“A ta Srebrenica” autorice i glumice Roberte Biagiarelli uskoro u Švedskoj

0
102
Monologo SREBRENICA di Roberta Biagiarelli

U okviru obilježavanja 30 godina od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu Bosanskohercegovačko – Švedski savez žena u Švedskoj organizuje gostovanje italijanske glumice Roberte Biagiarelli koja će izvesti svoju monodramu “A ta Srebrenica”. Planirane su tri predstave, u Stockholmu, Gislavedu i Malmö-u.

“Bosanskohercegovačko – Švedski savez žena u Švedskoj i udruženje “Neretva” pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju predstavama. Prevod predstave koja se izvodi na italijanskom je titlovan na bosanski i engleski (dobro su došli i oni koji ne dolaze iz BiH). Ovo je jedna od rijetkih prilika da ugostimo poznate evropske umjetnike, a još i one koji prenose istinu o genocidu u Bosni i Hercegovini”, poručili su organizatori.

“A ta Srebrenica”, autorice i glumice Roberte Biagiarelli, je teatarsko svjedočanstvo, koje rekonstruiše istoriju posljednjeg genocida počinjenog u Evropi nakon završetka Drugog svjetskog rata, u Srebrenici u Julu 1995. godine.

Ova monodrama je sjećanje na žrtve i upire prstom u počinitelje: to je priča o agresoru i napadnutima.

Početkom Jula 1995, vojska bosanskih Srba napala je zaštićeno područje Srebrenica, gradić u istočnoj Bosni i Hercegovini.

Ofanziva je trajala do 11. Jula 1995 kada su jedinice bosanskih Srba ušle u Srebrenicu. Slijedila su masovna silovanja, sakaćenja, pogubljenja civila, zakopavanje živih.

Ali masakr 8.372 civila sredinom Jula 1995. samo je epilog priče koja je počela tri godine ranije, priče o opsadi Srebrenice.

Glumica Roberta Biagarelli, sama na pozornici postaje pripovjedačica i protagonista priče u kojoj su se državni razlozi i međunarodni politički interesi poigrali sa životima desetaka hiljada ljudi.

“A come Srebrenica” prikazana je više od 600 puta u Italiji, u Španiji, Sarajevu, Jerusalimu, Beču i u Europskom parlamentu u Briselu.

Roberta Biagiarelli je poznata italijanska glumica autor pozorišnih komada, dokumentarnih filmova i knjiga. Od devedesetih godina nikada nije prestala sa svojim profesionalnim i ljudskim angažmanom za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu.

Zajedno s drugim autorima realizovala je projekt “Transhumance of Peace”, zahvaljujući kojem je dovedeno 137 krava koje su donirane za 86 bosanskohercegovačkih porodica.

O tome je snimljen i dokumentarni film, a donacijama prikupljenim u toku projekcije filmova kupljen je poljoprivredni alat: traktori, plugovi, drljače, kultivatori i to je direktno dostavljeno povratničkim porodicama u istočnoj Bosni.

Zajedno s fotografom Luigijem Ottanijem (www.luigiottani.it), je objavila je “Knjigu o Egzodusu” (izdanja Piemme, 2016.) o balkanskoj ruti migranata na grčko-makedonskoj granici.

Prošle godine, zajedno sa fotografom Luigijem Ottanijem, objavila je knjigu “Shooting in Sarajevo” (“Pucanje u Sarajevu”), rođenu s idejom fotografiranja grada s onih položaja s kojih su, za vrijeme rata, snajperisti gađali Sarajevo. Dio projekta je izložba umjetnickih fotografija.

Nakon predstave moderatorica Azra Nuhefendić će razgovarati sa umjetnicom Robertom Biagiarelli.

Azra Nuhefendić, novinarka bosanskog porijekla, živi i radi u Trstu od 1995. godine.

Godine 2011. objavila je knjigu “Zvjezde su pale”, hronike iz Jugoslavije i Bosne i Hercegovine (Edicija Spartaco).

Osvojila je evropsku nagradu “Writing for CEE” 2010. s kratkom pričom “Voz”.

Godine 2004. dobila je nagradu “Dario D'Angelo” kao najbolja ne-talijanska novinarka.

Radila je u sarajevskom listu “Oslobođenje”. Osamdesetih godina 20. Vjeka preselila se iz Sarajeva u Beograd, a do početka rata radila na beogradskom radiju i televiziji.

Dobitnik godišnje nagrade Radio televizije Beograda za novinarski doprinos financijskim skandalima (1986.); nagradu “Izvještaj godine” za pisanje o štrajku rudara na Kosovu (1987.). Nagrađena je za izvještavanje   u revoluciji u Rumuniji (1989.).

Piše za italijansku štampu “Il Piccolo”, “Osservatorio Balcani e Caucaso”, “Nazione Indiana”, “Wal Paperu”, “Sud”. “Domani.it.