Abdulah Sidran i Rezak Hukanović u Skandinaviji

0
1606

Susreti pjesnika i bh. naroda u tuđini

U sklopu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Švedskoj i Danskoj su od 13 – 17, te 23 – 28. novembra 2019. gostovali pjesnici Abdulah Sidran (75) i Rezak Hukanović (70), koji su održali književne tribine u 11 gradova: Malmö, Köpenhamn, Gislaved, Värnamo, Sonderborg, Stockholm, Västerås, Örebro, Jönköping, Linköping i Göteborg.

Piše: Fikret TUFEK

Abdulah Sidran: Traje planetarna antimuslimanska histerija

U hotelu „Garden“, u centru Malmöa, srećem pjesnike Abdulaha Sidrana i Rezaka Hukanovića. Sidran kazuje da je šesti ili sedmi put u Skandinaviji, te da mu je svaki put drago, ovdje je bio i tokom rata i nakon toga, ističući da se gradovi prepoznaju po ljudima, pa i bh. ljudima, kao što je Midhat Ajanović, koji je „primjer kako su naši ljudi iz BiH uspjeli po svijetu, Ajanović u Göteborgu, dr. na Univerzitetu za film i animirane filmove, to je i primjer da to našu bh. vlast ne interesuje, primjer diletanata i amatera, ona se od Dejtona tako ponaša, niko tom Ajanoviću nije ponudio katedru u BiH, niti kazao da nam je potreban, cijelom svijetu je potreban, ali nije nama u BiH, iako je autor preko 25 knjiga!“

Abdulah Sidran i Fikret Tufek

Bosanci i Bošnjaci nisu suprostavljene kategorije

– Kada se govori o pojmovima Bosanac i Bošnjak, mnogi misle da su to suprostavljeni pojmovi, a nisu, tako govore jer nisu osposobljeni za mjerodavno razmišljanje. Biti Bosanac je oznaka pripadnosti, oznaka geopolitičkog prostora, što nema veze sa etnonacionalnim određenjem Bošnjak, Srbin, Hrvat…, ili neki drugi narod ili narodnost u BiH. Ja sam Bosanac koji je i Bošnjak, ili Bosanac može biti i Srnin, Hrvat…

– Obilježavanje 25. novembra kao Dana državnosti Bosne i Hercegovine, ima veliki značaj, on označava našu pripadnost domovini BiH, to je oblik kontinuiteta naše državnosti, taj ZAVNOBiH i njegove odluke su važni, a sve je vezano i za Dejtonski mirovni sporazum 21. novembra 1995, o čemu ćemo govoriti našim bh. zajednicama u Švedskoj i Danskoj tokom dedetodnevne turneje.

U Bosni za hiljadu godina postojanja nije bilo oružanog sukoba po vjeri i etničkoj liniji

– Rat u BiH je zaustavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom, u svom oružanom obliku, ali subjekti rata se nisu promijenili, ostali su njihovi ratni ciljevi, to sam zapisao u distihu „Rat“. Cijele noći samo jedan stih sam sanjao: Sve što ga je činilo i danas je živo. Šest godina prije rata protiv Bosne, napisao sam pjesmu „Mora“, koja je predskazanje agresije na BiH. Preširok je popis, spisak onih koji su bili i ostali udruženi u ratnom cilju uništenja države BiH i jednog njenog naroda, Bošnjaka, što genocidom, što raseljenjem, o čemu pišem i pjesmi „Mora“. Dobrica Ćosić je napisao „Bosanski rat“, to je loš sadržaj, lopovluk, sintagma ukida činjenicu njegove spolašnje uzrokovanosti, podlo sugerišući izvornost, autohtonost. U Bosni se za preko hiljadu godina postojanja nikada nije dogodio oružani sukob njenih žitelja, ni po vjeri ni etničkoj liniji, ratova SU bili uvezeni i smišljeni, finasirani izvana.

To je tragedija da nestaje jedan narod

– To doživljavam kao tragediju, put prestanka postojanja jednog naroda, to je prokletstvo granice, ne radi se o prokletstvu Bošnjaka/Muslimana, nego o sudbini na koju su osuđene sve važne granice između kršćana, od 1.054. godine, šizma, katolička i istočna crkva, BiH je prostor njihova sukobljavanja, koje traje i u kome je bošnjački, odnosno muslimanski narod faktor neke vrste smetnje i jednoj i drugoj strani!

– Planetarna antimuslimanska histerija traje, mi ne znamo ko je producira, ali znamo da smo njene potpuno nevine žrtve.

Opozicija glumi za honorar

– Moje ogorčenje je usmjereno na glumce opozicije u BiH, oni samo vješto igraju ulogu opozicije, za određen honorar, odnosno učešće u diobi vlasti, ne postoji opozicija koja bi jurišala da stvarno osvoji vlast; nemaju ideologiju ni pozicija ni opozicija, pričaju islamske budalaštine. Tragično to često izgleda, to stanje u BiH. Ovi drugi jasno znaju šta hoće: veliku Srbiju, ili Tuđman je bio bolestan od državnosti Hrvatske, gujavica, dao plodnu Posavinu za pasivne krajeve.

Revolucija bez krvi

– Poruke nisu nimalo vesele, jedino ostaje da se uzdamo u modernu tehniku kojom savršeno rukuju naša djeca: Moguća je možda revolucija bez krvi, preko interneta se dešavaju čudesa kojima raspolaže informativna nauka, mladi će to sigurno prepoznati! – kazao je akademik i pjesnik Abdulah Sidran.

Odjekuju mi u ušima cijelo vrijeme stihovi Sidranove pjesme „Zašto tone Venecija“, koju je govorio na ovim švedsko-danskim susretima sa bh. građanima, dok su mu kaže stizale prave vijesti da Venecija doista tone pod naletom morskih talasa od preko metar i pol, pa se zapitao: „Tone li to dosista Venecija!?“…

Naš narod je veoma toplo dočekao pisce Sidrana i Hukanovića. U Malmöubilježim kada je Zekira Gušić Ahmetspahić donijela slike koje je sama naslikala, kao poklon Sidranu u Hulanoviću.

Rezak Hukanović i Abdulah Sidran

Rezak Hukanović: Džehenem je bio u Omarskoj i na Manjači

Na turneji po Švedskoj i Danskoj Rezak Hukanović je govorio o strahotama stradanja u prijedorskim logorima, promovišući na taj način svoj roman „Deseta vrata pakla – Pola godine u logorima smrti Omarska i Manjača“.

Ed Vulliamy, koji je 1992. prvi ušao u logor Omarska, kaže da su „Muslimani bili Židovi Balkana“, što potvršuje roman „Deseta vrata pakla – Pola godine u logorima smrti Omarska i Manjača“.

Elie Wiesel: „Dante nije bio u pravu, pakao se ne sastoji od devet vrata, nego deset. Rezak Hukanović vas vodi do zadnjih, desetih vrata, najstravičnijih i užasnih srceparajućih. I znamo gdje ćemo ih naći.“

Govorio je Hukanović na književnim večerima o strahotama Omarske, u kojoj je stradalo preko hiljadu logoraša, o genocidu koji je stvarno počinjem u Prijedoru, gdje je ubijeno preko 4.000 osoba, od čega 102 djece, o najvećoj masovnoj grobnici u Tomaćici, gdje su na tragu otkrića novih žrtava..!

Slikovito je to prenio u „Pjesmi bez naslova“, koju je govorio na književnim večerima, dobio aplauze!

Pitamo Hukanovića čime je trenutno zaokupljen?

– Završio sam snimanje u studiju najnovijeg CD-a poezije sa preko 20 ljubavnih pjesama, domaćih i stranih pjesnika. Muziku pravi Samir Šestan, maestro iz Minhena, koji mi je radio muziku i za prethodni CD. Ovaj najnoviji CD poezije će biti u izdanju BHT-Televizija BiH. Pomalo se vraćam poeziji i pišem nove knjige poezije..!

Rezak Hukanović je vodio „Mali dnevnik“ putujući po Švedskoj i Danskoj sa Abdulahom Sidranom. Evo samo nekid doživljaja: „U BKF „Sarajevo“ u Malmöu divna atmosfera, 50-tak prisutnih!“ U Köpenhamnu: „bilo je 120 posjetilaca, bilo bi i 200, ali sala prima samo 100. Organizator uzoran“. Gislaved: „Topla, domaća atmosfera, sve do tančina pripremljeno“. Värnamo: „Veličanstveno, preko 1.200 ukupno prisutnih. Divna bh. mladost koja nažalost nije u BiH“! Sonderborg: „Jako veliki broj posjetilaca, bilo je emotivno, nekoliko logoraša, organizacija i posjeta dobri, mi klasični..“. Stockholm: „Bilo je fantastično, večeri prisustvovali bh. konzul, bivša švedska ministrica bh. porijekla Aida Hadžialić…“. Västerås: puna slala, prikazan 13-minutni film po scenariju Abdulaha Sidrana (A) Torzija, nakon programa bili gosti ljubaznog Elvira Blaževića u njegovom Domu za stare“. Örebro: super nastup uz otvaranje Bosanskog islamskog centra i džamije, bio je to prvi zvanični program u toj prelijepoj građevini“. Jönköping: ”Super, mali program uz Dan državnosti BiH, naš nastup veoma lijep i dobar prijem”. Linköping: ”Fina atmosfera, lijepo, dobar prijem publike, zanosno i divno.” Göteborg: ”Završni nastup u džematu, prepuna sala, predivna atmosfera, bilo je i suza..!”

Organizator turneje bh. pisaca Abdulaha Sidrana i Rezaka Hukanovića, uz Dan državnosti BiH u Švedskoj i Danskoj, bio je Savez bh. udruženja u Švedskoj, direktno za organizaciju turneje bio je zadužen Senad Hujić.

Šta kazati na kraju turneje: Dobra posjeta, pjesnici koji su imali šta kazati i poručiti bh. narodu u dijaspori, posebno uz Dan državnosti BiH. Ovakvih gostovanja treba biti i više!