Ambasadorica Dilberović: Građani iz BiH daju snažan pečat švedskom društvu

0
465

U Švedskoj živi preko sto hiljada bh. građana ili 1 procenat ukupne švedske populacije „što nije zanemariv postotak, no bitnije je da je taj postotak dao snažan pečat švedskom društvu: „Bosanci i Hercegovci su se, prema istraživanjima, etablirali u švedsko društvo brže i uspješnije od bilo koje doseljeničke grupe“, istakla je ambasadorica BiH u Stockholmu Elvira Dilberović.

Piše: Fikret TUFEK

Putem video linka, 28. novembra 2020. godine iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Stockholmu, bosanskohercegovačkoj dijaspori obratila se ambasadorica BiH u Kraljevini Švedskoj, Republici Finskoj i Republici Estoniji Elvira Dilberović, kazavši: „Pripala mi je čast da u saradnji sa Savezom bh. udruženja u Švedskoj, u teškim okolnostima izazvanim korona pandemijom, poštujući preporuke zemlje domaćina, na simboličan način obilježimo Dan državnosti Bosne i Hercegovine.“

Bh. građani najbolji ambasadori BiH u Kraljevini Švedskoj i Republici Finskoj

Ovo je ujedno prilika da vam se zahvalim što ste najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj i Republici Finskoj; u Švedskoj činite 1% ukupne švedske populacije, što nije zanemariv postotak; no bitnije je da je taj postotak dao snažan pečat švedskome društvu: Bosanci i Hercegovci su se, prema istraživanjima, etablirali u švedsko društvo brže i uspješnije od bilo koje doseljeničke grupe. S ponosom ističem da su naši ljudi prepoznatljivi privrednici, naučnici, doktori, književnici …, te da smo vidljivo prisutni u svim sferama ljudskoga djelovanja.

Čvrste veza s domovinom

– Isto tako, osjećam potrebu da se zahvalim što niste raskinuli veze sa svojom domovinom, pokazujući kontinuirano interes, volju i ljubav prema njoj, različitim aktivnostima, kroz Savez udruženja, ili na neki drugi način, brižljivom očuvanju tradicije, jezike, kulture, pa i posljednjim pokazanim interesom za Lokalne izbore u BiH, i što niste posustali u tome i kada je izostala snažnija veza matične države prema vama, istakla je Dilberović..

Značaj 25. novembra i Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a

Ambasadorica Dilberović je istakla važnost obilježavanja najvažnijih datuma u novijoj historiji BiH:      

Danas se prisjećamo 25. novembra, Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu 1943. godine, kada su vijećnici svih nacionalnosti donijeli Odluku o potvrđivanju historijskih granica, a naša domovina definirana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Uz obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, na zasjedanju je utvrđeno da je naša zemlja jedinstvena, nedjeljiva država u kojoj svi narodi imaju ista prava, čime je nastavljen višestoljetni kontinuitet postojanja Bosne i Hercegovine.

Domovinu učiniti mjestom poželjnog življenja a ne odlaska njene mladosti

– Dozvolite da vam u ime Bosne i Hercegovine iskažem nadu da ćemo u budućnosti zajedno, uvažavajući sav vaš dosadašnji angažman, uz obostrano poštivanje, planski i svrsishodno raditi na jačanju privrede Bosne i Hercegovine, jednako kao i na promicanju ljudskih prava i načela, te našu domovinu učiniti mjestom poželjnoga življenja, a ne odlaska njene mladosti. U tom smislu, važno je da imamo nesebičnu podršku švedskih vlasti u nekoliko ključnih oblasti: daljnjoj potpori BiH ka članstvu u EU, što je švedska Vlada i švedski narod i dosada pokazao, u projektima očuvanja životne sredine, borbi protiv korupcije, modernizaciji i vidljivijoj transparentnosti administracije, i nizu drugih, kazala je Elvira Dilberović.

Budućnost je na mladima: maternji jezik važan u očuvanju identiteta

Na obilježavanju ovoga značajnoga datuma za BiH, naročito me raduje činjenica da ćemo danas zvanično proglasiti najbolje učeničke radove na temu Zašto učim bosanski jezik, jer interesom najmlađih Bosanaca i Hercegovaca u Švedskoj, Finskoj i Estoniji za jezik, kulturu, naslijeđe nastavlja se veza s domovinom. Hvala svim učenicima na trudu, njihovim nastavnicima, roditeljima.

BiH ambasada partner

Na kraju je ambasadorica pozvala na suradnju sve bh. građane i čestitala Dan državnosti BiH:                                                  

– U Ambasadi BiH u Štokholmu imate istinskog partnera. Ambasada je mjesto gdje su svi Bosanci i Hercegovci dobro došli sa svojim prijedlozima, idejama i kritikama. Na kraju, poštovani Bosanci i Hercegovci u Kraljevini Švedskoj, Republici Finskoj, Republici Estoniji: Sretan nam Dan državnosti Bosne i Hercegovine!