Hercegovina ne pamti da je ikad treslo ovako- “namještaj je padao, zidovi pucali, prozori se tresli”

0
507

Jak zemljotres jačine 5,4 stepena po Richteru u 10 sati i 19 minuta pogodio je BiH. Epicentar potresa je bio 11 kilometara od  Nevesinja gdje je načinjena veća materijalna šteta na starijim objektima.

Potvrdio je ovo za Buku načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović. Dodao je i da je prekinuta nastava u školama, odmah nakon zemljotresa i da je za sada poznato da su popucali zidovi na Muzičkoj školi, Osnovnoj školi i Gimnaziji.

“Detaljnije informacije ćemo znati u narednim danima nakon što bude snimljen teren i evidentirana cjelokupna šteta”, rekao je Avdalović.

Kako nam javljaju građani Nevesinja ovakvo nešto ne pamte da se ikada desilo- namještaj je padao, zidovi pucali, prozori se tresli. 

Identična situacija je i u Berkovićima gdje se, nakon Nevesinja, potres od  5,4 stepena po Richteru najviše osjetio. 

U opštini Ljubinje nastava je nakon zemljotresa kratko nastavljena, ali je predostrožnosti radi ipak odlučeno da se učenici pošalju kući. Nastave nema ni u drugoj smjeni. „Pucali su zidovi, padale gipsane ploče, jedan odžak se srušio i oštetio automobil, ali na sreću većih materijalnih šteta nije bilo“, rekao je za Buku načelnik opštine Ljubinje, Darko Krunić.

Građani Mostara su takođe osjetili jako podrhtavanje tla, a na starijim stambenim zgradama došlo je do pucanja zidova, a ponegdje su i prozori iskočili iz okvira.

U Blagaju, južno od Mostara, došlo je do obrušavanja kamenja na ulice.

Kako javljaju čitatelji portala Buka podrhtavanje tla širom Hercegovine se jako osjetilo i tokom zemljotresa koji je rano jutros pogodio Drač.

Da je nastava prekinuta u spomenute tri nevesinjske opštine potvrđeno je i u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske koje je ovom prilikom pozivalo rukovodstvo obrazovnih ustanova na području Hercegovine da prate instrukcije nadležnih stručnih službi vodeći računa da na prvom mjestu bude bezbjednost učenika.

BUKA