Bedrija Bekiri Featured

26 Mart 2017

Bedrija Bekiri

Vrbanjka Bedrija Bekiri, rođena Hadžić (67), završila je Ekonomsku školu i radila u Skupštini opštine Banjaluka.

Bila je nježnoga zdravlja i već sa 7 godina počela je aktivnosti u KUD-u ”Danko Mitrov” u Vrbanji: recitacije, dramska sekcija, folklor i konferansa. Dobila je srebrnu medalju za rad i mnoga druga priznanja. Ratne neprilike natjerale su je da napusti Banjaluku. 25. maja1993. sa suprugom Ibrahimom i mlađom kćeri Indirom, te sestrićem Elvedinom. Starija kćerka Đilsima došla je kasnije sa porodicom u Norvešku.

Bekiri se u Švedskoj uključila u kulturu u udruženju ”Bosna” Borås, kasnije u Bošnjačko kulturno i sportsko udruženje Göteborg, te ”Beharu” u Göteborgu, gdje je dala izuzetno puno. Bila je revizor u Savezu bh. udruženja, blagajnik u regiji, član Odbora za kulturu, član žirija na smotrama kulture. Povodom 20 godina Saveza bh. udruženja Švedske dobila je zahvalnicu. Bavi se humanitarnim radom, dopredsjednica je Merhameta Švedske. Aktivna je u IZ Bošnjaka Švedske, gdje je bila i u upravi.

- Gdje si s porodicom sve boravila u Švedskoj?

- Došli smo u Göteborg u kamp, zatim Surte, pa Askersund. Kada smo dobili dozvolu boravka, došli smo u Borås u februaru 1994, gdje je bilo puno bh. građana. Neki su znali za moj kulturni rad pa su me uključili da pripremim program za Internacionalne dane, da predstavimo BiH. Dobili smo od Uprave za migracije (Migrationsverket) novčanu pomoć za platna za nošnje. Sašili smo nošnje, ja sam postavila izvorne igre iz BiH: Krnanje mlade, Kolo vodi na livadi i Oj curice, dina ti. To sam ja igrala i u Banjaluci.  Htjela sam da nastupam pod imenom bh. udruženja, pa sam došla u ”Bosnu” Borås, gdje smo imali veliki i mali ansambl folklora i mali hor. Tada su krenuli nastupi: Borås, Stockholm i Uddevalla… Švedska TV je snimila Internacionalne dane, kaseta se može iznajmiti i danas u biblioteci u Boråsu.

- Postala si koordinator za folklor za sva udruženja u Švedskoj?

- Da, uvidjevši koje igre sam postavila, Savez me postavio za koordinatora za folklor u Švedskoj.  Presnimila sam ca 100 video kaseta sa izvornim igrama iz BiH za udruženja iz Herrljunge, Uddevalle, Alingsåsa, Flena, Lysekila, Trollhättana, Falkenberga i drugih. Išla sam u komune, dobivala novac za materijal koji sam nabavila uz popuste, sašila sam nošnje, postavila koreografiju i izvela nastup. Tako sam pomogla i „Dukatu“. Održala sam nekoliko kurseva za koreografe sa izvornim igrama iz BiH.

Bedrija Bekiri

- U Göteborg dolaziš na poziv Saveza bh. udruženja?

- Baš tako, napisali su pismo komuni Göteborg i uspjela sam dobiti stan. Kada sam preselila, dobila sam poziv za suradnju od Zlatka Đonlagića, koji je do tada već imao veliki ansambl folklora. Dobro sam prihvaćena u „Beharu“, angažovala sam se sa malom djecom, sa ženama, u vođenju programa... Volim sva bh. udruženja, ali „Behar“ je dio mene, svih 226 članova meni su važni: djeca, djevojke i odrasli. „Behar“ je osnovan u novembru 1996, ima mali, veliki i folklor za žene, hor za odrasle i djecu, ritmiku, orkestar, sekciju za borbu protiv droge i alkohola i zdravlje…

- Šta je bh. kultura u dijaspori?

- To nije samo folklor. Potrebno je više angažmana na pisanoj riječi i promocijih drugih kulturnih vrijednosti. Na smotrama kulture treba razdvojiti muzičke i govorne sadržaje. Sve se stavi u jedan dan i oni koji se pripremaju mjesecima za nastup ne mogu pokazati vrijednosti. Smatram da treba izbaciti ocjenjivanje zato što stvara razdor. Važno je da se angažira što više djece i mladih.

- Ponosna si na svoj rad?

- Naravno, ali uz podršku supruga Ibrahima i porodice. Tu su: Đilsima i Nermin Kalač, Indira i Edin Čavka, unučad: Amra, Selma, Amer, Anes i Nirvana. Oni su moj život i moja snaga…

 

Fikret Tufek

 

Objavljeno u „Glasu BiH“ br. 164

 

 

 

 

Read 3543 times Last modified on utorak, 01 Avgust 2017 07:18
More in this category:

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
307464

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 104 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji