Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

0
481

Organizacioni odbor bosanskohercegovačkih organizacija u Švedskoj, utvrdio je program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, koji će se održati u Stockholmu 11. juli 2021.

Svake godine bh. savezi, organizacije i udruženja u Švedskoj zajedničkim snagama organiziraju obilježavanje 11. jula – Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Tako je planirano i 11. jula 2021.

Piše: Fikret TUFEK

Organizatori obilježavanja 11. jula – Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenic u Švedskoj:                    

Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj, Islamska Zajednica Bošnjaka u Švedskoj (IZBuŠ), IZB u Švedskoj – Džemat Stockholm, Bosanskohercegovačko švedski savez žena u Švedskoj (BHŠSŽ), Bosanskohercegovački savez žena u Švedskoj (BHSŽ), APU Network, Savez bh. udruženja u Švedskoj – Društvo Neretva, Savez Banjalučana u Švedskoj i BH Muslimanski Omladinski Savez.

Na sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje manifestacije Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, održanoj 17. juna 2021. godine, utvrđeni su svi neophodni detalji za realizaciju manifestacije 11. juna 2021. uključujući i sam i dnevni i večernji program.

Važnost sjećanja i podsjećanja na Srebrenicu

Cilj je i ove, 2021. godine, da pokažemo važnost sjećanja i podsjećanja, ne samo individualnog i kolektivnog, već i kroz institucije sjećanja kao što je to Memorijalni centar Srebrenica – Potočari (https://www.srebrenicamemorial.org).

Osnovan Odukom Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Memorijalni centar Srebrenica službeno je otvoren u septembru 2003. godine i sastoji se od dvije komponente, od kojih je prva mezarje gdje su, do današnjeg dana, ukopani posmrtni ostaci više od 6.000 žrtava genocida. Proces identifikacije i pokopa žrtava nastavlja se svake godine i dokumentiran je u stalnoj fotografskoj izložbi Tarika Samaraha, smještenoj u Muzeju genocida. Zid sjećanja, na koji su upisana imena 8.372 žrtve genocida u Srebrenici, također se nalazi unutar mezarja.

Druga komponenta Memorijalnog centra smještena je u nekadašnjoj Fabrici akumulatora koja je služila kao sjedište holandskog bataljona UN-a prije genocida i događaja iz jula 1995. godine.  Danas su u ovom objektu nalaze spomen soba, multimedijalna soba i dokumentacioni centar, prostor osmišljen za edukaciju posjetilaca o zločinima počinjenim u i oko Srebrenice, te njihovom naknadnom procesuiranju na međunarodnim i domaćim sudovima.

Kako rade na širenju svojih kapaciteta kao institucije, Memorijalni centar kontinuirano nastojati podići svijest javnosti o činjenicama vezanim za genocid u Srebrenici. Istovremeno, promocijom tolerancije, istraživanjima zasnovanim na činjenicama, te ohrabrujući međuvjerski i međuetnički dijalog, Memorijalni centar Srebrenica ostaje čvrsto opredijeljen za suočavanje sa silama neznanja i mržnje koje omogućavaju genocid.

Program 11. jula 2021. godine će se odvijati u dva dijela: 

Prvi dio, Dnevni program, na Norrmalmstorg-u, Stockholm, između 11:00 – 15:00 sati gdje će biti postavljen veliki ekran na kome će se prikazivati kratki filmovi sa preživjelim Srebreničanima, kao i  direktni prijenos dženaze iz Potočara. Istovremeno, grupa aktivista će dijeliti cvijet sjećanja i letke sa informacijom i lenkovima, razgovarati sa zainteresovanim prolaznicima o Srebrenici i značenju sjećanja na najveći genocid poslije Drugog svjetskog rata.

Drug dio, Večernji program, u periodu od 19:00 – 21:00 sati, na oficijelnoj Facebook stranici (facebook.com/srebrenica25), imaćete priliku pratititi razgovor sa reprezentantima Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, koji će govoriti o radu i značenju centra, kao i njegovoj budućnosti. U razgovoru će učestvovati: Amra Begić, Velma Šarić, Hasan Hasanović, Azir Osmanović ujedno će se u program uključiti i Goran Miletić iz Civil Rights Defenders. Moderator programa je Teufika Šabanović.

Organizatori manifestacije ”Srebrenica 2021” u Švedskoj

Dan sjećanja na genocid u Srebrenici priprema Organizacioni odbor sačinjen od predstavnika devet bosanskohercegovačkih Saveza i organizacija u Švedskoj: Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj, Islamska Zajednica Bošnjaka u Švedskoj (IZBuŠ), Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj – Džemat Stockholm, Bosanskohercegovačko-švedski savez žena (BHŠSŽ), Bosanskohercegovački savez žena (BSKRF), APU Network, Savez bh. udruženja u Švedskoj – Društvo Neretva, Savez Banjalučana u Švedskoj i Bosansko-Hercegovački Muslimanski Omladinski Savez.

Kratke biografije učesnika večernjeg programa:

Amra Begić je pomoćnik direktora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine. Porijeklom iz Zvornika, u Srebrenici je živjela do početka rata kada je izbjegla u Tuzlu. Tokom genocida u Srebrenici ubijeni su joj babo, dedo i 26 rođaka. Sa završenim Fakultetom kriminalističkih nauka vraća se 2003. godine u Srebrenicu kao jedan od prvih povratnika. 2005. godine počinje raditi na poslovima Kustosa memorijalnog centra. Od 2007. do 2020. radi na poslovima Šefa odsjeka za opće, pravne, ekonomske poslove i muzejsku djelatnost, a od augusta 2020. godine radi kao pomoćnik direktora. Dakle, u Memorijalnom centru je već 16 godina.

Velma Šarić je istraživačica, novinarka, stručnjak za izgradnju mira i branilac ljudskih prava iz Sarajeva. Osnivačica je i predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja (https://p-crc.org/bs/), te osnivačica i glavna urednica Balkan Diskursa. Kao novinarka Instituta za ratno i mirovno izvještavanje (IWPR) u Londonu i Haagu, Velma je osam godina izvještavala o suđenjima za ratne zločine i istražujući procese tranzicijske pravde u bivšoj Jugoslaviji. Kao istraživačica i producentica, radila je na brojnim publikacijama i filmovima o ratu u BiH, uključujući „Uspomene 677“, „Obični heroji“, „U zemlji krvi i meda“ Angeline Jolie, „Došla sam da svjedočim“ i „Redefiniranje rata“ iz PBS-a serije „Žene, rat i mir“. Od 2012. do 2019. godine radi kao voditeljica bh. ogranka WARM Fondacije. Velma sarađuje sa Columbia Univerzitetom i pohađala je program Saveza za historijski dijalog i odgovornost. Pored toga, saradnica je Robert Bosch Fondacije i Global Post projekta „GroundTruth“. Velma i CPI osvojili su Nagradu za interkulturalne inovacije UN-ovog saveza civilizacija (UNAOC) i BMW grupacije, koju je dodijelio generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon. Trenutno je jedina Bosanka koja je dio VV100 – grupe od 100 najangažiranijih i najinspirativnijih žena u okviru Vital Voices Global Leadership mreže. Velma je prva i jedina osoba iz Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana koja je izabrana za ambasadora mira od strane Centra za mirovne studije Šri Lanka.

Hasan Hasanović imao je 19 godina kada je Srebrenica pala pod snage bosanskih Srba u julu 1995. godine. Pretrpio je 100 kilometara marša neprijateljskim terenom da bi izbjegao genocid. Hasan radi u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari i autor je dviju knjiga: Surviving Srebrenica i, zajedno s Ann Petrilom Voices from Srebrenica: Survivor Narratives of the Bosnian Genocide.

Azir Osmanović magistar je historije i kustos Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Učesnik je različitih aktivnosti i procesa vezanih za integraciju povratničke populacije u društveni život grada. Pohađao je brojne seminare, radionice i okrugle stolove o temi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Srebrenice. Koautor je knjige Prekinuto djetinstvo Srebrenice i saradnik na knjizi Spomen – obilježja na području opštine Srebrenica.