Danska ponovo rukometni prvak svijeta

0
392

Skandinavija je ponovo rukometna prijestonica: u finalu u Egiptu 31. januara 2021. godine Danska u dramatičnom finalu pobijedila Švedsku sa 26 – 24. Danska je odbranila svjetsku rukometnu titulu, istodobno su i olimpijski prvaci iz 2016. godine.

Piše: Fikret TUFEK

Dramatično rukometno finale     

Egipat je bio dostojan domaćin svjetskog rukometnog prvestva od 13 – 31. januara 2021. godine. Bilo je to skandinavsko rukometno finale koje je potvrdilo da se u Skandinaviji igra najbolji rukomet na svijetu, te da su Danska i Švedske u svjetskom rukometnom vrhu. Finale će ostati zapamćeno po uzbudljivosti i vrhunskom rukometu, u kojem su prikazane dosada neviđene rukometne taktike. Ništa se u skandinavskim zemljama ne radi napamet, sve je rezultat planskog i napornog rada, što na kraju daje svjetske rezultate i uspjehe.

Danska je na kraju najbolja, odbranila je ponovo titulu svjetskih prvaka iz 2016. godine!

Švedska je druga i osvojila je srebrenu medalju. Švedska je bila strah i trepet i do finala neporažena i najbolja ekipa, koja je prikazal neviđen, brz i moderan t+rukomet. Međutim, izgubila je u finalu od Danske sa 26 – 24 (poluvrijeme 13 – 13) u dosta izjednačenoj utakmici u njenom najvećem toku, u kojoj su Dansi na kraju bili sretniji i bolji. Danski golman Niklas Landin je bio junak meča i njegove odbrane su odlučile pobjednika, uz njega i napadači Mikkel Hansen (7 pogodaka) i Jacob T. Holm (4).

Gottfridsson: “Samo čestitati”

Nakon više dramatičnih obrta tokom utakmice pobijedio je ipak bolji i u ovom momentu sretniji tim, time je švedski san o zlatnoj svjetskoj medalji ostao samo san, nakon što je Danska pobijedila finalni susret sa 26 – 24. Najveće razočarenje naravno bilo je kod švedske zvijezde Jim-a Gottfridsson-a.

  • Danska je najbolja ekipa na svijetu, ostaje samo da im sportski čestitamo, mada se osjećalo tokom čitavog meča da i Švedska može pobijediti!

Španija osvojila bronzu

U četvrtfinalu su ostvareni rezultati: Švedska – Katar 35 – 32, Španija – Norveška 31 – 26, Francuska – Mađarska 35 – 32 i Danska – Egipat 39 – 38.

U polufinalu: Danska – Španija 35 – 33 i Švedska – Francuska 32 – 26.

Španija je pobjedom nad Franscuskom 35 – 29 (16 – 13 poluvrijeme) osvojila brončanu medalju. Španci su bili zasluženo bolji o čemu govori i šest pogodaka razlike, imali su nadmoć tokom čitavog meča. Od ekipa sa prostora zemalja prethodne Jugoslavije najuspješnija je bila Hrvatska, koja je u grupnoj fazi upravo poražena od novih starih svjetskih rukometnih prvaka, ekipe Danske.

32 ekipe prvi put na svjetskom rukometnom prvenstvu U Egiptu su, od 13 – 31. januara 2021. godine, na svjetskom rukometnom prvenstvu, po prvi put učestvovale čak 32 ekipe iz čitavog svijeta, koje su bile svrstane u 4 skupine sa 8 grupa. Iako traje pandemia koronavirusa prvenstvo je bez publike privuklo paćnju čitave svjetske javnosti.