Bh. dijaspora u Švedskoj: Oslobođenje među najčitanijim portalima iz BiH

0
528

Mapiranje dijaspore iz Bosne i Hercegovine je izvještaj zasnovan na rezultatima kombinirane metode istraživanja koja uključuje sveobuhvatno mapiranje dijaspore iz BiH u deset odabranih odredišnih zemalja: Australija, Austrija, Danska, Njemačka, Italija, Holandija, Slovenija, Švedska, Švicarska i Sjedinjene Američke Države. Istraživanje je proveo međunarodni i interdisciplinarni tim istraživača, u koordinaciji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) Misijom u BiH i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice (MLJPI) Bosne i Hercegovine.

Obrasci komunikacije – bh. dijaspora u Švedskoj

Komunikacija sa BiH često se odvija putem porodičnih veza pomoću modernih komunikacijskih tehnologija, kao što su Viber i Skype, dok pojedinci često ističu da im i Facebook olakšava da održavaju veze. Što se tiče praćenja vijesti, uz popularne informativne medije, Facebook grupe i objave prijatelja pružaju najviše informacija, a od pisanih medija u BiH najviše se čitaju portali Klix i Oslobođenje.

Facebook grupe za organiziranje pripadnika dijaspore u Švedskoj, kao i određene lokacije u Švedskoj, kao što je Malmö, privlače veliki broj pratilaca i predstavljaju bitnu adresu putem koje pripadnici dijaspore komuniciraju i dijele određene informacije. Prijašnje kampanje dijaspore u vezi sa zvaničnim prigovorima, kao što je puštanje filma o negiranju genocida na Švedskoj nacionalnoj televiziji, privukle su mnoge pratioce Facebook grupe i pojedinci tu platformu i dalje koriste kao komunikacijski alat iako je kampanja već odavno završena.

Komunikacija između dijaspore može biti vezana za praktična pitanja poput stambenih savjeta u velikim gradovima kao što su Stockholm i Malmö ili druge teme vezane za život u Švedskoj, promoviranje švedske zajednice u BiH kroz dijeljenje pozitivnih vijesti o članovima ili prosljeđivanje vijesti koje se smatraju relevantnima za zajednicu. Ove Facebook grupe su često zatvorene i nadgledaju ih voditelji organizacija dijaspore kako bi se uvjerili da je sadržaj relevantan.

Sve je veći broj transnacionalnih veza između Facebook-a i drugih društvenih medija, što se očituje kroz mnogobrojne grupe sa tematikom u vezi sa BiH, internet stranice za generiranje memova i slično. S druge strane, organizacije nastoje putem interneta pružati podršku i potsticati razvoj dijasporske zajednice na internetu.

S obzirom na to da je u Švedskoj dostupan veliki broj elektronskih usluga, intervjuirane osobe su izjavile da ih rado koriste i da se osjećaju izrazito frustrirano kada im te iste usluge nisu dostupne u BiH. To se odnosi na državne usluge kao što su izdavanje osnovnih dokumenata, na bankarstvo, nemogućnost kontaktiranja državnih institucija i agencija putem elektronske pošte.

Obim slanja novca/ulaganja

Svi intervjuirani pojedinci vraćaju se nazad u domovinu zbog porodice i posjeduju nekretnine u Bosni i Hercegovini, u koju se često vraćaju. Dok neki kupuju stanove u Sarajevu, a ne u mjestu iz kojeg potiču, oni ipak borave i u rodnom kraju, obično na godišnjem nivou. Kako je skoro četvrtina dijaspore iz BiH u Švedskoj iz Banjaluke, poznato je da ljeti vrijeme provode u određenim dijelovima grada i na tim mjestima se sastaju sa starim prijateljima i drugim pripadnicima dijaspore. To su plaže, restorani i određeni kafići.

Organizacija APU mreža aktivno radi na formiranju grupe poslovnih ljudi koja bi bila fokusirana na investicione mogućnosti u BiH i podržala razvoj poduzetničkog duha u BiH. Iako je grupa u početnoj fazi nastanka, njeni članovi predstavljaju obećavajuću grupu istomišljenika koji su spremni i voljni investirati. S obzirom na to da su takve šarolike grupe rijetkost u dijaspori, oni pružaju velike mogućnosti, iako su tek u ranoj fazi nastanka, a ujedno obećavaju dugovječan opstanak za drugu generaciju, jer je grupa relativno mlada. Postoje već primjeri jakih firmi na tržištu BiH, kao što su firma Softhouse Consulting koja je otovorila lokalne urede i zaposlila lokalne radnike, taksi firme koje imaju ugovor sa Banjalukom o korištenju njihovog dispečerskog centra, te građevinske firme koje se bave izgradnjom domova i renoviranjem i koje koriste resurse i radnu snagu iz BiH. Osim ovih, nedavno je u Sarajevu otvorena i bosansko-švedska konsultantska agencija za poslovno umrežavanje i digitalne strategije SEEBA, čime je još više osnažena veza između Švedske i BiH. Dalje, sve ove firme su društveno odgovorne na različite načine i potpuno razumiju kakav uticaj imaju na lokalnu zajednicu, te teže tome da doprinose daljem razvoju ekonomije BiH.

Osim navedenih primjera koji su poslovne prirode, tokom godina, dijaspora iz BiH u Švedskoj je pokrenula mnoge humanitarne projekte čiji je cilj poticanje razvoja i poboljšanje statusa marginaliziranih grupa u BiH na formalan način. Najupečatljivija takva organizacija je organizacija ˝Naša djeca˝, fondacija koja primarno radi sa ugroženom grupom mladih i siročadima na području Mostara, gdje je pokazala nemjerljivo veliku predanost kako toj zajednici, tako i ugroženoj omladini u BiH. Organizacija se primarno finansira donacijama pripadnika dijaspore iz BiH u Švedskoj i njom upravlja volonterski odbor u Švedskoj kojeg čine pripadnici dijaspore iz BiH u Švedskoj, uključujući i poduzetnike i druge vodeće ličnosti u dijaspori.

˝Tokom vremena, prikupili su dovoljno sredstava da renoviraju sirotište, zaposle tim kvalificiranih stručnjaka kako bi stvorili sigurno okruženje za djecu, obezbijedili im kvalitetnu njegu, te pomogli siročadima i djeci sa posebnim potrebama da steknu vještine neophodne za rad, kao što su rad u frizerskom salonu ili u IT sektoru. Ukupan iznos u prosjeku iznosi 52.000 £ godišnje.”

Ovo ne ilustruje samo nivo uključenosti dijaspore, već pruža i mogućnost za ostvarivanje partnerskih odnosa sa pripadnicima dijaspore za razvojne projekte koji sadrže humanitarne elemente i nastoje poboljšati živote pojedinaca širom BiH.

MOJA BiH