Firma kojoj je profit bio milion KM dnevno, danas ima dug od 170 miliona dolara

0
373

Više od 100 radnika GIKIL-a jutros rano održalo je miran zbor pred zgradom uprave gdje su pričali o svojim problemima i tražili rješenja. Radnici prvenstveno traže da se riješi problem toplog obroka kojeg nisu dobili pola godine, ali i pozivaju vlast da im pomogne naći strateškog partnera.

Brojni višegodišnji problemi slomili su se na leđima radnika, tvrdi sindikat.

“Ovdje je 970 radnika koji ne znaju gdje su. Politika prošlosti 16, 17 godina već je dovela do toga da se radnici boje za svoju egzistenciju i za svoje porodice”, priča Nurdin Đuzić, Sindikat radnika GIKIL-a Lukavac.

“Ljudi se puno boje. Mobing se vrši nad radnicima. Ne znam ima li iko da dođe u ovaj GIKIL? Ovo nije fabrika čačkalica već fabrika koja proizvodi mnogo. Pet fabrika je u ovom GIKIL-u koje su zaustavili novi naši direktori, koji ne znaju raditi svoje poslove”, tvrdi Kasim Imamović, radnik GIKIL-a.

Fabrika nema okolinsku dozvolu koja dalje uslovljava uvoz sirovina. Kapaciteti proizvodnje su smanjeni jer je federalna inspekcija zatvorila dio proizvodnih postrojenja. Sindikat je zatražio pomoć od Kantonalne vlade.

“Vlada TK nikakve ingerencije niti ovlasti nema nad društvom GIKIL. Stečaj nad Koksno-hemijskim kobinatom ( KHK) koji je suosnivač GIKIL-a kada je uveden, sve ingerencije po Zakonu o privrednim društvima FBiH prelaze na stečajnog upravnika i stečajnog sudiju”, navodi Asmir Hasić, Ministarstvo privrede TK.

Ali kao što reče ministar: Gdje počinje GIKIL, prestaje logika, pa se tako trakavica višegodišnjeg kriminala, nastavlja. Firma kojoj je profit bio milion KM dnevno, danas ima dug od 170 miliona dolara za repromaterijal te oko 50 miliona KM radničkih tužbi. Spas je strateški partner, a on se pojavio. Ni manje ni više, nego kompanija Mittal koja je i dovela GIKIL u dubiozu.

“Nezvanično trebalo bit doći do nekih razgovora. Čak se i Mittal javio, koji je bio dole, da bi volio održati sastanak putem videolinka. Ja na to nisam pristao jer nemam ingerencije niti ovlasti za to”, dodaje Hasić.

Članovi nekadašnje uprave Pramod Mittal, Rajib Das i Paramesh Bhattacharyya prošle godine su uhapšeni i za višemilionsku kauciju pušteni te su napustili zemlju.Terete se za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i ovlasti i izvlačenje miliona iz fabrike. Neulaganje u fabriku i onečišćenje okoliša, dio su te priče. Sudskog epiloga nema, a radnike zanima kako dalje.

“Ova kompanija je velika. Ima izrazito velik prihod, ima perspektivu ali treba da se ulaže“, ističe Đuzić.

“Nema te sile koja će je doći i zatvoriti. Ono što pričaju u skupštinama, opštinama ili gdje već, radnička prava se moraju steći. Ova fabrika će raditi i dalje”, poručuje Imamović.

Ali kako dalje, od aktuelne uprave ni riječi – za razgovor s medijima nisu bili zainteresovani. Od ranije je poznato da se menadžment nada novoj integralnoj okolinskoj dozvoli za koju je predao zahtjev.

Radnici i sindikat danas su ponovili svoj stav, a to je da odbijaju mogućnost zatvaranja fabrike i gubitka radnih mjesta. Osim što se obratili kantonalnoj vlasti, kazali su da će pismo uputiti i gradskoj vlasti od koje će tražiti pomoć i zaštitu.

N1