Sve više mladih na smotrama i to nas raduje Featured

09 Maj 2017

Regionalna smotra bh. kulture u Värnamu

REGIONALNA SMOTRA U VÄRNAMU

Domaćin Regionalne smotre za Jönköping i Östergötland län bilo je bh. udruženje ”BiH” Värnamo u saradnji sa Regionalnom organizacijom Jönköping, bh udruženjem ”Bosna” Skillingaryd, NBV Region Jönköping i Komunom Värnamo.

Regionalna smotra održana je 29.aprila u auli Finnvedens gymnasium u Värnamu, a nastupila su udruženja: ”BiH” Gislaved, ”Sarajevo” Jönköping, ”BiH” Norrköping, ”Bosna” Skillingaryd i domaćin ”BiH” Värnamo.  Takmičari su se predstavili u segmentima kulture:

 

Recitacija: Mlađi juniori, Juniori i Seniori

Recital: Mlađi juniori i Juniori

Sevdalinka: Seniori

Folklor: Mlađi juniori, Juniori i Seniori

Hor: Seniori

Ritmička igra-revijalno: Mlađi juniori

 

Ocjenjivački žiri je bio sastavljen od po jednog predstavnika iz svakog udruženja-učesnika smotre, vođen predsjednikom Odbora za kulturu Okružne organizacije Jönköping Muradifom Huskicem. Žiri je pratio tok smotre i nastup svih grupa i pojedinaca vodeći zabilješke.

 

SMOTRA U ZNAKU BOSNE I HERCEGOVINE

Po protokolu Smotra je pred prepunim gledalištem započela intoniranjem himni Kraljevine Švedske, a zatim Bosne i Hercegovine. Folklorna grupa seniora iz Värnama spletom igara najavila je da će bh. folklorna  baština dominirati ovom smotrom.  Učesnike i posjetioce pozdravila je Fatima Veladžić, predsjednica Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj, i naglasila važnost očuvanja vlastite kulture, tradicije i jezika. Posebno je pohvalila učešće mladih koji su danas najbrojniji. U ime domaćina dobrošlicu na smotru poželio je Mustafa Bešić, predsjednik Udruženja ”BiH” Värnamo. Nakon što se zahvalio svim pojedincima i organizacijama na  pomoći u organizaciji i zaželio takmičarima uspješan nastup Bešić je proglasio Regionalnu smotru otvorenom. Sa pozdravnom riječi obratio se i imam Hamza Terzić iz Jönköpinga. On je sa nekoliko primjera iz života ukazao na značaj učenja i upotrebe maternjeg jezika. Voditeljica programa bila je Hajra Jajčanin.

 

IZLOŽBA ZIDNJAKA I AKVARELA

Sastavni dio Regionalne smotre bila je izložba zidnjaka iz projekta ”Kaži to sa vezom” (Säg det med broderi) Bh-švedskog saveza žena, a uradile su članice Aktiva žena ”Zambak” iz Värnama. Kulturnu ponudu dopunila je i Indira Kušmić koja je izložila je svoje akvarele i crteže.

 

TAKMIČARSKI DIO - MLAĐI JUNIORI

Prvi su na scenu izašli folklorisi u kategoriji Mlađi juniori iz Värnama. Oni su izveli “Igre iz Bosne” koju je pripremila Samira Mešinović. Bio je to nastup takmičara uzrasta od 7 do 10 godina. Dobili su veliki aplauz, ne samo od brojnih roditelja, nego i od punog gledališta.

U disciplini ”Recitacija”, kategorija Mlađi juniori, nastupio je Eldin Skender iz Gislaveda. On je suvereno odrecitovao, bez papira u ruci, pjesmu Enesa Kiševića ”Velik kao cvijet”. Ponovno je nastupila još jedna folklorna grupa u kategoriji Mlađi juniori: djevojčice iz Norrköpinga izvele su ”Bosansko kolo”, a za nastup ih je pripremio Benjamin Mušić.

U disciplini Recital – Mlađi juniori nastupili su takmičari iz Gislaveda: Amel Handanagić, Erna i Sara Oraščanin, te Eldin Skender.  S njima je Sadeta Muranović uvježbala odlomak iz ”Ježeve kućice” od Branka Ćopića.  Do slijedeće takmičarske tačke nastupile su revijalno djevojčice iz Norrköpinga sa ritmičkom igrom na pjesmu ”Salute”.

 

JUNIORI

Poslije duže vremena nastupio je jedan takmičar iz udruženja ”Bosna” iz Skillingaryda. U disciplini Recitatori nastupio je Hamza Hadžihasanović sa recitacijom ”Domovina”. Folklorna grupa iz Värnama izvela je ”Gradske igre”. Za nastup pripremila Samira Mešinović. Još jedan takmičar iz Gislaveda sa prezimenom Skender nastupio je sa recitacijom ”Djedov voćnjak” od Džemaludina Latića. Svoj poduži tekst Anes Skender je odrecitovao sa osjećajem i razumjevanjem sadržaja. Za nastup pripremila Sadeta Murić. Jedini predstavnik u kategoriji Seniori bio je recitator iz Jönköpinga  Šemso Babić. On je odrecitovao tekst Muse Ćazima Ćatića ”Bože, evo, na sedždu ti padam”.  

U disciplini Recital nastupili su predstavnici iz Gislaveda: Erna Jakupović, Elvedin Muhić, Almin Handanagić, Šejla Oraščanin i Anes Skender. Oni su uz pomoć Sadete Murić uvježbali tekst Abdulaha Sidrana ”Sarajevska molitva”.

 

SENIORI

U kategoriji Seniori – Sevdalinke  prvi je nastupio Muhamed Botonjić iz Jönköpinga. On je prateći se na gitari otpjavao pjesmu ”Ehlimana” koju je muzički obradio legendarni dr. Himzo Polovina. U disciplini Horovi prvi je nastupio mješoviti hor iz Gislaveda sa solistom Jusufom Huseinovićem. Oni su izveli pjesmu ”Tebi majko misli lete” – tekst Nikola Škrba, muzička obrada Ismet Alajbegović Šerbo. Zatim je nastupio ženski hor iz Norrköpinga sa pjesmom ”Zaplakala šećer Đula”. Dirigent Suada Zemanić. U disciplini Folklori nastupile su senirke iz Gislaveda. One su izvele ”Igre iz okoline Sarajeva”, a pripremile su Indira Tulek i Edisa Avdić. Za udruženje ”BiH” Värnamo u disciplini Sevdalinke  nastupio je Denis Kurtić. On je otpjevao sevdalinku ”Prođoh Bosnom kroz gradove” sa kojom se proslavio slavni pjevač Safet Isović. Prijatno iznenađenje je seniorski mješoviti hor udruženja ”Sarajevo” iz Jönköpinga. Oni su izveli pjesmu ”Mila majko šalji me na vodu”. Dirigent Alma Comić. Seniorska folklorna grupa iz Norrköpinga  izvela je ”Splet igara iz okoline Travnika” i ”Poletjela bijela vila”. Za nastup pripremio Benjamin Mušić. Posljednji u disciplini Sevdalinke bio je Jusuf Huseinović iz Gislaveda. On je otpjevao pjesmu ”Moj dilbere kud se šećeš”. Posljednju takmičarsku tačku izveo je mješoviti hor domaćina.  Oni su izveli pjesmu ”Gondže ružo”, a hor je uvježbala Sabiha Ramić.

Žiri u sastavu: Muradif Huskić (Skillingaryd), predsjednik Žirija i predsjednik Odbora za kulturu u Oblasti Jönköping,  Muhamed Botonjić (Jönköping),  Đurđa Krunešić (Värnamo), Amela Mistrić, (Norrköping) i Sadeta Murić (Gislaved) se povukao da usaglasi ocjene i proglasi najuspješnije. U očekivanju izvještaja Žirija posjetioci i učesnicu smotre zaigrali su svoj ”splet igara”.

 

 

PLASMAN

Odluku Žirija smotre pročitao je Muradif Huskić 

RECITACIJA

Mlađi juniori:

1.mjesto: Eldin Skender, ”BiH” Gislaved

 

Juniori:

1. mjesto: Anes Skender  ”BiH”Gislaved

Seniori:

1.mjesto: Šemso Babić, ”Sarajevo” Jönköping

 

RECITAL

Mlađi juniori

1.mjesto ”BiH” Gislaved

Juniori

1.mjesto ”BiH” Gislaved

 

SEVDALINKA

Seniori:

1. mjesto: Muhamed Botonjić, ”Sarajevo” Jönköping

2. mjesto: Denis Kurtić, “BiH” Värnamo

3. mjesto: Jusuf Huseinović “BiH”Guslaved

 

FOLKLOR

Mlađi juniori:

1. mjesto: ”BiH” Norrköping

2.mjesto: ”BiH” Värnamo

Juniori:

1.mjesto ”BiH” Värnamo

Seniori:

1.mjesto: ”BiH” Gislaved

2.mjesto: ”BiH” Norrköping

 

HOR

Seniori:

1.mjesto: ”BiH” Gislaved

2.mjesto: ”BiH” Norrköping

3.mjesto dijele ”Sarajevo” Jönköping i ”BiH” Värnamo

 

 

KOMENTAR

Smotra je ocijenjena kao vrlo uspješna: dobro pripremljena, organizovana i efikasna uz poštovanje planirane satnice. Posebno vrijedan svake hvale i respekta je pozdrav gostima od strane domaćina u obliku folklornog nastupa seniora. O takvim aktivnostima se u više sredina govori već duže vrijeme, ali su djevojke (malo kasnije dobi) iz Värnama pokazale šta znaju i šta rade. Izvrsnom bosanskom igrom nastupile su revijalno i tako otvorile program i pozdravile goste dobrodošlim. Svaka im čast i hvala im! Ugledaćemo se i mi drugi na njih.

Mišljenja smo takođe da je ovo jedna od najkvalitetnijih smotri regije do sada, jer je sav sadržaj koji su učesnici pripremili u skladu sa našom kulturom i tradicijom, te vrlo pažljivo biran. Utoliko je žiri imao vrlo težak i nezahvalan posao. Naime, radi se o tome da su u odlukama žirija odlučivale nijanse. To naročito vrijedi za muzički dio: sevdalinka, folklor i hor. Horovi su vrlo šaroliki i raznovrsni i svaki na svoj način vrlo kvalitetan. Da bismo bili što je moguce korektniji, u konačnim odlukama smo se vodili Kriterijima za smotre.

 

 

Sadeta Murić

 

 

Read 1909 times Last modified on utorak, 01 Avgust 2017 07:19

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
307674

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 13 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji