Ambasadorica Dilberović za MojaBiH: Troje bh. državljana u Švedskoj zaraženo koronavirusom

0
1043

– Držim da je ovakav pristup pandemiji s jedne strane ispravan, jer nacija nije u situaciji panike i straha, koliko-toliko teče privredni tok zemlje, a vjerujem da švedski stručnjaci pomno prate liniju povećanja zaraze koja će onda biti motiv za političare da donesu oštrije mjere, prokomentirala je ona blage restrikcije koje su švedske vlasti uvele nakon proglašenja pandemije COVID-19 u svijetu.

Ambasada BiH u Švedskoj počela je prikupljati spisak državljana BiH koji se trenutno nalaze u Estoniji, Finskoj i Švedskoj, a koji se žele vratiti u Bosnu i Hercegovinu. Ambasadorica BiH u Švedskoj Elvira Dilberović za MojaBiH kaže da Ambasada radi u punom kapacitetu, s obzirom da Švedska nije uvela oštre restrikcije poput drugih zemalja EU.

– U stuaciji pandemije Ambasada BiH u Stockholmu radi puno radno vrijeme sa strankama, izuzev što je strankama preporućeno da u Ambasadu dolaze sa zaštitnom maskom i rukavicama. Osim toga, Ambasada je otvorila dežurne telefone, tako da stranke i poslije 17 sati mogu zvati uposlenike Ambasade. Na web stranici Ambasade postavljaju se ažurirane informacije, sa izvorom iz koje su preuzete, kako bismo naše državljane redovno informirali o situaciji u vezi sa COVID-19, kao i informacijama, preporukama i mjerama koje je donijelo Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH, MVP BiH, švedska Vlada , Agencija za javno zdravstvo Švedske, finska Vlada i Granična policija Republike Finske, a koje se tiču i mjera o kretanju putnika i statusa boravka, navela je Dilberović.
 
Na pitanje koliko se državljani BiH  javljaju za pomoć i koje probleme imaju, Dilberović navodi da su redovno u kontaktu s onima koji se javljaju te da su u ovoj grupi 22 studenta.

– Ambasada BiH u Švedskoj ima redovne kontakte sa svim državljanima BiH u Švedskoj i Finskoj, među kojima je i 22 studenata sa Univerziteta u sarajevu i Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, a koji se u tim zemljama nalaze u sklopu razmjene studenata Erasmus+ programa. Oni se osjećaju dobro, nema zaraženih među njima i nije upitna njihova boravišna dozvola. 

Navodi da spisak bh. građana u ovim zemljama, sa svim podacima, redovno ide u Ministartsvo vanjskih poslova.

– Državljani BiH koji se po različitim osnovama nalaze u Švedskoj i Finskoj, uglavnom su nas kontaktirali oko mogućnosti povratka u BiH, te načinima transporta do matične države. Svi koji su izrazili želju za povratkom, upisani su u tabelu koju su mogli preuzeti na web stranici Ambasade. Tabela je redovno ažurirana i slana MVP BiH i Kriznom štabu MVP, objašnjava Dilberović.
 
Pitali smo je imali bh. državljana u Švedskoj zaraženih novim koronavirusom.

– Za sada, troje državljana BiH, koji imaju i švedsko džavljanstvo, zaražena su koronavirusom. Jedna osoba rođena 1961. godine, te jedan mlađi bračni par. Prva pacijentica je dobro, smještena je u bolnici, ali nije na intenzivnoj njezi. Mlađi bračni par je na liječenju kod kuće i osjećaju se mnogo bolje, istakla je ambasadorica.

Ona je za naš portal prokomentarisala i odluku švedskih vlasti da ne donose rigorozne zabrane. 

– Švedski donosioci odluka sve mjere u vezi s pandemijom donose isključivo na osnovu preporuka Folkhalsomyndighet/Agencije za javno zdravstvo Švedske, na čelu sa profesorom Tegnelom. Iako je broj zaraženih sa jučerašnjim danom iznosio  5.446, od toga 429 na intenzivnoj njezi i 282 umrlih, nije ukinuta sloboda kretanja, rade vrtići i osnovne škole, javni saobraćaj, građani ne nose zaštitne maske, ali se ne preporučuju javna okupljanja za više od 50 ljudi, rad od kuće gdje je to moguće, s obzirom na prirodu posla; a što je u velikoj mjeri provodivo s obzirom na visoki tehnološki nivo poslovanja u Švedskoj.

Navodi i da postoje oprečna mišljenja u vezi sa poduzetim mjerama među ljekarima u Švedskoj te da se građani pridržavaju pravila, u čemu im pomaže i država.

– Nekolicina ih smatra da su poduzete mjere blage i da mogu dovesti do većih razmjera zaraze i smrtnosti, naročito zbog velikog broja ljudi treće životne dobi, koji čine veliki procenat švedske populacije, dok se većina oslanja na stručnost i procjene Agencije za javno zdravstvo Švedske. Treba naglasiti da su Šveđani vrlo disciplinirana nacija, u prodavnicama i u parkovima drže se propisane distance, ne idu u grupama, u parkovima djeca se ne miješaju sa drugom djecom, na mjestima za tjelovježbu su postavljeni paketi s rukavicama i dezinfekcijskim sredstvima, kako u zatvorenim salama, koje sada rade skraćeno, tako i u prirodi, pojasnila je ona.

Ambasadorica je iznijela i lični stav o liberalnijem odnosu Švedske.

– Držim da je ovakav pristup pandemiji s jedne strane ispravan, jer nacija nije u situaciji panike i straha, koliko-toliko teče privredni tok zemlje, a vjerujem da švedski stručnjaci pomno prate liniju povećanja zaraze koja će onda biti motiv za političare da donesu oštrije mjere.

Dilberović je za kraj kazala i da je u stalnom kontaktu s bh. diplomata u Skandinaviji. 

– Ambasada je u stalnoj vezi sa Ambasadom BiH u Norveškoj i ekselencijom Nedimom Makarevićem, Ambasadom BiH u Danskoj, ekselencijom Emirom Poljom, i svi uposleni ovih triju ambasada rade punim kapacitetom kako bi se, uz instrukcije MVP BiH I Kriznog štaba MVP, našim državljanima osigurao siguran povratak u BiH, uz sve mjere zaštite koje ih očekuju pri povratku.

Moja BiH