Dino Salihagić o protestima u Bruxellesu: Raspad zemlje ne smije biti opcija, to je naša glavna poruka

0
238

Za sutra su najavljeni protesti širom svijeta zbog aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini. Očekuje se da će najmasovniji biti održani u Bruxellesu na trgu ispred Europske komisije.

Evo šta za O kanal i Olsobođenje kaže Dino Salihagić, jedan od organizatora protesta u Bruxellesu.

ŠTA OČEKUJETE OD PROTESTA SUTRA?

– Moram reći da je povod s jedne strane nimalo prijatan, a s druge strane, nikada nismo u ovih 26 godina doživjeli masovnije okupljanje građana oko nekog krucijalnog pitanja kao što je to sada pitanje opstanka zemlje. Ovdje prije svega mislim na građane koji žive u Bosni i Hercegovini i za koje se očekuje da budu prvi na ulicama. Prije svega očekujem da će najava ovih protesta biti još jedan alarm uzbune za ljude u BiH i da će ih potaknuti da se u što većem broju suprotstave konačno destruktivnoj politici koja nas tri decenije vodi samo u propadanje društva. I kada kažem “destruktivna politika” ne mislim samo na Milorada Dodika i vladajuću koaliciju u RS-u. Iako je njegovo secesionističko i antiustavno djelovanje trenutno u centru pažnje, sjetimo se s čim se sve suočavamo kada njega sklonimo. Očekujem da ćemo se sutra okupiti u velikom broju u Briselu i još 35 gradova u 13 zemalja širom svijeta od Sidneja do Washingtona. Protesti i revolucije imaju svoju snagu i to je dokazano mnogo puta kroz historiju i u novije vrijeme. Prema tome ja vjerujem u njih, a pogotovo kada vjerujem u ispravnost njihovog cilja.

KOJA JE KLJUČNA PORUKA KOJU ŽELITE POSLATI?

– Imajući u vidu naš složen politički sistem i nepotpuni suverenitet, mi bez aktivnog angažmana pojedinih zemalja EU i SAD ne možemo preživjeti. Ne samo zato što je u Daytonu napisano da nastavljamo pravni kontinuitet Republike Bosne i Hercegovine, vrlo je važno iz više razloga da budemo država u sadašnjim granicama. Prije svega jer smo specifična kulturna cjelina sa hiljadugodišnjim postojanjem; drugo, jer se u ratu masovnim istrebljenjima i genocidom nad Bošnjacima nasilno pomjeralo stanovništvo i to ne smije biti način; treće, međunarodna zajednica je previše uložila u obnovu zemlje u očuvanje mira; i četvrto, multietničke zajednice mogu skladno funkcionirati u istoj državi poput mnogih primjera u Evropi i svijetu. Dakle, raspad zemlje ne smije biti opcija – to je naša glavna poruka. Čvrsto vjerujem da je Bosnu i Hercegovinu moguće organizirati tako da sva ljudska, građanska i nacionalna prava budu osigurana. To može biti mirna, inkluzivna i progresivna zajednica. Uostalom, bh. građani iz svih kulturno-religijskih tradicija mahom živi u takvim društvima u zapadnom svijetu i dobro su adaptirani.

OČEKUJETE LI DA ĆE SE EU PRIDRUŽITI AMERIČKIM SANKCIJAMA MILORADU DODIKU I OSTALIM SUBJEKTIMA U BIH?

– Razgovaram sa organizatorima protesta u drugim zemljama, poznaju dobro aktuelnu politiku i političare u Nizozemskoj, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Danskoj, Švedskoj, Norveškoj, Kanadi, Velikoj Britaniji… Vjeruju da će politika barem ovih zemalja razumno reagovati i da će se zauzeti ispravan stav po pitanju Bosne i Hercegovine. Ovi protesti su tu da na to dodatno podsjete i ukažu na nužnost donošenja kaznenih mjera ili sankcija za one koji ruše državu i Dejtonski sporazum. Kako god, protesti su samo jedan od načina da se na to ukaže i vjerujem da će imati odjeka.