IZ NAŠIH DOMOVINA

IZ NAŠIH DOMOVINA


Gospodina Jakoba Fincija poznavala sam i prije agresije na Sarajevo, a zadnji susret u septembru 2012.god. upriličen je na moju želju da napišem nešto više o jevrejskom ženskom kulturno-umjetničkom društvu "BOHORETA" i o sarajevskim sefardima, koji su više od 500 godina naši čestiti sunarodnjaci i čije pisce već prevodimo i na švedski jezik ( Isak Samokovlija ).

utorak, 05 Februar 2013 07:32

Vladimir Prelog- Nobelovac i Sarajlija

By

Vladimir PrelogPovodom knjige ”Prelog” Vehida Gunića, poznatog istraživača sevdaha i nezaboravnog urednika "Meraklija"

 

Biti u aprilu 2012. u Sarajevu i ne posjetiti Sajam knjiga i učila u Skenderiji, bilo bi, mislim,krajnje neodgovorno i bez isprike, posebno za nekog kome to predstavlja ne samo interesovanje, nego i ljubav prema pisanoj riječi i ljepoti jezika, kome se i u svojo serioznoj dobi divim, i u kome uživam sa strašću-koja je možda svojstvena samo mladosti!

 

Nijaz AbadžićVidovitost ovog prvaka bosanskohercegovačkog ekološkog novinarstva nalazi svoju potvrdu u današnjem potrošačkom kaosu. Kako njegova tako i moja inspiracija bilo je čuveno pismo indijanskog poglavice Seattlea.

 

 

 

  

Kada je početkom 30-tih godina 20.-tog stoljeća, mlada i lijepa Šveđanka, u potrazi za poslom i novim životom, krenula put Pariza, te prijestolnice svjetlosti tadašnje Evrope, nije sigurno ni sanajala da će sudbina njenog sina, skoro jedno stoljeće kasnije, postati moja opsesija i prevodilački prvijenac u izbjegličkoj usamljenosti u Švedskoj! Nije ni mogla, a i kako bi ?!

Ali, ljudske sudbine su nedpredvidljive i mnogo toga se u našim životima dešava tako iznenada i - čudno!

Pedeset Šveđana s korijenima u bivšoj Jugoslaviji: „Mi smo izbjeglice koje ste primili u devedesetima“

(prevedeno sa aftonbladet.se

 

ponedjeljak, 03 Decembar 2012 00:00

Edin Džeko na strani žena

By

ImagePoznati bosanskohercegovački reprezentativac, ambasador dobre volje UNICEF-a, postao je i borac protiv nasilja nad ženama.

Blistava karijera mladog bosanskohercegovačkog fudbalera i munjeviti uspon na evropskim fudbalskim terenima nisu razlog zašto pišem ove redove, iako se kao zemljakinja osjećam ponosna i zbog toga.

 

 


Alija ISAKOVIĆ


 Termin Bosanac (i Hercegovac) potpuno je jasan i označava svakoga ko je rođen u Bosni i Hercegovini ili je to stekao življenjem u BiH. To je regionalni, geografski termin, a može biti i državni.

srijeda, 07 Novembar 2012 00:00

"Bosna i Hercegovina i njena dijaspora"

By

ImageOd 9. do 11. novembra 2012. godine, u njemačkom gradu Bad Liebenzell, održaće se sastanak Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine. Domaćin sastanka je Consulting MEDICAL CARE GROUP, njemačka korporacija iz Sindelfingena (Štutgart).

 

srijeda, 24 Oktobar 2012 00:00

Koliko demokratije Bosna može podnijeti

By

  Bosna i Hercegovina se danas nalazi u groznom stanju. Ne mislim pritom samo na ekonomsku i socijalnu krizu, koja je opasna i prijeteća, već na politiku koja je ostala bez teksta i konteksta, postavši potpuno besmislena djelatnost.

 

Semir OsmanagićEtt ”måste”-föredrag
FÖREDRAGMåndag 5 november kl.1845 Lokal: Kammakargatan 56

Till vår stora glädje så kommer Sam Osmanagich tillbaka med sitt oerhört uppskattade föredrag om de nyupptäckta Bosniska pyramiderna. Vid Sams föredrag i våras så skrev ca 60 % av åhörarna på en lista att de var intresserade av att följa med på en resa till Bosnien för att se på pyramiderna!    En helt fantastisk siffra som vi aldrig någonsin upplevt förut, och som innebär att pyramiderna och föredraget uppfattades som synnerligen intressanta av åhörarna.
Och det är kanske inte så konstigt…..

 

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
290429

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 137 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

 

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji