Centar za interdisciplinarne studije danas se zove “Prof. dr. Zdravko Grebo”

0
368

Prije dvije godine napustio nas je prof. dr. Zdravko Grebo, osnivač Centra za interdisciplinarne studije i prvi direktor. Jedan je od najzaslužnijih ljudi za začetak interdisciplinarnih studija u Bosni i Hercegovini, pokretač mnogih inicijativa i programa, vizionar i entuzijasta. Bio je cijenjen među svojim kolegama, studentima, te svima onima koji su ga poznavali. Prije svega, bio je dobar prijatelj i ostaće upamćen kao neko ko je svojim neizmjernim zalaganjem, trudom i radom dao ogroman doprinos Univerzitetu u Sarajevu.

U to ime se i Centar za interdisciplinarne studije danas zove “Prof. dr. Zdravko Grebo”, čime se odaje počast našem osnivaču i prijatelju, navedeno je iz Centra.

Zdravko Grebo je bio profesor emeritus, a na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu predavao je više od 40 godina.

Osnivač gradskog radija ZID, Osnivač i direktor Izdavačke kuće ZID. Član Executive Board of Bosnian Peace Corps. Osnivač HCA za ex-Yu. Direktor Pravnog Centra FOD BiH. Direktor međunarodnog postdiplomskog kursa “Evropske studije”. Osnivač Otvorenog društva Bosne i Hercegovine (Soroševa fondacija).

Rođen je 30. jula 1947. u Mostaru. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. godine. Postdiplomski studij i doktorat na Univerzitetu u Beogradu.

Dobitnik je Nagrade Evropskog kluba za mir i protiv rasizma i ksenofobije 1994., Ruzveltova medalja 1994. Francuska legija časti, 2003.

Objavio je knjige: Marks i Kelsen, Svjetlost, Sarajevo, 1979.
Pravni sistem SFRJ, Savremena administracija, Beograd, 1972.
Philosophy of Law, Loyla University, New Orleans, 1984.
Savremena američka pravna teorija, Separat III programa RTS BiH 1989.
Novi Ustav BiH, Theoris iuris, Sarajevo, 1993.
Elementi evropskog prava, urednik, Univerzitet u Sarajevu, 1994.