IZ NAŠIH DOMOVINA

IZ NAŠIH DOMOVINA

utorak, 20 Mart 2012 00:00

Večer sa Sidranom

By

Image Galerija "Paleta" organizirala je  u Kamernom teatru 55 u Sarajevu "Večer sa Sidranom" kojoj je prisustvovao veliki broj ljubitelja iskrene, jedinstvene i neponovljive Sidranove riječi, a za koju je vladalo veliko interesovanje i za koju se tražila karta više.

 

 

četvrtak, 23 Februar 2012 00:00

SSDBiH reaguje na izmjene Izbornog zakona

By

ImageInicijativa  Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine povodom  potrebnih izmjena  Zakona o izboru Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom za uvođenjem pasivne registracije birača za izbjegla lica (lica koja privremeno žive van BiH), upućena je Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. 

PROČITAJTE  OVDJE   Dokument 

ponedjeljak, 20 Februar 2012 00:00

Čestitke povodom Dana nezavisnosti

By

U povodu Prvog marta svim gradjanima Bosne i Hercegovine čestitam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine sa željom da naredni dočekamo sa više razumijevanja medju našim narodima i sa više razumijevanja bh. vlasti za probleme dijaspore BiH, naročito za preporuke i prijedloge Svjetskog Saveza dijaspore BiH oko promjena Izbornog zakona i Zakona o popisu stanovništva u BiH.

 

Fikret Kadić,predsjednik Saveza bh. udruženja u Švedskoj

 

 

 

 

 

 

 

Image(pročitajte "oslobođeni" tekst

Ustavni sud Crne Gore danas je ukinuo presudu Višeg suda od 6. juna 2009. godine, kojom su književnik Andrej Nikolaidis i nedjeljnik Monitor, u kojem je tekst "Dželatov šegrt" objavljen 2004., bili kažnjeni sa 12.000 eura "na ime duševnih bolova, povrede ugleda, časti, slobode i prava ličnosti" tužitelja, reditelja Emira Kusturice. Nikolaidis i nedjeljnik Monitor, prema odluci Ustavnog suda, neće platiti ovu cifru, i proces će biti vraćen.

 

ImageAutor: Muhamed Filipović

Osnivanje BANU-a može biti samo pozitivno za ANUBiH, jer će ga konačno trgnuti iz sna.

(Izvor vijesti: dnevniavaz.ba )

 

 

ImagePovodom obavijesti generalnog sekretara Ureda predsjednika RS-a Siniše Karana da je muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić odlikovan „Ordenom časti sa zlatnim zracima“, Ured muftije banjalučkog izdao je saopćenje za javnost koje prenosi agencija MINA.


(Izvor vijesti: dnevniavaz.ba )

 

ImageLjudi žive, a ne su-žive. Suživot je atentat na život, osporavanje života, nešto što je došlo s nacionalističkim strankama, korak do apartheida, korak do rasizma, kaže Sidran.

(Izvor vijesti: novilist.hr )

 

 

 

petak, 23 Decembar 2011 00:00

Radmila Karlaš u Prijedoru

By

Image Književnica Radmila Karlaš predstaviće u Prijedoru svoje dvije knjige : "Kad utihnu melezi" i "Četverolisna djetelina".

 Upoznajte ovu hrabru ženu i književnicu ( intervju na:  www.6yka.com ) i odazovoite se njenom pozivu

 

 

 

petak, 16 Decembar 2011 00:00

Benvenuti – Dobro došli u Italiju

By

Image Italija  je domaćin narednog  IX  Svjetskog  prvenstva bosanskohercegovačke dijaspore u malom fudbalu/nogometu, kaže se u sapštenju G.O. SSDBIH.

 

 

 

Na  nedavno odrzanom samitu bosanskohercegovacke dijaspore u Londonu  clanovi  G.O. SSDBIH donijeli  su  odluku da  ce naredno IX.  svjetsko prvenstvo bosanskohercegovacke dijaspore u malom fudbalu/nogometu,  u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, biti  odrzano u  Italiji u gradu Biella. Domacin takmicenja  koje ce se odvijati  od 20-22 aprila 2012 g.  je Zajednica bh. klubova iz Italije  na celu sa lokalnim  bh udurzenjem iz Bielle.

Image Informaciju vise o ovom velikom takmicenju potrazili  smo kod mendjera  Italijanske ekipe  i clana G.O. SSDBIH  Alije Salihovica koji zivi i radi u ovom gradu: “ Prije svega zahvalio bih se rukovdstvu SSDBIH sto nam je ukazalo  cast da budemo domacini  narednog   MUNDIJALA  bosanskohercegovacke dijaspore . Tokom proteklog  takmicenja u Velikoj Kladusi  izrazili  smo zelju da se i mi u Italiji okusamo kao domacini. Prvo smo stupili u kontkat  sa nasim Savezom u Italiji pa onda sa  lokalnim gradskim vlastima u Bielloj kojima se svidjela ova ideja i odlucili su maksimalno pomoci u financiskom i organizacionom pogledu.  Odgvorno tvrdim da ce ovo biti do sada najbolje  organizovano  takmicnje jer kompletna opstina je  stala  iza nas i na raspolaganje  su nam stavili dvije gradske sportske  dvorane  koje primaju do 2000 gledalaca, hotel sa 350 kreveta, gradsku  Vijecnicu za prijem i svecano izvlacenje parova, i preljepu  hotelsku salu u kojoj ce biti odrzana  podjela medalja, vecera i zabava i svecano zatvaranje prvenstva.  Osim toga gradske vlasti su insistirale  a mi smo sa zadovoljstvom  prihvatili  da sve ekipe ucesnice imaju  svecani  defile kroz centar grada.

Ovo  se prvi put desava  i sigurno ce naici na simpatije  medju nasim  fudbalerima.  Mi ocekujemo ucesce 16 ekipa i to iz Amerike, Kanade, Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Svicarske, Njemacke, Ceske, Belgije, Holandije, Norveske, Svedske, Danske, Engleske i Republike Irske naravno ukoliko svoje ekipe prijave i selekcije nasih  Bosanaca i Hercegovaca iz Luksemburga,Turske,  Francuske, Spanije, Makedonije  ili Australije mi  cemo  sigurno  naci prostora da ih uvrstimo u takmicenje. Znaci svi su dobro dosli. Prvenstvo ce se igrati po Fifinim sportskim pravilima i za reprenzentacije  Bosanca i Hercegovaca iz svake od pobrojanih zemalja moci ce nastupii samo igraci koji zive u tim zemljama. Inace  predstavnici sportske  komisje  SSDBIH-a u  januru ce posjetiti  Biellu i na licu mjesta  uvjeriti se u odlicne uslove koje ce imati Bosanci i Hercegovci iz citavog svijeta tokom  ovog  takmicenja.”

 

Grad Biella nalazi se na sjeveru  Italije izmedju  Milana i Torina,najblizi  aerodromi su Malpensa (Milano) i  Caselle (Torino). Grad ima 60.000 a kompletna  provincija  broji 160.000 stanovnika. U ovoj provinciji zivi  600 gradjana  porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

 

Pripremio:  Namik Alimajstorovic

ImageU organizaciji Bosnia UK Networka  i Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSDBiH) u Londonu će od  9-11. decembra 2011. godine biti održan samit bosanskohercegovačke dijaspore, u čijem radu će učestvovati predstavnici bosanskohercegovačkih udruženja iz cijelog svijeta.

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
305785

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 63 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

 

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji