Amel Mulalić: Folklorista, da ne bi bio nemiran

0
971

Koreograf Amel Mulalić (33), inače mašinski tehničar, rođen u Bosanskoj Gradišci, uspješan je u KUD-u „Behar“ Göteborg, ali i šire kao aktivista u Savezu bh. udruženja u Švedskoj. Roditelji su ga poslali da igra folklor jer je bio nemiran i nestašan.

Razgovarao: Fikret TUFEK

Čudne su sudbine porodica iz Bosne i Hercegovine koje su se tokom agresije na BiH uputile prema nordijskim zemljama. Neobična je priča porodice Mulalić iz Bosanske Gradiške: Mirsad (1965) i Azra (1967), danas je Mirsad cnc-operater, Azra je penzioner; oboje su bili krojači u vlastitoj firmi, sve su morali napustiti i pobjeći krajem 1992. godine u Švedsku, u Sandviken, sa sinovima Adnan (1991) i Amel (1987), koji je tada imao samo 4 godine, kojem posvećujemo ovu neobičnu priču.

Nikome nije bilo lako u inozemstvu, pa ni porodici Mulalić, jer svi su u početku mislili rat će prestati i da ćemo se vratiti u BiH. Tako se i porodica Mulalić vratila 1997. godine, umjesto u rodnu Bosansku Gradišku, u Bosanski Petrovac, gdje se (u Bihaću), rodio i treći sin Dženan (1999).

U Bosanskom Petrovcu Amel Mulalić je išao u osnovnu školu, pri kojoj je djelovala i sekcija folklora, u koju su ga roditelji upisali jer je bio nestašan i nemiran! Nije bilo u BiH lako živiti nakon agresije pa se porodica Mulalić 2020. godine ponovo vratila u Švedsku, ovaj put u Göteborg, gdje i danas žive.

Priča o našem junaku Amelu Mulaliću je interesantna: oženjen je, supruga Seida (25) rođena u Švedskoj, porijeklom iz Ključa, imaju dvije predivne kćerke: Emina (4 godine) i Esma  (5 mjeseci).

Kako si u Bosanskom Petrovcu postao folklorista? 

– Upisali su me u folklor jer sam bio previše nemiran, do tad nisam ni znao za folklor. Upisala me razredni starješina Mujesira, koja je pokucala je na vrata udruženja folklora pri osnovnoj školi, odakle se čula muzika, pri otvaranju rekla je koreografkinji: „Emina, ovaj dječak Amel ima previše energije, neka počne kod tebe“ … i tako sam počeo da igram i zavolio folklor, kojim se bavim i danas.

Učio si bosanski jezik i u Švedskoj?

– Išao sam na bosanski jezik kod učiteljice Tife, u Bergsjöskolan u Göteborgu. Bosanski jezik je bio i ostao glavni u kući, jer kod roditelja se mora gaovoriti samo bosanski, koji je i danas obavezan.

Šta si završio?

– Završio sam za trgovca, nikad se time nisam bavio, trenutno radim kao mašinski tehničar u SSAB. Bio sam najprije IT-konsultatant, sada sam mašinski tehničar. Posao mi čini veliko zadovoljstvo.

Šta te još ispunjava?      

– Pored redovnog posla nije mi teško svakodnevno imati probe sa mojima folklorašima u KUD-u „Behar”, gdje sam šest godina. U radu s mladima privlače me naše tradicije, običaji, druženje. Prošao sam sve, od igrača folklora juniora do koreografa.

Šta sada konkretno radiš u „Beharu“?

– Koreograf sam, to me ispunjava. Prošle 2020. godine smo se zbog pandemije sreli desetak puta, u 2021. godini počeli smo sa vježbama folklora 7. februara, samo sa juniorima (do 16 godina). Trenutno učim igrače folklora da igraju igre iz Kreševa. Najveća mi je želja da djecu iz udruženja odvedem na lijepu ekskurziju u Bosnu iHercegovinu, oni to zaslužujui za njih nema veće nagrade.

Šta ti znače naša udruženja, folklor?

– Udruženja su za mene važna za nas Bosance i Hercegovce. Ne smijemo zaboraviti ko smo, šta smo, odakle smo… Mnogo prijatelja, kumova, kolega i poznanika sam našao druženjem kroz udruženja. Oženio sam se kroz folklor, brat Adnan također, kao i mnogi drugi članovi i članice folklora. Naša je tradicija bogata i lijepo je to poslje prenijeti na svoju djecu.

Mulalić je i glavni koreograf zajedničkog Ansambla Saveza bh. udruženja u Švedskoj?

– Imali smo u BiH 25-30. septembra 2019. nastup na internacionalnom 6. simpoziju ICTM, kada su, veoma uspješno, zajedno sa 30 članova, nastupile folklorne sekcija iz šest bh. udruženja u Švedskoj: „Behar“ Göteborg, „Ljiljan“ Landskrona, „BiH“ Gislaved, „Mejdan“ Arboga, „Bosanska krajina“ Malmö i BKF „Sarajevo“ Malmö. Tada je BHRF Press napisao: „Amel Mulalić nikom „ne da pardona“, mora se uvježbati svaki detalj, pa i kolektivno dizanje ruku i „naklon“ publici na kraju nastupa, da sve bude besprijekorno“. Tada su nastup pripremili Amel Mulalić i Kenan Jašarspahić.

Imaš li neki hobi?

– Sviranje klavijature i automobili su mi najveći hobi.

Život u Bosni i Hercegovini?

– U Bosni i Hercegovini su uvijek bila tri naroda, mislim da fes i dimije nisu naše jedine oznake, ima ih još, naravno. Zato mislim da je bitno da upražnjavamo sve tradicije i običaje Bosne i Hercegovine.

Bosanac ili Šveđanin? 

– Ja sam Bosanac, patriota, nikako nacionalista, vjerujem u jednu Bosnu i Hercegovinu sa tri vjere, jednim narodom. Ne treba nikoga da interesuje kojeg si imena ili vjere, važno je da si čovjek.

Vratio bih se u BiH samo kad bi uslovi bili isti kao i u Švedskoj. Bez posla, zdravstvene njege, osiguranja i sličnog, jako se teško vratiti u BiH, tim više što to sve imamo u našoj drugoj domovini, Švedskoj. Razmišljam, sanjam i pričam na bosanskom jeziku, ako nisam na poslu.