Bosanka notar u Švedskoj

0
251

Pravnica Mufida Dizdar, Fočanka je koja je u BiH prekinula studij 1998. i došla u Švedsku, gdje je jako uspješan i afirmisan notar u Höganäs-u i Malmö-u, što baš i nije često zanimanje doseljenika.

Razgovarao: Fikret TUFEK

Čudna je sudbina pravnice Mufide Dizdar (46), koja je u BiH nakon dvije godine prekinula studij prava i došla u Švedsku, gdje je uspješan notar, što je zanimanje koje rijetko zapadne doseljenike. Srećem je kao bh. aktivistkinju iz Helsingborga na danima NBV-a u „Bosanskoj krajini“ Malmö.

Kada si došla u Švedsku?

– U Švedsku sam došla 1998. godine, tu me dovela ljubav. Naime živila sam u Mostaru, gdje sam bila izbjeglica, upoznala sam surpuga Senada, koji je već 1993. izbjegao iz Mostara u Švedsku, te je bilo normalno da živimo zajedno, tako je i Švedska postala moja sudbina.

Gdje si došla?

– Došla sam u Stockholm, gdje smo živjeli dvije godine. Tu sam  pohađala nastavu SFI, početni kurs za doseljenike. Došla sam u Höganäs 2000, sa suprugom, koji je tu dobio posao, nakon završene disputacije. Nastavila sam  švedski i druge predmeta i tri godine nakon dolaska upisala pravo 2001. godine, na univerzitetu u u Lundu, koje sam završla u roku (4,5 godine) i diplomirala 2005. godine.

Radna karijera?

– Radila sam kao pravnica u Länsstyrelsen (uprava Regiona Skåne), Malmö, na odjelu kojem su se procesuirale žalbe na komunalne odluke u regiji Skåne, gdje sam stekla značajnapravna iskustva. Porodica mi jebila značajna i nisam je zapostavljala: dobili smo troje djece i vozarenje u Malmö, gdje je postojao veliki broj radnih mjesta za mene aktuelnih, ali je to je postalo i loša opcija nas. Zbog toga sam odlučila da, nakon dodatnog obrazovanja, pokrenem vlastitu djelatnost.  

Privatna firma?

– „Kullajuridik“ je naziv firme. Moja baza je u Höganäs-u, Kullabyggden, Kullaberg, što je uticalo na izbor imena. Moja uža specialnost je ekonomsko porodično pravo; ukratko, to je dio prava koji se bavi temom podjele imovine unutar porodice kada se dese veće promjene, na primjer razvod braka ili smrt člana porodice. Nastupam kao savjetnik ili zastupnik u parnicama o podjeli imovine (tzv. „bodelning“ i „arvskifte“) i pomažem im da ostvare svoja prava. Radim kompletan ostavinski postupak („boutredning“, „bouppteckning“, „arvskfite“), pišem testamente, ugovore o podjeli imovine („bodelningsavtal“, „skiftesavtal“) itd. Na Opštinskom sudu u Helsingborgu sam registorvana kao pravnik kojeg sud službeno imenuje da odluči o prinudnoj podjeli imovine u situacijama kada se stranke ne mogu dogovoriti. Uskoro ću, brzo na isti način da budem registrovana i na sudu u Malmöu. Naravno, radim na svim navedenim pitanjima i kada nema neslaganja među strankama, ali stranke ne poznaju propise i trebaju pomoć da bi ispravno postupile.

Šta je važno u Tvom poslu?

– Osim emotivnih, sve promjene u porodičnim relacijama imaju svoje  pravne i ekonomske posljedice. Na primjer, najbliži srodnici imaju zakonsko pravo nasljeđivanja u slučaju smrti, supružnici imaju zakonsko pravo na podjelu bračne imovine nakon razvoda braka i slično. Rezultati ovih unaprijed određenih zakonskih propisa se nekad ne poklapaju sa našim  potrebama i željama. Zato je dobro znati da aktivno možete uticati na rezultate, na primjer,  pravljenjem testameta ili predbračnig ugovora.

U čemu možeš pomoći?

– Pomažem klijentima da planiraju i utiču na ekonomske posljedice, velike promjene i nepredviđene događaje u porodici. Svi se trebamo povremeno upitati i informisati kako bi, npr. smrtni slučaj ili razvod uticali na našu ekonomsku situaciju. Planiranjem se mogu otkloniti ili ublažiti negativne posljedice, treba se informisati, identifikovati problem i učiniti nešto. Preporučeno je savjetovati se u ovoj oblasti, da izbjegnete neugoda iznenađenja, planiranjem i ugovorima možete mnogo promijeniti. Npr. osobe u braku, koje imaju  potomke koji nisu zajednički („särkullbarn“), misle da ih na osnovu braka oni nasljeđuju, što nije slučaj. Osobe u vanbračnoj zajednici često su loše informisane o pravima na podjelu zajedničkog stambenog objekta: pravo na dio postoji bez obzira ko je vlasnik objekta.  

Kako se to postaje notar?

– Od oktobra 2011. sam imenovana kao notar u Höganäs-u. Länsstyrelsen (Regionalna uprava) imenuje notara nakon službeno objavljenog i provedenog konkursa na koji svi kvalifikovani kandidati mogu da se prijave. Kandidat mora biti diplomirani pravnik i u drugim pogledima ocijenjen kao prikladan za imenovanje. Rad notara regulisan je zakonom, Länsstyrelse (Regionalna uprava) kontroliše da imenovani notari uredno obnašaju službu i slijede propise. 

Važna dokumenta koja kao notar ovjeravaš?

– U javnoj ulozi notara ovjeravam dokumente izdane od strane državnih institucija (Skatteverket, Bolagsverket, Läkemedelsverket itd.), potpis osobe na privatnim dokumentima i dokumentima preduzeća (punomoć, saglasnost, izjava), kopije dokumenata, potvrde o životui slično. Radim nadovjere, poznatije kao „apostille“, prema Haškoj konvenciji o legalizaciji dokumenata. Radi se o ovjeavanju dokumenata koji se koriste u inostranstvu, npr. rodni i smrtni listovi, presude, prevodi, punomoći, izjave. U privatnoj ulozi pravnika pišem testamente, predbračne ugovore (äktenskapsförord), ugovore između vanbračnih partnera (samboavtal), ugovore o poklonu (gåvobrev), podjele imovine poslije razvodea/smrti (bodelningsavtal/skiftesavtal). 

Porodično stanje? 

– Muž Senad je iz Mostara, dok je njegov otac porijeklom iz Stoca: on je mašinski inženjer, docent, i radi kao istraživač i nastavnik na Višoj školi  u Halmstadu (Halmstads högskola). Naša djeca: Alma (23), od januara ove godine diplomirani  pravnik, radi kao pripravnik u advokatskom birou u Stockholmu, Ćamil (16), gitarista i muzički talenat, polazi ubrzo u gimnaziju muzički profilom. Esma (14), ubrzo će u osmi razred i voli da crta, veze i pravi nakit, sanja da postane dizajner.

Slobodne vrijeme i društvene aktivnosti?

– Imam malo slobodnog vremena koje mogu da uložim u nešto što nije obaveza nego zadovoljstvo. Namjeravam to vrijeme koristiti za druženje i angažman u okviru bh. udruženja, gdje srećem veoma uspješne bh. građane. Najradije se opuštam uz muziku uživo, tražim nova muzička dešavanjima u bližoj okolini. Sevdah, rok, trubaduri, pop, Toma i Halid …, sve ima svoje vrijeme i mjesto.

Uredi u Höganäsu i Malmöu?

Zvanični naziv: Jur. kand. Notarius publicus
Pošta i posjete: Kullajuridik, Småbåtshamnen 16 C, 263 39 Höganäs
Posjete: Amiralsgatan 20, 211 55 Malmö, Tel. +46 (0) 42-453 68 40, Mobil: +46 (0) 070-496 46 96
Webb: https://kullajuridik.se E-post: md@kullajuridik.se