IZ NAŠIH DOMOVINA

IZ NAŠIH DOMOVINA

srijeda, 01 Maj 2013 22:35

Bujrum u Västerås

By


Program X.svjetskog prvenstva Narednog vikenda, od 02. do 05. maja 2013. godine, u 
švedskom gradu Vesteråsu, održaće se X. svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu te sastanak Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore Bosne i HercegovineDomaćin ovogodišnjeg najvećeg okupljanja bh iseljeništva je Savez BiH udruženja u Švedskoj.

četvrtak, 25 April 2013 22:00

Välkomna – dobrodošli u Švedsku

By

Pobjednik će kao i do sada biti Bosna i Hercegovina *U maju će u Švedskoj biti održano Deseto svjetsko prvenstvo bh. dijaspore u futsalu * Podsjećanje na dosadašnjih devet prvenstava

subota, 30 Mart 2013 09:25

Djevojke s velikim srcem

By


Čamka Ćulum, Envera Aljić i Melisa Ramadani Tri mlade djevojke, 18-godišnjakinje, žive u Värnamu, a porijeklom su iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine. Osim prijateljstva imaju i san koji  žele ostvariti zajedno i na dobrom su putu da to učine. 

 

ponedjeljak, 25 Mart 2013 00:15

Jubilej za ponos, priznanje Savezu i Glasu

By

 Veoma bitna odluka je fuzija humanitarnih odbora Saveza bh.udruženja i Merhameta, reče Fehim dobri Halilović.


Gospodina Jakoba Fincija poznavala sam i prije agresije na Sarajevo, a zadnji susret u septembru 2012.god. upriličen je na moju želju da napišem nešto više o jevrejskom ženskom kulturno-umjetničkom društvu "BOHORETA" i o sarajevskim sefardima, koji su više od 500 godina naši čestiti sunarodnjaci i čije pisce već prevodimo i na švedski jezik ( Isak Samokovlija ).

utorak, 05 Februar 2013 07:32

Vladimir Prelog- Nobelovac i Sarajlija

By

Vladimir PrelogPovodom knjige ”Prelog” Vehida Gunića, poznatog istraživača sevdaha i nezaboravnog urednika "Meraklija"

 

Biti u aprilu 2012. u Sarajevu i ne posjetiti Sajam knjiga i učila u Skenderiji, bilo bi, mislim,krajnje neodgovorno i bez isprike, posebno za nekog kome to predstavlja ne samo interesovanje, nego i ljubav prema pisanoj riječi i ljepoti jezika, kome se i u svojo serioznoj dobi divim, i u kome uživam sa strašću-koja je možda svojstvena samo mladosti!

 

Nijaz AbadžićVidovitost ovog prvaka bosanskohercegovačkog ekološkog novinarstva nalazi svoju potvrdu u današnjem potrošačkom kaosu. Kako njegova tako i moja inspiracija bilo je čuveno pismo indijanskog poglavice Seattlea.

 

 

 

  

Kada je početkom 30-tih godina 20.-tog stoljeća, mlada i lijepa Šveđanka, u potrazi za poslom i novim životom, krenula put Pariza, te prijestolnice svjetlosti tadašnje Evrope, nije sigurno ni sanajala da će sudbina njenog sina, skoro jedno stoljeće kasnije, postati moja opsesija i prevodilački prvijenac u izbjegličkoj usamljenosti u Švedskoj! Nije ni mogla, a i kako bi ?!

Ali, ljudske sudbine su nedpredvidljive i mnogo toga se u našim životima dešava tako iznenada i - čudno!

Pedeset Šveđana s korijenima u bivšoj Jugoslaviji: „Mi smo izbjeglice koje ste primili u devedesetima“

(prevedeno sa aftonbladet.se

 

ponedjeljak, 03 Decembar 2012 00:00

Edin Džeko na strani žena

By

ImagePoznati bosanskohercegovački reprezentativac, ambasador dobre volje UNICEF-a, postao je i borac protiv nasilja nad ženama.

Blistava karijera mladog bosanskohercegovačkog fudbalera i munjeviti uspon na evropskim fudbalskim terenima nisu razlog zašto pišem ove redove, iako se kao zemljakinja osjećam ponosna i zbog toga.

 

 

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
305785

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 71 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

 

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji