EU: Iako smo konstantno finansirali, vlasti nisu uspjele osigurati smještaj migrantima

0
392

”Danas je zatvorena Lipa, objekat koji je bio uspostavljen kao privremena mjera, neuslovna za zimu. Time je oko 3.000 izbjeglica i migranata ostalo bez pristupa osnovnom skloništu i uslugama u zimskim uslovima. Postoje svi preduslovi za izmještanje izbjeglica i migranata iz Lipe u prihvatni centar Bira u Bihaću”, naveli su večeras iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Kako je navedeno u saopćenju, preduslovi su utvrđeni odlukama Vijeća ministara BiH o lokaciji Lipa, prihvatnom centru Bira, nacionalnim Planom mjera i aktivnosti te u odredbama Zakona o strancima i Zakona o azilu.

”Nažalost, vlasti Bosne i Hercegovine nisu uspjele realizirati preseljenje u Biru, koja je prethodno ispražnjena i ostaje neiskorištena uprkos kontinuiranom finansiranju od Evropske unije. Neuspjeh vlasti Unsko-sanskog kantona da djeluju pokreće pitanja u kontekstu vladavine prava i direktno doprinosi humanitarnoj i sigurnosnoj krizi.

Još jednom pozivamo vlasti da prevaziđu politička pitanja i ponovo otvore centar Bira u Bihaću kao privremeno rješenje. Pozivamo vlasti da osiguraju dovoljne kapacitete za smještaj izbjeglica i migranata u zimskom periodu.

Evropska unija je u više navrata izražavala zabrinutost povodom situacije po pitanju migracija i pojavi humanitarne krize u zemlji. Osigurana je podrška za sve resorne vlasti u iznalaženju, definisanju i pregovorima o mogućim rješenjima. Evropska unija je nadalje pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku Bosni i Hercegovini za bolje upravljanje migracijama i azilom kao i pomoć građanima u suočavanju sa ovom izazovnom situacijom”, saopćeno je.

Delegacija EU ističe da je nedavno Evropska komisija usvojila paket pomoći od dodatnih 25 miliona eura sredstava za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama. Evropska unija i njeni partneri nastavljaju pomagati i ublažavati uslove u kojima borave izbjeglice i migranti van smještaja.“

fokus.ba