Demonstracije za mir 10. januara u Malmöu

1
868

Podrška domovini BiH s porukom: Ne želimo rat! – sadržaj je poziva na demonstracije za mir u BiH, koji će se u organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj održati 10. januara u 12 sati Malmöu.

Piše: Fikret TUFEK

Demonstracije za mir u BiH održaće se na Gustav Adolf Trgu u Malmöu 10. januara u 12:00 sati. Diljem Švedske, u gradovima gdje žive bh. građani, ali i u gradovima širom Europe i svijeta, 10. januara 2022. godine Bosansci i Hercegovci žele ukazati na neodrživo stanje i podržati mir u BiH!

Centralni protest u Briselu, Trg Schuman (unutar prostora institucija EU) 10. januara 2022. godine, je protiv podjela i sukoba u BiH; organizaciju protesta u Briselu koordinira Organizacioni odbor sa Udruženjem Platform BiH iz Nizozemske, odnosno krovna organizacija udruženja građana BiH.

Ne želimo rat i razaranja!

„Politička situacija u Bosni i Hercegovini značajno se pogoršala u zadnjih šest mjeseci, stanje je veoma slično 1990-tim godinama, prije agresije i krvavog rata u BiH, koji je završio velikim razaranjima i ratnim zločinima, te genocidom u Srebrenici“ – kaže se u Proglasu Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, džemat Malmö.

U proglasu se dalje ističe:

„Stanje u BiH je veoma složeno i teško i zbog toga što se: krši Dejtonski sporazum, nadleštva i državne institucije se bojkotuju i razvaljuju; ponovo se formira armija Republike Srpske, koja je počinila ratne zločine. Naša je obaveza da dignemo glas razuma i kažemo: Ne želimo rat i razaranja!“

BiH pripada svima njenim građanima

„Demonstracije iskazuju našu uzrujanost i odlučnost da čuvamo i njegujemo Bosnu  i Hercegovinu kao samostalnu i nedjeljivu demokratsku zemlju, koja pripada svima njenim građanima. Demonstracije nemaju za cilj da ističu ili označe neku etničku, religioznu ili političku grupaciju.

Želimo izdići naše tradicijske i kulturne vrijednosti koje su stotinama godina krasile život u BiH.

Ovo su demonstracije za vladavinu zakona i protiv rata, razaranja i anarhije” – kaže se u Proglasu.

Poziv svima koje žele jedinstvenu BiH

”Naglašavamo da želimo da svi vi budete sa nama na mirovnim demonstracijama 10. januara 2022.

Ponesite sa sobom bosanskohercegovačke i švedske nacionalne zastave. Snimite fotografije i video-isječke sa socijalnih i društvenih medija i upotrijebite ih kao #protestforbosnia Važno je da informišete medije i vaše prijatelje i poznanike da se priključe na demonstracije – ističe se u Proglasu.

Hasan ef. Jašarević, koordinator, inače veliki bh. patriota:

– Bosanskohercegovačka udruženja koja egzistiraju na području Kraljevine Švedske, odlučila su organizirati demonstracije kako bi upoznali švedsku javnost i političare na ozbiljnost situacije u kojoj se BiH nalazi. Politike, koje ponovo pričaju o podjelama i sukobima trebaju biti i ostati u proslošti, vjerujemo da većina ljudi u BiH to želi, kao i mi koji šivimo po svijetu, a porijeklom smo iz BIH. Demonstracije su i poruka neprijateljima BIH, da i mi u Švedskoj, u Malmöeu, itekako želimo našoj zemlji prosperitet, ali isto tako da nedamo da se  dijeli i da ćemo uraditi sve što je u našoj moći da BiH opstane, te da napreduje u svakom smislu! Bosna je naša majka i domovina i tako će uvijek biti!

Proglas je uputila Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj – IZBUŠ (Bosniska Islamiska Samfundet – BIS), džemat Malmö, koji pozivaju sve građane porijeklom iz BiH da se ukluče u demonstracije.

Idriz ef. Karaman, glavni imam IZBUŠ:

– Veoma su značajne mirovne demonstracije, apelujem na naše članstvo da se uključi i podrži jedinstvenu i suverenu BiH, koja je preko deset stoljeća bila, jeste i ostaće država i naša domovina.

Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj

Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj, sa sjedištem u Trolhättnu, se aktivno uključila u akciju organiziranja protesta 10. januara 2022. i poziva džemate da upoznaju sve članove o ovim aktivnostima i pozovu ih na suradnju i aktivnosti.

Više o aktivnostima Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj na ovom linku.

Podrška „Bosanske krajine“ i BKF „Sarajevo“

Mirne demonstracije u Malmöu podržavaju bh. udruženja ”Bosanska krajina” i BKF ”Sarajevo” Malmö, kao i Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj, na čelu s predsjednikom Kenanom Jašarspahićem, koji su formirali posebno Koordinaciono tijelo za usmjeravanje protesta na čijem čelu je Meho Kapo, te koji djeluje zajedno na nivou svih bh. saveza i organizacija u Švedskoj.

Nermina Hrvačić, predsjednica BKF „Sarajevo“

– Podržaćemo svim srcem demonstracije iz našeg BKF „Sarajevo“, već smo počeli sa pripremama.

Tehničke pripreme već radimo, očekujemo podršku roditelja i mladih, kaže Ismet Nuhanović.

Ekrem Terzić, predsjednik „Bosanske krajine

– Posebno su značajne ove demonstracije kao podrška našoj BiH, podržavamo i već se pripremamo.

Učešće će uzeti djeca, mladi i roditelji, pozivamo svih naših 700 članova da dođu, kaže Asim Cerić.

Protest u Stockholmu

Saznajemo pred samo objavljivanje teksta da će se demonstracije za mir u BiH održati i u Stockholmu.

Vrijeme: 10. siječnja/januara 2022. godine u 11:00 sati, Trg kovanica, Stockholm (u švedskom parlamentu) – osnovna poruka: Ne želimo rat! Imamo obavezu da dignemo glas i jasno kažemo:

Ne želimo ratova i razaranja! Apel svima da se pridruže, te donesu zastave i druge rekvizite.

Aktivnosti Saveza bh. udruženja u Švedskoj

Savez bh. udruženja u Švedskoj vodi aktivnosti preko Koordinacionog odbora, na čijem čelu je Meho Kapo, sve informacije slati na: infoprotesti2022@gmail.com

ili Facebook stranica: https://m.facebook.com/SverigeFredBosnien/.

– Važno je da svi koji učestvuju u realizaciji protesta imaju ovu stranicu, pozivamo ih da je dijele na svojim društvenim medijima, kako organizacijskim, tako i privatnim. Molim vas da se lajka stranica, tako da će svi, na taj način, imati pristup informacijama, kaže Meho Kapo.

1 komentar

  1. Assalamu alaikum(Mir vama) i dobar dan svim mojim dragim zemljacima! Odavno nisam procitao ljepsi tekst, sazet informacijama iz prve ruke, bogat lijepim porukama svim mojim zemljacima sirom dijaspore i nase domovine Bosne i Hercegovine, jednostavno satkan necim lijepim, plahovitim, dusevnim, srcanim i pravim patriotizmom! Rodjen sam kao patriota, zivim kao patriotai takav cu aBd i preseliti. Do sada nisam bio aktivan, ali sam se odnedavno aktivirao i ostat cu takav do kraja ovodunjaluckog zivota, za moju cast, za cast svih mojih zemljaka i za cast nase domovine Bosne i Hercegovine. Prije mjesec dana sam napravio stranicu Pokret dijaspore BiH. Radim na njoj koliko mogu i kako mogu. Ovom stranicom pozivam sve moje zemljake da se pridruze i da se zajedno borimo protiv svih neprijatelja nase domovine, protiv negatora, protiv korupcije, mita, organizovanog kriminala, ratnih huskaca, lopova, poroka i svih nedaca koje su zadesile nasu napacenu i osiromasenu zemlju Bosnu i Hercegovinu. Ucinicu sve, makar to bila samo kap u moru od onoga sto mogu da pomognem na sve moguce nacine, i pojedincima i grupama i svim asocijacijama i organizacijama kojima je Bosna i Hercegovina jedina domovina i koji su pravi patrioti. Zivim i radim u Malmö a ovim putem zelim pozvati sve moje zemljake da izadjemo i podrzimo nasu Bosnu i Hercegovinu na mirnim protestima, 10 Januara 2022. Pozdravljam sve moje zemljake i zelim im Mirnu i slobodnu domovinu Bosnu i Hercegovinu!

Comments are closed.