In memoriam Feko Pendek

0
451

(04.07.1958. Perovći/Foča – 26.03.2022. Växjö)

U 64. godini umro je veliki aktivista, raniji predsjednik bh. udruženja ”Ljiljan Växjö”, blagajnik Saveza bh. udruženja u Švedskoj, humanista, dobri čovjek i ljudina, s kojim su se svi volili družiti.

Piše: Fikret TUFEK

Feko Pendek rođen je 4. jula 1958. godine u selu Perovići, opština Foča. Završio je srednju ugostiteljsku školu u Foči, sve do rata bio je šef odjela u robnoj kući „Fočanka“.

Feko je doša je u Švedsku, u Växjö, 9. novembra 1992. godine, zajedno s suprugom Zinetom i kćerkom Šejlom. Radio je u  trgovinskoj firmi internet opreme „Staples Sweden AB“ na prijemu i otpremi robe.

Feko Pendek je sa porodicom živio u gradu Växjö i bio veliki aktivista u bh. udruženju ”Ljiljan, puno je pomagao u humanitarnom radu, te govorio kako time pomaže i BiH, koju je u srcu nosio.

Uz to, Pendek te vršio saradnju sa komunom; sve slobodno vrijeme bio je posevećen „Ljiljanu“, gdje je bio „momak za sve“: blagajnik, član uprave više puta, sekretar, predsjednik… Za doprinos u radu udruženja „Ljiljan“ Växjö, dodijeljena mu je „Zahvalnica“ u povodu 20-godišnjice rada.

U udruženju „Ljiljan“ Pendek je bio  aktivan od samog formiranja, uvijek u prvim redovima. Pendek je bio uključen u formiranje i kasnije aktivnosti Regionalne organizacije Kronoberg. Bio je poželjan saradnik i veza između udruženja i NBV-a, ABF-a i Komune – Odjela za slobodne aktivnosti. Organizovao je rad sekcija, obezbjeđivao uslove, posebno Horske sekcije, čiji je bio dugogodišnji član.

Na redovnim druženjima „Ljiljana“ bio je veseli šaljivdžija, želio da svima ugodi i napravi dobro raspoloženje. Trudio se da članstvo iznenadi bh. specijalitetima, riječju, o svemu vodio računa, pa i o administraciji, tehnici, pretplati na TV i internet, održavao i brinuo da udruženje ima sve. Bio je i ostao izuzetno cijenjen i poštovan od članstva i bh. građana.

U radu Glavnog odbora Saveza bh. udruženja u Švedskoj dao je doprinos svim manifestacijama, bio cijenjen, poštovan, drag i omiljen, umjeren, širokih razmišljanja, nepopravljivi marljivi optimista.

„Feko Pendek je, prijre svega, bio dobar čovjek, drug i prijatelj, izuzetno pozitivna osoba, sa kojom se moglo razgovarati, planirati i raditi; otvoren i iskren sagovornik, veoma pouzdan i to me inspirisalo da smo ga izabrali za blagajnika u Savezu bh. udruženja u Švedskoj“, kazuje Fikret Kadić, raniji predsjednik Saveza bh. udruženja u Švedskoj.

Lično sam poznavao Feku kao novinar i voditelj brojnih manifestacija u Savezu, bila je milina s Fekom sarađivati, izuzetno odgovoran, bilo je malo tako vedrih i jakih osoba i sa toliko životnog optimizma.

Feko Pendek je bio i veoma privržen porodici, dobar suprug, otac, dido i brat, iza njega su ostali: supruga Zineta, kćerka Šejla, zet Muamer Džamalija i unuke Melina, Ajla i Ilda, koje je volio i obožavao.

Feko je bio jako vezan i za supruginu snahu Nursadu i njenu kćerka Aldu, uz to ima brata Armina i sestru Azru u BiH i sestru Abidu u Danskoj.

Neka je lahka bosanska zemlja i vječni rahmet Feku Pendeku. 

Ispraćaj iz Växjö-a: Hovshaga, je u četvrtak 31. marta 2022. godine u 12:15 sati, a dženaza u Sarajevu na mezarju Jarčedoli, što će se naknadno objaviti.