Film Jasmile Žbanić o genocidu u Srebrenici premijeru će imati na festivalu u Veneciji

0
564

Venecijansko bijenale ove godine bit će održano u periodu od 2. do 12. septembra, a na tom filmskom festivalu premijeru će imati (u takmičarskom dijelu programa) i film uspješne bh. rediteljice Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida” (Kuda ideš, Aida) koji govori o genocidu u Srebrenici.

Zbog pandemije koronavirusa 77. izdanje Venecijanskog film festivala uključivat će neznatno smanjen broj filmova u glavnom programu, kao i neka virtuelna događanja i emitovanje filmova. Direktor festivala Alberto Barbera najavio je više od pedeset filmova koji će biti emitirani na tradicionalnim lokacijama kao što su dva otvorena kina “Giardiani della Biennale” i pozorište u Lidu.

Među tamičarskim filmovima je film bh. rediteljice Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida” (Kuda ideš, Aida). Film govori o Srebrenici.

Ovo predstavlja veliki uspjeh, pogotovo imajući u vidu da se radi o najstarijem i jednom od tri najvažnija filmska festivala na svijetu.

Ovogodišnji festival će biti održan u periodu od 2. do 12. septembra.

Predsjednica žirija je proslavljena glumica Cate Blanchett. Među dosadašnjim učesnicima festivala nalaze se imena najprestižnijih svjetskih autora koji su obilježili istoriju svjetske kinematografije: Renoira, Kurosawe, Laurencea Oliviera, Rosselinija, Tarkovskog, Antononija, Viscontija, Bunuela, Wima Wendersa, Godarda, Ang Lee, Sofije Copole, Gulierma del Tora i drugih.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade Zlatni Lav je film “Joker” reditelja Todda Phillipsa.

Sinopsis filma

Bosna, ljeto 1995, Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. Kada srpska vojska uđe u grad, trideset hiljada stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a. Uvjerena je da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni.

“Biti izabran na Venecijanski filmski festival je za nas velika nagrada. Venecijanski festival, kao jedan od najvažnijih svjetskih filmskih događaja će omogućiti da film gleda veliki broj ljudi, a to je upravo ono što smo željeli. Nadamo se da će i u regiji film izazvati veću empatiju i bolje razumijevanje među ljudima. Želim da se zahvalim ekipi koja je radila pod teškim uslovima dajući svoj maksimum – zatim ljudima koji su vjerovali u film i kada mnogi nisu, a posebno onima koji su film podržali. Želim da se zahvalim i našim porodicama koje su pet godina trpjele stres i nestabilnosti koje je rad na ovom filmu donosio. Film je posvećen ženama Srebrenice i njihovim ubijenim sinovima, muževima, braći, rođacima, komšijama…njih 8.372”, poručila je rediteljica Žbanić.

Ekipa filma

Glavne uloge tumače Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler, Dino Bajrović i dr.

Autorsku ekipu čine Christine A. Maier (direktorica fotografije), Hannes Salat (dizajner produkcije), Małgorzata Karpiuk i Ellen Lens (kostimografkinje), Michaela Prayer (majstorica maske), Jarosław Kamiński (montažer), Igor Čamo (dizajner zvuka), Antoni Komasa-Lazarkiewicz (kompozitor).

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH).

Film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija), N279 Productions (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška).

Pored Radio-televizije Bosne i Hercegovine, koja je jedini partner iz regije, u realizaciju filma su uključeni i Turska TRT, njemačko-francuska TV ARTE/ZDF i austrijski ORF.

klix.ba