Dnevni avaz obilježava 25 godina od štampanja prvog broja

0
357

Najveći medijski sistem u historiji Bosne i Hercegovine danas obilježava 25 godina od štampanja prvog broja.

Drugog oktobra 1995. godine, u opkoljenom Sarajevu, novinari i urednici „Dnevnog avaza“ pripremili su prvi broj, u kojem je intervju dao prvi predsjednik Predsjedništva RBiH rahmetli Alija Izetbegović. Odštampan je u podrumu štamparije, koja je višestruko pogođena granatama. „Dnevni avaz“ je tokom proteklih 25 godina postao mnogo više od najprodavanijeg bh. proizvoda,
najrelevantnijeg izvora informacija i najutjecajnijeg medija u našoj državi. Povodom ovog velikog jubileja produciran je i kratki dokumentarni film u kojem o „Avazu“ govore utemeljitelj Fahrudin Radončić, danas predsjednik Saveza za bolju budućnost, intelektualac i industrijalac, Mladen Dakić, urednik i novinar koji je od prvog dana u „Dnevnom avazu“, Abdulah Sidran, akademik, Emir Hadžihafizbegović, naš proslavljeni glumac, Halid Bešlić muzička legenda i Tomo Papac, čitalac „Avaza“ iz Živinica koji i danas čuva prvi broj našeg lista.

“„Avaz“ je nastao i rastao uz nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu. Postao je neodvojivi dio identiteta države u koju je utkao ne samo ogromni trud, znanje, struku i rad novinara urednika i svih uposlenika nego i svaki zarađeni dinar, i to vidljivo, transparentno, kroz najuspješnije poslovne investicije i graditeljske pothvate koji danas krase bh. gradove. Naše printano izdanje nerijetko je jedino što iz Sarajeva redovno dolazi u najzabačenija bh. mjesta, povratnička mjesta i zaboravljene lokalne zajednice. „Avaz“ je bio i ostao najsnažnija medijska platforma za glas branilaca i graditelja države, ali i glas obespravljenih, prognanih, diskriminiranih građana željnih promjena, napretka i boljeg života – istakao je glavni i odgovorni urednik „Dnevnog avaza“ Tarik Lazović.

Kao društveno odgovorna kompanija, „Avaz“ svake godine svoje milionske dobiti ulaže u projekte koji donose i dobrobit široj zajednici, otvaraju nova radna mjesta i doprinose razvoju cijele države.