Članovi Saveza bh. udruženja u Švedskoj poslali poruke podrške Branku Tomiću

0
320

Doajen bosanskohercegovačkog novinarstva Branko Tomić nalazi se trenutno hospitalizovan na KCUS-u, i zbog specificnosti njegovog zdravstvenog stanja čeka na medicinski transport za Švedsku, gdje će nastaviti svoje liječenje. 

Na inicijativu Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj imali smo namjeru posjetiti Branka Tomića te uz jedan prigodan poklon poželjeti mu brz oporavak i povratak obavezama koje ga očekuju. Za susret sa čovjekom koji toliko toga važnog o bosanskohercegovačkom sportu bilježi, nije se mogla primjerenija ličnost naći od legendarne bh. olimpijke Bibije Kerle. 

Nažalost zbog zbog zdravstveno-sigurnosne situacije pacijenata i osoblja na KSCUS-u nismo dobili priliku posjetiti Branka, što u svakom slučaju respektujemo. 

No, bez obzira na sve to iz Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj su i na ovaj način uspjeli poslati Branku Tomiću poruku sa željama za brz i uspješan oporavak, a da će zajednička druženja i nastavak suradnje uslijediti nakon njegovog izlaska iz bolnice. 

Branko Tomić u svakom slučaju zaslužuje, koristeći se i jednom ovakvom prilikom, da istaknemo par jedan dio rezultata njegovog rada i angažmana a na afirmaciji Bosne i Hercegovine u svijetu a ništa manje i na lokalnom bosanskohercegovačkom planu, a za dobro svih kojima je Bosna i Hercegovina na srcu bas kao što je i njemu na ovaj dan, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. 

Tomić je ostavio izuzetno veliki trag u radu bh. udruženja u Švedskoj, a i autor je knjige “Švedskom Bosna probeharala”.

Branko Tomić je rođen u Drvaru 01. januara 1948. U srednjoškolskim danima pisao je poeziju i počeo se baviti novinarstvom. Pjesme je objavljivao u omladinskim listovima i zbirkama Poezija mladih. Profesionalnu novinarsku karijeru počeo je 1971. kao dopisnik Oslobođenja iz Beograda. Nakon što je 1974. preselio u Sarajevo bio je urednik Sportske rubrike, Dopisničke službe i evropskog izdanja Oslobođenja. Jedno vrijeme bio je dopisnik iz Vojvodine i pomoćnik glavnog i odgovornog urednika.

Sedam puta nagrađivan je godišnjim novinarskim nagradama Oslobođenja i Udruženja novinara Bosne i Hercegovine. Prvi je dobitnik Nagrade Sreto Šćepanović za dostignuća u sportskom novinarstvu (1981).

Dvanaest godina bio je član Predsjedništva SOFKBiH, deset godina u Koordinacionom odboru Malih olimpijskih igara, osam godina u Predsjedništvu Smučarskog saveza BiH i šest godina u Predsjedništvu Košarkaškog kluba Bosna. U jednom mandatu obavljao je funkciju predsjednika Udruženja sportskih novinara BiH.

Dobitnik je Dvadesetpetomajske nagrade SRBiH, Majske nagrade SOFK Sarajeva, Medalje rada, Zlatne plakete Malih olimpijskih igara i drugih društvenih priznanja. Dijeli kolektivnu skandinavsku nagradu Frihedsprisen 1993, kao i druge kolektivne nagrade koje je dobilo Oslobođenje.

Baveći se publicistikom objavio je knjige Plamen mladosti, Velike Male igre, Partizanska olimpijada, Tito prijatelj sporta, Olimpijski korijeni (sa B. Radosavljevićem), Olimpijske staze (sa E. Bergantom), a sa grupom autora pisao je Olimpijsko Sarajevo za nezaborav.

Novinarsku karijeru završio je u Švedskoj u Bosanskoj pošti, nezavisnim novinama za Bosance i Hercegovce u Skandinaviji. U ovoj zemlji objavljivao je priloge o BiH u najuglednijim časopisima.

Jedan je od utemeljivača i prvi predsjednik Bosanskog demokratskog foruma u Švedskoj. Živi na relaciji Švedska – BiH.

Autor je i dvije knjige Fudbalska riznica bosanskohercegovačkog nogometa, te knjige Olimpijski spomenar.