IZ SAVEZA I UDRUŽENJA

IZ SAVEZA I UDRUŽENJA

četvrtak, 28 Juni 2007 00:00

Poziv članstvu BHRF-a

By

Image

 


Povodom 12-e godišnjice genocida u Srebrenici, Glavni odbor Saveza BiH udruženja u Švedskoj donosi slijedeću odluku: Pozivaju se svi Bosanci i Hercegovci u Švedskoj, a posebno članovi Saveza, da u granicama mogućnosti, prisustvuju komemoraciji koja ce se održati 11.jula u Potočarima a povodom genocida koji se desio prije 12 godina.

 

 

Dvanaest godina od Srebreničke tragedije

Petnaest godina od ”otvaranja” prijedorskih logora smrti

Od prvih proljetnih dana, pa do početka jeseni u mnogim krajevima Bosne i Hercegovine obilježavaju se tužne godišnjice. Počinje se sa Bijeljinom, Bratuncem, Zvornikom, Brčkom, Šamcem, Prijedorom, Srebrenicom ... Najčešće su to masovne dženaze, otvaranje novih spomen-obilježja ili posjeta masovnim stratištima Bošnjaka i Hrvata.

 

petak, 15 Juni 2007 00:00

SVI SU BILI POBJEDNICI

By

ImagePo četvrti put Motala je bila domaćin Savezne smotre amaterskog kulturnog stvaralaštva i Saveznog takmičenja učenika odjeljenja Bosanskohercegovačke dopunske škole ”Mak Dizdar”. Amaterski kulturni radnici i vrijedni mališani, svi okupljeni u Savezu bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj, željeli su pokazati šta su novo naučili između dvije smotre, a bilo je puno i onih kojima je ovo prvi izlazak na najveću bh. pozornicu u Švedskoj.

 

Savez bh.udruženja u Švedskoj ovim tekstom inicira rješavanje pitanja pravilne upotrebe imena u švedskim institucijama i medijima za jednu od najmnogobrojnijih useljeničkih grupa – Bošnjake. Očekujemo vašu podršku!

 

Bošnjaci – ne Bosanski Muslimani!Bosanski/hrvatski/srpski jezik – ne srpskohrvatski/hrvatskosrpski!

 

 

 

Minhen, njemački grad sa velikim brojem naših zemljaka, bio je domaćin bosanskohercegovačkoj fudbalskoj dijaspori od 18 do 20. maja. Predstavnici bosanaca iz 13 država okupili su se da bi se družili i odmjerili snage u ovoj omiljenoj vještini. Na ranije održanim regionalnim te saveznom turniru u Švedskoj iskazana je zavidna fudbalska vještina među bosanskohercegovačkim ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu.

utorak, 27 Februar 2007 00:00

Reakcije na presudu

By

Trnka: Presudom ICJ-a potvrđena odgovornost Srbije, ali ne za sve elemente zločina genocida

Raniji pravni zastupnik BiH u tužbi protiv SCG za genocid prof. dr. Kasim Trnka ocjenio je značajnim da je najviši sud Ujedinjenih nacija (UN-a) utvrdio da se desio genocid u Bosni i Hercegovini, konstatirajući da se to dogodilo u Srebrenici.

nedjelja, 07 Januar 2007 00:00

Korisna razmjena informacija

By

DELEGACIJA   BHRF-a  SA  ANDRESOM  PARTSOM 

ImageJednodnevna posjeta Andresa Partsa Migracionom zavodu u Norrköpingu iskorištena je za razmjenu informacija imeđu ovog eksperta za pitanja azila i dobrovoljnog povratka pri Migracionom zavodu i predstavnika Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj. U delegaciji BHRF-a bili su: Bakir Prlja  -  predsjednik, Nesib Karišik - sekretar i Muhamed Mujakic – član Glavnog odbora.

 

nedjelja, 07 Januar 2007 00:00

Seminar za koreografe

By

ImageU organizaciji Saveza bh.udruženja u Švedskoj, a na inicijativu Odbora za kulturu, u Jönköpingu je održan dvodnevni seminar za sadašnje i buduće koreografe u bh.udruženjima. Dobar dio organizacionih obaveza, ali i finansijskih, preuzela je na sebe oblasna organizacija NBV-a u Jönköpingskom kotaru i konsulent Indira Kilim. Polaznici seminara, njih 27, boravili su i pohađali seminar u idealnim uslovima u Södra Vätterbygdens Folkhögskolan. Predavač je bio Kulić Refik – Fikan, umjetnički rukovodilac i koreograf ACKUS ”Seljo” iz Sarajeva.

 

nedjelja, 07 Januar 2007 00:00

Sjednica Savjeta BHDŠ ”Mak Dizdar”

By

ImageMotala i bh. udruženje ”Ljiljan” bili su domaćini drugog ovogodišnjeg skupa Savjeta bosanskohercegovačke dopunske škole ”Mak Dizdar.” Sastanku je predsjedavao Mirsad Filipović, predsjednik Savjeta, a prisutni su bili Jasminka Ustamujić, predstavnik ambasade BiH u Švedskoj i Bakir Prlja, predsjednik Saveza bh. udruženja u Švedskoj. Sastanku su se odazvali delegati iz devet dopunsih odjeljenja: Borås, Enköping, Gislaved, Jönköping, Linköping, Mjölby, Motala, Norrköping i Skövde. Zbog radnih obaveza u školi nisu došli delegati iz Alveste, Arboge i Nyköpinga. Javna glasila predstavljali su Fikret Tufek – ”Bosanska pošta” i Muhamed Mujakić – ”Glas BiH.”

 

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
295384

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 244 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

 

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji