Asim Sarajlić satima saslušavan u Tužilaštvu BiH u okviru predmeta “Respiratori”

0
429

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Asim Sarajlić (SDA) saslušan je u svojstvu svjedoka u Tužilaštvu BiH u okviru predmeta “Respiratori”.

Sarajlić je ispitan o vezama s Fikretom Hodžićem, vlasnikom “Srebrene maline” preko koje je Vlada FBiH kupila 100 kineskih respiratora. Saslušavanje je trajalo satima.

Osumnjičeni u ovom predmetu su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandar Zolak. Oni su osumnjičeni za kontroverzni uvoz 100 spornih respiratora iz Kine u BiH u vrijednosti od 10,5 miliona KM.

Podsjetimo, protiv Asima Sarajlića već se vodi jedan proces u Općinskom sudu u Sarajevu u okviru predmeta “Bosna” gdje se tereti za primanje nagrade ili koristi za trgovinu utjecajem.

Sarajlić je i glavni akter afere “Asim”, nazvane po njemu, nakon što je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić objavio snimak na kojem se navodno trguje glasovima unutar stranačkih organa SDA, mjestima za posao u kantonalnim ministarstvima, a spominje se i lobiranje za izbor Abdulaha Skake na funkciju gradonačelnika Sarajeva.

klix.ba