Dodik: SNSD i HDZ BiH dijele iste vrijednosti

0
44
БАЊАЛУКА, 7. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник СНСД-а Милорад Додик на конференцији за новинаре данас у Бањалуци након сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka sa predstavnicima HDZ-a BiH da su ove dvije stranke odlučne da odbrane koncept konstitutivnosti naroda u BiH i da traže nove razgovore o BiH sa trećom stranom bez uplitanja međunarodne zajednice.

Dodik je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, naveo da SNSD i HDZ BiH dijele iste vrijednosti, da treba doći do rekonstrukcije Izbornog zakona BiH u dijelu da konstitutivni narodi budu jedini legitimni za izbor svojih političkih predstavnika.

Lider SNSD-a ističe da su stavovi o konstitutivnosti naroda legitimni.

On je rekao da će u dogledno vrijeme nadležnim biti predat prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, kao i zakona kojim će biti omogućen način kako eliminisati strane sudije iz Ustavnog suda BiH.

Dodik je rekao da su razgovarali i o formiranju vlasti na nivou BiH, ali da bošnjačka strana namjerno opstruiše, ne želi da se izabere ministar i zamjenik ministra, te izmišlja nove uslove.

On je dodao da je Čovića upoznao o tome da će srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH obustaviti odlučivanje sve dok ove dvije tačke ne budu riješene.

“U ovu situaciju smo došli zbog međunarodnog faktora koji je ovdje mešetario posljednjih godina”, rekao je Dodik.

On je naglasio da politička rješenja treba da dobiju šansu i da ne smiju biti ugrožena ničim, posebno ne intervencionizmom međunarodne zajednice.

U Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH, koje su predvodili stranački lideri Milorad Dodik i Dragan Čović.

Uz Dodika, u delegaciji SNSD-a bili su potpredsjednici stranke Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, te članovi Glavnog odbora SNSD-a Zoran Tegeltija i Slavko Mitrović.

Delegaciju HDZ-a BiH, uz Čovića, činili su funkcioneri ove stranke Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda, Marinko Čavara i Josip Jerković.

fokus.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here