Demonstracije za mir u BiH

0
522

Savez bh. udruženja u Švedskoj podržava proglas i poziv demonstracijama za mir u BiH – koje će se održati 10. januara 2022. u 12 sati u Briselu, širom svijeta i mjestima u Švedskoj gdje žive bh. građani.

Piše: Fikret TUFEK

Centralni protest u Briselu (na Trgu Schuman, unutar prostora institucija EU) 10. januara 2022. godine je protiv podjela i sukoba u Bosni i Hercegovini. Organizaciju protesta u Briselu koordinira Organizacioni odbor sa Udruženjem Platform BiH iz Nizozemske, odnosno krovna organizacija udruženja građana Bosne i Hercegovine.

Skup izraz zabrinutosti

S obzirom na trenutnu političku i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini, kako navode, smatraju nužnim i potrebnim da se građani i građanke porijeklom iz BiH, koji žive u inostranstvu, organizuju i javno oglase kao znak protesta na konstantne i ozbiljne napade na ustavnopravni poredak BiH, kao i zbog mogućeg ugrožavanja mira, uzrokovanog radikalnim i protuzakonitim odlukama i politikama.

“Ponedjeljak, 10. januar je simbolički izabran jer je prvi pravi radni dan nakon praznika u 2022, istovremeno i dan nakon obilježavanja protuustavnog i unilateralnog osnivanja tzv. ‘Srpske republike BiH’ 1992. Protest će biti u Briselu, sjedištu institucija Evropske Unije. Pozivamo i naše građane širom svijeta da nam se pridruže i u svojim sredinama organizuju slične mitinge”, ističu organizatori.

Cilj je da okupe što više Bosanaca i Hercegovaca, ali i drugih građana evropskih zemalja u Brisel, posebno bh. građane iz: Belgije, Nizozemske, Francuske, Njemačke, Danske, Švedske, Švicarske, Velike Britanije, Luxemburga, Austrije i ostalih zemalja, svugdje gdje žive bh. građani.

“Želimo da naglasimo da je ovaj skup odraz zabrinutosti, kao i patriotizma, i nema za cilj da promoviše bilo koju političku opciju, niti je uperen protiv bilo kojeg naroda u BiH. Događaji kojima smo svjedoci posljednjih šest mjeseci previše podsjećaju na predratni period, a bar mi preživjeli, imamo dužnost i pravo da se javno oglasimo i jasno kažemo: Nećemo rat i podjele, kako podjelu naše zemlje, Bosne i Hercegovine, tako i među ljudima. U Bosni i Hercegovini je uvijek bilo mjesta za sve i tako će i ostati, a svi su obavezni da poštuju Ustav i zakone naše države“, navode organizatori.

Pismo Tužilaštvu BiH

Nakon skupa, ispred organizatora i svih učesnika, uputitće se pismo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine sa zahtjevom da se krivično procesuiraju sve stranke i pojedinci koji krše zakone i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. Osim toga, obratit će se otvorenim pismima i svim dužnosnicima u Briselu, Njujorku, Vašingtonu, kao i svima drugima u glavnim gradovima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira, s jasnim porukama da mir nema alternativu, a da Bosna i Hercegovina ne smije biti dovedena u poziciju u kojoj je bila pred kraj 1991. godine, osnivanjem paralelnih institucija i autonomnih oblasti, u suprotnosti sa ustavom države, što je bio i uvod u agresiju, progon, masovne ratne zločine i genocid za koji su mnogi izvedeni pred lice pravde.

“Mi danas tražimo da se spriječi ponavljanje historije iz devedesetih”, zaključuju organizatori. Ukoliko niste u mogućnosti doći na proteste u Brisel, organizatori pozivaju da organizujete skupove sa istim apelom u sredinama u kojima živite, i to isto 10. januara 2022. godine u 12 sati!

Apel Saveza bh. udruženja u Švedskoj

Nosilac aktivnosti u Švedskoj je Savez bh. udruženja u Švedskoj, koji je formirao radnu grupu koja vrši koordinaciju svih aktivnosti, posebno onih koje se odnose na aktivnosti bh. udruženja u komunama gdje živi najviše bh. građana u Švedskoj.

Koordinator radne grupe Meho Kapo odazvao se pozivu BHRF Press-a:

Mirni protesti

– Mirni protesti, 45 – 60 minuta! Svi u isto vrijeme: 10. januara 2022. godine u 12 sati.

Tada je svaki grad u pokretu i ovo radimo zbog toga da to svi vide, što je u našu korist.

Gdje i kada?

– U svim komunama pred općinskom zgradom, na glavnom trgu, ili nekom drugom mjestu koje je prigodno u toj sredini i za takav događaj. Obavezno tražiti od policije dozvolu za okupljanje. Time se postiže masovnost uz želju da se protesti organizuju u što većem broju od 290 komuna u Švedskoj.  

Ko i zašto? 

– Proteste organizuju primarno Bosanci i Hercegovci, saradnja sa svima drugima je poželjna, sve s ciljem da protesti odjeknu i budu što masovniji. U mjestima gdje je više udruženja, akcija treba biti koordinirana i tačno se se znati kome se obratiti za informaciju i ko šta radi (da ne bude preklapanja). Svako udruženje treba da se poveže i planira sa drugim udruženjima. Udruženja pravi liste osoba koje treba kontaktirati i koje mogu pomoći: političari, novinari, itd. Situacija u BiH je napeta, nestabilna i zapaljiva. Tražimo djelovanje EU i svijeta u cilju očuvanja mira i izgradnje demokratije.

Kome se obratiti, cilj?

– Obraćamo se svim onima koji svojim radom, politički ili na drugi način, mogu usmjeriti djelovanje EU- i svjetskih država ka stabilizaciji situacije u BiH. Pozvati lokalne politićare i medije. Korištenje društvenih mreža za prenošenje informacija tekstom, slikama i živim (live) prenosima. Koristiti #protestforfred #protestforbosnia, sve s ciljem osvješćenja javnosti o situaciji. Pokretanje svih aktera koji mogu pomoći u stvaranju pritiska na one koji ruše mir i demokratiju u BiH, jako je važno.

Kako, rekviziti, oprema, osiguranje, program, društvene mreže?

– Masovnost je važna, pokazati je izlascima u što je moguće više komuna, bez obzira na broj onih koji će izići na protest. Koristiti zastave i zastavice BiH, Švedske, Europske Unije, parole u kontekstu protesta, biće usaglašene sa glavnim protestom u Briselu, biće poslane organizatorima da se štampaju. Oprema: po mogućnosti manji razglas sa mikrofonom za obraćanje učesnika i gostiju, što je značajno. Osiguranje: odrediti nekoliko učesnika za osiguranje, sa žutim prslucima, za nadziranje skupa/protesta. Program: prema mogućnostima organizatora, izvesti odrešen kulturni program da bude interesantnije.

Socijalne mreže: facebook stranica za proteste biće napravljena sa svim informacijama i imenima kontakt osoba, kazao je koordinator Saveza bh. udruženja u Švedskoj Meho Kapo.

Sve informacije o lokalnim koordinatorima (ime, mail, broj telefona) proslijediti koordinatorima: Meho Kapo meho.kapo@ark3p.se i Adnan Mahmutović waysofbeingfree@gmail.com  

Na ovim adresama možete dobiti više informacija, dizajnirane panele i drugo.

Završena švedska verzija Facebook-a

Završena je švedska verzija Facebook stranice za proteste. Važno je da svi koji učestvuju u realizaciji protesta imaju ovu stranicu, dakle pozivamo ih da je dijele na svojim socijalnim medijima, kako organizacijskim, tako i privatnim. Molim vas da se lajka stranica, tako da će svi, na taj način, mogu imati pristup informacijama:https://www.facebook.com/SverigeFredBosnien

Baneri za sloganima za štampu će uskoro biti gotovi i proslijeđeni učesnicima, kaže Meho Kapo.

Na ovaj će se način svi u kontinuitetu informisati lokalno i tako znati gdje se šta dešva, ali se sve informacije trebaju slati koordinatoru: Meho Kapo, koji će ažurirati ovu stranicu sa informacijama o lokacijama po mjestima događanja. Tako će učesnici u organizaciji protesta preko stranice biti na ”licu mjesta” i  pratiti sve dešavanja vezana za mirovne proteste.