Apel zdravstvenih radnika građanima Bosne i Hercegovine

0
284

U Bosni i Hercegovini i danas raste broj novozaraženih korona virusom. Brojke su u porastu, što zdravstveni sistem stavlja na još veći test. Prvi put u Banjaluci registrovan je trocifren broj zaraženih. U vrijeme kada vrebaju prehlada, sezonska gripa, uobičajene respiratorne infekcije i korona virus, najvažnije je sačuvati zdrav razum, prije svega, i ne paničiti. Poruka je to zdravstvenih radnika građanima, uz onu, već uobičajenu, da su iscrpljeni i umorni.

Redovi pred domovima zdravlja svakodnevna su slika već mjesecima. Gužva na trijaži, čekanje, nerijetko i nervoza.

Zdravstveni radnici imaju pune ruke posla. Mnogo je pacijenata sa respiratornim simptomima kojima treba i žele ljekarski pregled. Sve je više i onih koji trenutne tegobe instant povezuju sa korona virusom.

“Ovih dana je dolazilo i dosta ljudi koji su od straha, od svega ovoga što nam se dešava, i ako nisu imali simptome COVID-19. Jer je ljude teško uvjeriti, u ovakvim uslovima da i ako imaju možda alergiju, da se ne radi o koroni”, kaže Arman Šrkić, portparol JU ”Domovi zdravlja” KS.

Sami ljekari tvrde da je simptome korona virusa i drugih respiratornih oboljenja teško razlikovati, posebno bez testiranja. Zato se pacijenti, po ustaljenoj praksi telefonom javljaju porodičnom ljekaru.

“‘Imamo tu neku reprizu od marta i aprila. Šta će se dalje dešavati, ne znamo. Situacija nam se malo usložnjava”, ističe Amra Marouf Jamakosmanović, specijalista porodične medicine.

Situacija je složena i za pacijente. Svaka posjeta ljekaru znači i čekanje u redovima.

Anketa:

“Sigurno je problem, gužva. Ovdje na prijemu, a šta je gore ne znam. Vidjećemo”.

“Jeste teže, ali je i opravdano. Zbog trijaže i svega, ako nam uđe virus u domove zdravlja, napravićemo sebi još veći problem”.

“Sada je, kako je ova situacija. Pogledajte, svugdje je tako”.

“Ne bih mogao da zamislim nekog bolesnog da stoji u redu, to bi bilo nemoguće”.

Bez obzira na lokaciju i grad, na građane se apeluje da budu odgovorni, i da imaju strpljenja. U Banjaluci, koja je jedno od najvećih žarišta, otvorena je i nova COVID ambulanta, u naselju Dolac. Tamošnji ljekari su iscrpljeni i poručuju, kapaciteti se moraju reorganizovati.

“Takođe smo morali preraspodijeliti i doktore koji će ići u ispomoć ambulantama za kutne respiratorne infekcije i u porodičnoj medicini i pedijatriji, a moraćemo jačati i službu Hitne medicinske pomoći. Molim sve građane da budu strpljivi u kontaktu sa zdravstvenim radnicima, da, ako nemaju težu kliničku sliku, sačekaju na pregled i rezultate testiranja”, poručuje Nevena Todorović, direktorica DZ Banjaluka.

S porastom broja zaraženih, raste i briga, koliko će još zdravstveni sistem moći da podnese. Rascjepkan između nadležnosti i potreba, sistem se u praksi svodi na rad zdravstvenih profesionalaca, koji mjesecima ističu, na rubu smo izdržljivosti. Na građanima je, ipak lična odgovornost, prema sebi ali i zajednici.

N1