IZ SAVEZA I UDRUŽENJA

IZ SAVEZA I UDRUŽENJA

utorak, 17 April 2012 00:00

Naše nade

By

ImageOsam momaka ima samo jedan cilj: Biti među tri najbolje ekipe na Devetom svjetskom prvenstvu bh. dijaspore u malom fudbalu u Italiji. Ovaj tim je sigurnom igrom osvojio prvo mjesto na finalnom turniru koji tradicionalno organizuje Savez bh. udruženja u Švedskoj.

 

 

ImageTradicionalne sportske igre bh. udruženja regije Västra Götaland, ove godine su održane u Göteborgu i na njima je učestovalo preko 170 sportista iz bh. udruženja: ”Hjällbo IF”, ”Bosna IF”, ”Ljiljan”, ”Bosona”, ”Dukat”, ”Kic Bosna" Bergsjön, svi iz Göteborga, te ”Bosna" Nödinge, ”Bosna" Borås i ”Una" Skövde.

Učesnici smotre, svoja sportska umjeća pokazali su u košarci, u fudbalu (juniori, seniori i veterani), stolnom tenisu i šahu.

 

Image"Njegova diplomatija u toku i nakon rata je veliki primjer dvostrukog morala. Svi oni koji su tada imali moć odlučivanja i nisu uradili to što su mogli, sada moraju živjeti s posljedicama da su mnogi životi izgubljeni", kaže Azra Jelačić, predsjednica Saveza bh.udruženja u Švedskoj za SvD.se.

 

 

ImageU velikoj dvorani ”Kortedala Forum” u Göteborgu, 6.aprila je održana kulturna manifestacija regije Göteborg (Västra Götaland), na kojoj su učestvovala BH udruženja: ”Una” Skövde, ”Behar” Göteborg, ”Bosna” Borås, ”Bosanka” Skövde, ”IF Hjällbo” Göteborg, ”Dukat” Göteborg i djeca osnovnih škola iz Göteborga i Boråsa.

 

 

petak, 06 April 2012 00:00

40.000 za pomoć rodnoj Vrbanji

By

Na 11. Susretu Vrbanjaca u Švedskoj u Malmöu 31. marata 2012. okupilo se oko 250 Vrbanjaca iz Švedske, Danske, Njemačke i Austrije. Od rata do sada Vrbanjci iz Švedske pomogli su Vrbanju, prigradsko naselje kod Banjaluke, sa ca 1,5 milion kruna kroz različite akcije i okupljanja.

utorak, 03 April 2012 00:00

Ostvarenje preuzetih obaveza

By

ImagePosljednjeg martovskog dana u udruženju „Bosanska Krajina“ održan je zajednički Workshop (radionica ) Saveza bh.udruženja (BHRF)  i Trezvenjačke organizacije NBV. Cilj ove radionice bio je prikupiti razmišljanja i ideje o razvoju Saveza te realizaciji potpisanog sprazuma o saradnji između ove dvije organizacije.

 

 

nedjelja, 25 Mart 2012 00:00

Zasluženo u Italiju

By

ImageSelekcija Sjever, koju čine fudbaleri koji su nastupali na turnirima u Enköpingu, Västeråsu i Hallstahammaru, i ove je godine osvojila prvo mjesto na Finalnom turniru. To je njihova karta za odlazak naDeveto svjetsko prvenstvo dijaspore BiH u malom fudbalu od 20. do 22. aprila u talijanskom gradiću Biella.

ImageRegionalne smotre kulture su pred nama. Četiri grada će biti domaćini našim horovima, folklorima, pjevačima, plesačima, glumcima, našim juniorima i seniorima. Prema riječima Bešira Rašovića, koordinatora Odbora za kulturu pri Savezu bh.udruženja,  sve smotre su dogovorene i pripreme za njih su u završnoj fazi.

 

 

Image Prelijepog proljetnog dana trećega marta u Jönköpingu je održana Dvadeset prva godišnja skupština Saveza bh. udruženja u Švedskoj. Bosansko-hercegovačko udruženje ”Sarajevo” iz ovoga grada uzelo je ulogu domaćina i obavilo je na najbolji mogući način, pomoć su dobili od djevojaka iz udruženja „BiH“ Mjölby . Prije početka skupštine prisutnima se predstavila folklorna grupa udruženja  „Sarajevo“.

 

nedjelja, 15 Januar 2012 00:00

Savezna smotra dolazi u Växjö

By

ImagePripreme za 17-tu Saveznu smotru kulturnog stvaralaštva i školstva su uveliko u toku. Ovih je dana izašla brošura koja najavljuje proljetna kulturna dešavanja u Växjö Konserthus.

 

 

 

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
295384

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 240 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

 

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji