IZ NAŠIH DOMOVINA

IZ NAŠIH DOMOVINA

ImageŠef Laboratorija za forenzičku genetiku na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu, prof. dr. Damir Marjanović, izjavio za agenciju Anadolija (AA) kako su istraživanja regionalnog ekspertnog tima genetičara pokazala da današnji Bosanci i Hercegovci u svojim genima imaju zapisane informacije ljudi koji su na ove prostore došli prije 25.000 godina.

 

ImageCentar za ekonomski razvoj i istraživanja iz Sarajeva (CEDAR), u saradnji sa ACSER centrom iz Tirane, a uz podršku Švicarske razvojne agencije, provodi istraživački projekat na temu “Povezivanje ruralnih poduzetnika i dijaspore u Albaniji i Bosni i Hercegovini".

 

Cilj projekta je osnažiti veze između BiH i njene dijaspore,  te bolje upoznati dijasporu i njene potencijale uključiti u razvoj BiH. Na osnovu rezultata ovog istraživanja razvit će se konkretne mjere i rješenja za povećanje i olakšavanje doprinosa bh. dijaspore razvoju BiH.

nedjelja, 26 Avgust 2012 00:00

Dvije decenije od stradanja Vijećnice

By

ImageVeliki dio bogatog knjižnog fonda otišao je u nepovrat u noći između 25. i 26. augusta 1992.

( Preuzeto iz Oslobođenja )

 

 

Prigodnom i skromnom manifestacijom Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) BiH obilježila je danas 20. godišnjicu od stradanja Vijećnice, njenog nekadašnjeg doma, kao i bogatog knjižnog fonda čiji je veliki dio otišao u nepovrat u noći između 25. i 26. augusta 1992. godine, javila je Fena.

ImageMoja zadnja posjeta voljenom Sarajevu donijela je susret sa umjetnikom svjetskog glasa, kome su već odavno renomirane svjetske galerije širom otvorile vrata i gdje njegova čuvena djela plijene svojom monumentalnošću i umjetničkom porukom, ali kome su jedna vrata (O tempora, o mores !!!) ostala zatvorena: vrata Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine!

 

ImageSvjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine (SSDBiH) traži ministarstvo za dijasporu, jedan je od najvažnijih zaključaka Šestog kongresa SSD-a BiH koji je danas odražan u Sarajevu.

(preuzeto sa klix.ba )

ImageFör att sprida kunskap om 1990-talets folkmord och massakrer i Bosnien arrangerar Stiftelsen Expo från och med hösten studieresor till bland annat Srebrenica. Under resan kommer deltagarna att få besöka några av de platser där brotten begicks och träffa företrädare för organisationer som arbetar för tolerans. (posjetite EXPO-stranicu)

ImageSvi, kojima je kulturni razvitak u našoj postratnoj i visoko traumatiziranoj zemlji na srcu i koji traže ruku podrške u svojim ciljevima za dalje obrazovanje, te učenje njemačkog jezika na raznim nivoima i upoznavanje sa bogatom njemačkom kulturom - znaju i za postojanje Goethe institutau Sarajevu.

 

 

 

ponedjeljak, 23 April 2012 00:00

" ČAROLIJA STAROG KRAJA...."

By

Grb grada SarajevaNe mjerim više vrijeme brojem mojih posjeta Sarajevu i gradu u kojem sam živjela, radila, gdje je rodjen moj sin, gdje je umro moj muž, gdje je moja majka načela skoro desetu deceniju svog života u domu "Vitalis" na Ilidži.

 

 

 

Ovog aprila bio je to 50. put da sam sletila u Sarajevo, u  noći neuobičajeno hladnoj za ovaj sarajevski mjesec i u kojoj sam se izgubila na putu prema Višnjiku, lijepom i mirnom kraju grada, u kojem sam živjela prije rata 1992.

utorak, 17 April 2012 00:00

Benvenuti – Dobro došli u Italiju

By

 

ImageDeveto po redu Svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u malom fudbalu/nogometu, u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, bit će održano u Italiji u provinciji - gradu Biella od 20. do 22. aprila 2012. godine. Domaćin manifestacije je BiH kulturna zajednica i provincija Biella.

ponedjeljak, 16 April 2012 00:00

Posao se ne čeka, posao se traži

By

Image Na kulturnoj manifestaciji bh. udruženja regije Geteborg, održano u velikoj dvorani” Kortedala Forum” u Geteborgu, u foajeu dvorane, prodajno – izložbeni štand sa napisom “Etno radionica Mršić” vlasništvo Fatime Mršić iz Sanice kod Ključa.

To je iznenadilo mnoge prisutne, obzirom da je ovo prvi put viđeno.

 

 

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
305785

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 66 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

 

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji