IZ SAVEZA I UDRUŽENJA

IZ SAVEZA I UDRUŽENJA

nedjelja, 07 Januar 2007 00:00

Seminar za koreografe

By

ImageU organizaciji Saveza bh.udruženja u Švedskoj, a na inicijativu Odbora za kulturu, u Jönköpingu je održan dvodnevni seminar za sadašnje i buduće koreografe u bh.udruženjima. Dobar dio organizacionih obaveza, ali i finansijskih, preuzela je na sebe oblasna organizacija NBV-a u Jönköpingskom kotaru i konsulent Indira Kilim. Polaznici seminara, njih 27, boravili su i pohađali seminar u idealnim uslovima u Södra Vätterbygdens Folkhögskolan. Predavač je bio Kulić Refik – Fikan, umjetnički rukovodilac i koreograf ACKUS ”Seljo” iz Sarajeva.

 

nedjelja, 07 Januar 2007 00:00

Sjednica Savjeta BHDŠ ”Mak Dizdar”

By

ImageMotala i bh. udruženje ”Ljiljan” bili su domaćini drugog ovogodišnjeg skupa Savjeta bosanskohercegovačke dopunske škole ”Mak Dizdar.” Sastanku je predsjedavao Mirsad Filipović, predsjednik Savjeta, a prisutni su bili Jasminka Ustamujić, predstavnik ambasade BiH u Švedskoj i Bakir Prlja, predsjednik Saveza bh. udruženja u Švedskoj. Sastanku su se odazvali delegati iz devet dopunsih odjeljenja: Borås, Enköping, Gislaved, Jönköping, Linköping, Mjölby, Motala, Norrköping i Skövde. Zbog radnih obaveza u školi nisu došli delegati iz Alveste, Arboge i Nyköpinga. Javna glasila predstavljali su Fikret Tufek – ”Bosanska pošta” i Muhamed Mujakić – ”Glas BiH.”

 

ImageSvaki grad, veliki i mali, od njegovog postanka posjećuju gosti. Jedni se dočekuju sa strahom, kao, recimo, vojske. Drugi, ratne izbjeglice, dočekuju se sa sažaljenjem i zebnjom da se njihova zla sudbina ne ponovi i ovdje. Sa nekim od gostiju ogledaće se domaćin u sportskom nadmetanju, pa i oni privlače pozornost. Doduše ne sviju, jer ne vole svi utakmicu i svu galamu oko nje. Drugi će biti slušani i gledani, jer su došli da sviraju i pjevaju za one kojima je do veselja i koji imaju para za to. 

ponedjeljak, 06 Novembar 2006 00:00

Reagovanje na dešavanja o Biljani Plavšić

By

ImageVijest da je ambasador BiH pri UN Miloš Prica uputio pismo Ministarstvu inostranih poslova kraljevine Švedske (dopis od 06.septembra 2006. god.), u kome traži da se Biljani Plavšiæ olakšaju uslovi u zatvoru ili da se pusti prije odsluženja kazne, izazvlo je šok i nevjericu kod našeg èlanstva ovdje u Švedskoj.

 

ponedjeljak, 01 Juni 0201 00:00

Smotra je najdraži čin u radu Saveza

By

Image U mnogim našim udruženjima njeguju se i šarolika bosanskohercegovačka kulturna baština i škole na bosanskom jeziku. Jednom godišnje okupimo se nekom švedskom gradu da bi se družili i pokazali ono što smo pripremali i naučili izmedju dvije smotre.

 

 

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
305705

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 26 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

 

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji