nedjelja, 26 Februar 2012 22:23

Zlatko Džonlagić

ImageJedna od najznačajnijih osoba bosanskohercegovačkog kulturnog podneblja u Švedskoj je svakako Zlatko Džonlagić, predsjednik udruženja „Behar“ iz Göteborga. Ovaj energični profesor muzike slavi ovih dana 35 godina aktivnog rada.

Nakon završenog prvog stepena Muzičke akademije u Zagrebu, Zlatko se vraća u rodnu Banjaluku i zapošljava se u osnovnoj školi „Mladen Stojanović“ kao nastavnik muzike. Paralelno s radom u školi, ovaj elegantni mladić radi i kao maneken u modnoj kući „Standard“. Iskustvo muzičara počeo je sticati još u srednjoškolskim danima svirajući u popularnom „Masleši“.

 

 

 

Početak rata

Vojni rok u bivšoj JNA služi u školi rezervnih oficira u Bileći, te vremenom stječe čin rezervnog kapetana. Ovo napominjemo jer je okupacijom Bosne i Hercegovine od strane srpskih agresora bio nekoliko puta pozivan na mobilizaciju. Nijednom se nije odazvao i da bi izbjegao buduće kontakte s vojnom policijom prvo se operisao ”nazdravo” i onda se godinu dana krio, između ostalih mjesta i u jednoj rupi koju je iskopao pored svoje kuće. Ni to mu nije uspjelo, pa je u februaru 1993. uhvaćen i pretučen. Tad mu je postalo jasno da mora napustiti Banjaluku. Poslije golgote koju je preživio, bježi sa starijim sinom preko Srbije u Švedsku. Kada je ovdje stao na vagu, doživio je šok: sa nekadašnjih 96kg spao je na samo 62kg. Ali, glava je spašena.

Uvijek među prvima

 Image

U Sandvikenu, u septembru 1993., zajedno sa grupom prosvjetnih radnika, učestvuje u osnivanju škole na bosanskom jeziku koju pohađa nevjerovatnih 300 učenika.

1994. dolazi u Göteborg te se i u ovom gradu uključuje u rad naših škola. Zlatko uviđa da našoj djeci nedostaje i druga strana bosanske medalje: bosanska pjesma i kolo, te počinje 1995. da zainteresovane školarce okuplja u udruženju ”Dukat”. Start je bio uspješan, ali zbog konceptualnih nerazumijevanja napušta ovo uspješno udruženje. ”Behar”, sa sjedištem u Hjällböu, će biti ime novog udruženja koje osniva i koje uspješno vodi već 15 godina. U okviru udruženja djeluje više sekcija u raznim starosnim grupama: dramska, muzička, folklorna, recitatorska sekcija kao i hor ilahija. U svojoj karijeri, pored ovih navedenih uspjeha , Zlatko ističe i preko 400 diploma i zahvalnica koje je ”Behar” dobio od svog osnivanja. Veliki izazov je bio i krajem devedesetih pripremiti hor od 100 žena za Saveznu smotru kulture i stvaralaštva u Boråsu.

”Behar” danas

                 

”I danas, iako mi je 59. godina, skakućem sa djecom, učim ih prvim koracima naših narodnih igara i usklađujem im glasove, kaže Džonlagić. Za rad udruženja veoma puno znače Bedrija Bekiri, jedna od prvih pokretača bh-folklora u Švedskoj, Dževad Trokić, ”nevidljiv” po vanjskoj ispoljenosti, ali jedan od nosilaca udruženja te Zlata Ibrahimović. Ovo udruženje možete posjetiti samo kad sekcije imaju svoje probe – druga radna vremena ne postoje.”

Kao i svi mi, tako i Zlatko Džonlagić osjeti ponekad tugu i prazninu, za gradom u kome je proveo mladost a koji danas ne voli posjetiti. Vrbas mu je ostao oaza za dušu, mjesto sretanja sa nekim svojim prijateljima.

”Muziku i folklor nam nisu mogli uzeti i ovaj rad sa djecom čini mi život lakšim. To je terapija koju svima rado propisujem”, poručuje na kraju Džonlagić.

Read 2106 times

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
305785

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 74 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

 

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji