Član Švedske akademije bojkotira dodjelu Nobelove nagrade Handkeu

0
667

Peter Englund kaže da bi bilo licemjerno da slavi Nobelovu nagradu piscu prosrpskih stajališta tokom ratova na području bivše SFRJ.

Član Švedske akademije, koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, izjavio je u petak da će bojkotirati ovogodišnju svečanost u znak prosvjeda protiv nagrađivanja austrijskog pisca Petera Handkea, pristaše preminulog srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, prenosi agencija Hina.

“Neću sudjelovati u ovogodišnjem Nobelovu tjednu”, rekao je Peter Englund u pismu listu Dagens.

“Bilo bi vrlo licemjerno s moje strane da slavim Nobelovu nagradu Peteru Handkeu”, dodao je Englund, jedan od 18 članova Švedske akademije, prenosi Hina.

Handke će kasnije u petak održati konferenciju za novinare, a nagradu vrijednu 935.000 dolara primit će 10. prosinca u Stockholmu.

Žestoke kritike zbog prosrpskog stajališta

Odluka Švedske akademije da nagradu za književnost dodijeli Handkeu izazvala je kritike u nekoliko zemalja jugoistočne Europe, gdje je pisac poznat po svom prosrpskom stajalištu tijekom ratova na području bivše Jugoslavije 90-ih godina 20. stoljeća.

U medijima njemačkog govornog područja i dalje se žestoko polemizira o dodjeli Nobelove nagrade piscu koji je branio Miloševićev režim, negira genocid u Srebrenici, a Bošnjake uporno naziva “muslimanskim Srbima”.

Ovog je tjedna odstupilo dvoje članova Nobelova odbora za književnost, a jedan je od njih rekao da ne želi da “politički kriteriji budu iznad književnih”, smjerajući na dodjelu nagrade Handkeu, podsjeća Hina.

Aljazeera Balkans