IZ SAVEZA I UDRUŽENJA

IZ SAVEZA I UDRUŽENJA

ImagePoštovani gospodine Haliloviću,

Pišem Vam povodom dopisa koji sam dobio od našeg ambasadora ovdje u Švedskoj gosp. Jakova Skočibušića. U tom dopisu iz ambasade sa naznakom "veoma hitno" stoji informacija da će izbori za predsjednika RS-a biti održani 9.decembra i da je rok za prijave do 31.oktobra.Dopis je stigao u našu kancelariju 26.oktobra.

 

ImageUkidanjem Zavoda za integracije (Integrationsverket) sve obaveze oko finansiranja i uvida u rad organizacija i saveza, čiji su članovi većinom useljeničkog porijekla, prešla je na Omladinski savjet Švedske (US-Ungdomsstyrelsen).

 

ImageNakon što su se na zajedničkom sastanku u Jönköpingu osam bh.saveza i organizacija u Švedskoj usaglasili da je zajednički primarni cilj učešće što većeg broja bh. građana u Švedskoj na predstojećim izborima u BiH, učinjen je prvi korak na realizaciji ovog zaključka.

 

 

subota, 03 Novembar 2007 00:00

”Izborni budilnik” već odbrojava

By

ImageNakon sastanka Koordinacionog odbora za masovnije učešće građana BiH u Švedskoj na narednim lokalnim izborima u BiH, a ovaj odbor sačinjavaju predstavnici svih bh. saveza i organizacija u Švedskoj, razgovarali smo Dragutinom Dadijem Mrasom,  rukovodiocem projekta ”Izborni budilnik”.

ImageSavez bh. udruženja svake se godine na pogodan način uključuje u obilježavanje godišnjica genocida u Srebrenici. Osim aktivnosti u bh.udruženjima širom Švedske, Glavni odbor je preporučio svim članovima Saveza da na dan 11. jula u podne, ma gdje bili,   fatihom ili minutom šutnje odaju počast žrtvama. Odbor za informisanje Saveza obratio se kancelariji Karla Bildta, ministra vanjskih poslova Švedske. Donosimo prevod odgovora u cjelosti.

 

petak, 05 Oktobar 2007 00:00

Definisati zajedničke interese

By

ImageKoji su zajednički interesi i ciljevi gdje bi mogli sarađivati Bosanci i Hercegovci u Švedskoj organizovani u osam saveza sa bh. predznakom – bila je tema-okosnica zajedničkog satanka održanog u Jönköpingu počektom septembra ove godine. Trebalo je da prođe više od deset godina, pa da Bosanci i Hercegovci u Švedskoj, učlanjeni u osam saveza sa bh.predznakom sjednu za isti sto – malo poširok jer je došlo preko 40 učesnika i da nastave dijalog započet krajem aprila u Bosankom kulturnom centru u Norrköpingu.

 

četvrtak, 28 Juni 2007 00:00

Poziv članstvu BHRF-a

By

Image

 


Povodom 12-e godišnjice genocida u Srebrenici, Glavni odbor Saveza BiH udruženja u Švedskoj donosi slijedeću odluku: Pozivaju se svi Bosanci i Hercegovci u Švedskoj, a posebno članovi Saveza, da u granicama mogućnosti, prisustvuju komemoraciji koja ce se održati 11.jula u Potočarima a povodom genocida koji se desio prije 12 godina.

 

 

Dvanaest godina od Srebreničke tragedije

Petnaest godina od ”otvaranja” prijedorskih logora smrti

Od prvih proljetnih dana, pa do početka jeseni u mnogim krajevima Bosne i Hercegovine obilježavaju se tužne godišnjice. Počinje se sa Bijeljinom, Bratuncem, Zvornikom, Brčkom, Šamcem, Prijedorom, Srebrenicom ... Najčešće su to masovne dženaze, otvaranje novih spomen-obilježja ili posjeta masovnim stratištima Bošnjaka i Hrvata.

 

petak, 15 Juni 2007 00:00

SVI SU BILI POBJEDNICI

By

ImagePo četvrti put Motala je bila domaćin Savezne smotre amaterskog kulturnog stvaralaštva i Saveznog takmičenja učenika odjeljenja Bosanskohercegovačke dopunske škole ”Mak Dizdar”. Amaterski kulturni radnici i vrijedni mališani, svi okupljeni u Savezu bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj, željeli su pokazati šta su novo naučili između dvije smotre, a bilo je puno i onih kojima je ovo prvi izlazak na najveću bh. pozornicu u Švedskoj.

 

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
305785

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 99 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

 

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji