanskom Mostu. Tu je učestvovala u poklanjanju vozila hitne pomoći, koje je obezbijedio Savez Banjalučana u Švedskoj, jer su u Sanskom Mostu kao izbjeglice živili brojni Banjalučani nakon agresije na BiH.

Sa Suadom sam se poznavao dugo vremena i uvidio koliko je bila pažljiva prema drugima, kulturna, obrazovana, komunikativna i osoba koja se rijetko sreće. Pomogla je puno i u širenju mreže „Bosanske pošte“, kada je list startovao sa švedskim izdanjem 1998. godine, te postao najčitaniji list na bosanskom jeziku u dijaspori, posebno u zemljama Nordena.

Suada je bila pažljiva, sjećam se kada smo 15. septembra 2018. godine bili u posjeti Rabiji Arslanagić u Staračkom domu Göteborg. Dojmilo me s koliko je pažnje pričala s Rabijom, poznatom aktivisticom iz Bosanskohercegovačko-švedskog saveza žena, kada je i nastao ovaj foto na Suadinoj osmrtnici.

Suada Đelić Mulaomerović je od 1999. godine živila u Malmöu sa Medudom Mulaomerovićem,  poznatim banjalučkim privrednikom, javnim i spotsrtkim radnikom. Pomagala je sve akcije i isticala se ličnim primjerom, vlastitim sredstvima i dušom se angažirala da akcije uspju.

Suada potiče iz poznate banjalučke porodice Krnjić: otac Zijad i mati Besima (rođ. Zahirović), te ima braću Faruka i Edina, snahe Jasnu i Dinku, koji žive u Malmöu.

Suada Đelić ima i dvoje djece: sin Samir (53) živi u Austriji a kćerka Azra Zupčević (49) živi u Malmöu. Iza nje su ostali unuci Selma, Melina, Venesa i Wili.

Suade će se svi sjećati po marljivosti, organizaciji i učešću u akcijama, posebno humanitarnim. Najviše ćemo je pamtiti po njenoj nasmijanosti, otvorenosti i vođenju velikih humanitarnih akcija. Suada je bila žene koja je sve mogla i htjela, imala izvanrednu komunikaciju sa svima sa kojima je živila, radila i surađivala.

Dženaza 09. februara u 14:30 sati u Malmöu

Dženaza Suadi Đelić Mulaomerović  biće održana na Muslimanskom mezarju u Malmöu u srijedu, 09. februara 2022. godine u 14:30 sati.