Četiri vjerska poglavara u Sarajevu se zajedno pomolila za sve žrtve rata u BiH

0
428

Vjerske vođe četiri tradicionalne religije u Bosni i Hercegovini danas su se u Sarajevu zajedno pomolili za sve žrtve proteklog rata u našoj zemlji. Ovom prilikom Međureligijsko vijeće BiH potpisalo je i novi ugovor s Američkom organizacijom za međunarodni razvoj (USAID) u BiH.

Molitve u sjedištu Jevrejske zajednice BiH predvodili su reisu-l-ulema Huesein ef. Kavazović, kardinal Vinko Puljić, jerej Nemanja Đureinović te hazan Jevrejske opštine Sarajevo Igor Bencion Kožemjakin. Svi su kroz svoje molitve pozvali na oslobađanje ljudi od mržnje.

Nakon zajedničke molitve predsjednik Jevrejske zajednice u BiH i predsjedavajući Skupštine Međureligijskog vijeća BiH Jakob Finci te zamjenica glavnog direktora USAID-a Bonnie Glick potpisali su novi ugovor.

Kardinal Puljić i reis Kavazović (Foto: T. S./Klix.ba)

Kardinal Puljić i reis Kavazović (Foto: T. S./Klix.ba)

“Hvala vam na prilici da se sretnemo s vama i da posjetimo toliko dragocjenih svetih mjesta. Čovjek može preživjeti ovakvo iskustvo samo iz najdubljih osjećaja poniznosti. Danas tu svjedočim napretku. Svijet prati BiH, njen model tolerancije i saradnje medju liderima kako bi se smanjile tenzije i smanjila mržnja. Danas je svijetu potreban primjer koji daje Međureligijsko vijeće BiH. To je jedan sjajan i vrijedan cvijet u globalnoj prijetnji korova netolerancije. Uložili ste mnogo truda kako biste radili na edukaciji i stvaranju zakona te uključivanju mladih u ove procese. Svi mi, i u Evropi i u Americi, moramo raditi burno i proaktivno na slanju pozitivnih poruka na suprotstavljanju retorici koja dolazi od lidera koji nastoje to koristiti samo u ličnu korist. Čast nam je što imamo priliku podržati vaš rad na jedan skroman način”, istakla je Glick nakon potpisivanja ugovora.
Finci se zahvalio prisutnim zvanicama istaknuvši značaj današnjeg dana.
“Značajno nam je što je ovo još jedan korak naprijed u našoj saradnji sa svim stranim agencijama u našoj zemlji. Ovo je veliki doprinos našem gradu i našim naporima u onome što želimo postići, a to je izgradnja trajnog mira i ukidanja jezika mržnje koliko god je to moguće. Vjerujem da će ovo doprinijeti boljem razumijevanju svih nas u BiH”, rekao je Finci.

Foto: T. S./Klix.ba

Foto: T. S./Klix.ba

Potpisanim ugovorom USAID se obavezao da će podržavati aktivnosti Međureligijskog vijeća, a koje se odnose na praćenje i reagovanje na poticanje mržnje, govor mržnje i napade na vjerske objekte u BiH. Akcent će, kako su kazali, biti na saradnji s mladima u BiH.

Foto: T. S./Klix.ba

Foto: T. S./Klix.ba

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i američki ambasador u BiH Eric Nelson, direktorica USAID-a Nancy Eslick, članovi američke delegacije iz Washingtona te brojni članovi religijskih zajednica i Međunarodnog religijskog vijeća BiH.

Foto: T. S./Klix.ba

Foto: T. S./Klix.ba

Najveći cilj današnjeg okupljanja vjerskih vođa i visokih međunarodnih zvaničnika jeste jačanje međureligijskog dijaloga, naročito u slučajevima eskalacije mržnje nakog bilo kakvih negativnih događaja kakvi su napadi na vjerske objekte.

klix.ba