utorak, 21 Mart 2017 21:08

Redovna godišnja skupština Featured

 Dvadesetšesta redovna godišnja skupština Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj održana je u subotu 18.marta u gradu Örebro.

 

ALBUM SA 26.GODIŠNJE SKUPŠTINE

 

Nakon petogodišnjeg mandata Azre Jelačić nova predsjednica BHRF-a Fatima Veladžić

 

 Prema podacima Verifikacione komisije skupštini je prisustvovalo 40 delegata iz 18 udruženja koji su stigli iz svih krajeva Švedske. U Radnom predsjedništvu skupštine svoje učešće su uzeli: Sadeta Murić, Muhamed Cerić, Moamera Ramić i zapisničar Nedžad Mulazimović. Za ovjerivače zapisnika izabrani su Muharem Numanspahić i Ajša Cerić iz Växjöa.

 

Savezovih 25 godina

 

Delegatima skupštine prvo se obratila Azra Jelačić, predsjednica BHRF-a u posljednjih pet godina koja je na početku svog izlaganja istakla bitnu historijsku ulogu grada Örebro.

-Prva skupština Saveza bh. udruženja u Švedskoj održana je upravo u ovom gradu koji zato ima važnu ulogu u nastajanju i razvitku organizacije. Iza nas je veoma uspješnih 25 godina rada i djelovanja, odnosno četvrt vijeka saveza i činjenica je to koju uvijek trebamo isticati i nikad zanemariti – naglasila je Azra Jelačić koja je u BHRF-u obavljala funkciju predsjednika u dva redovna dvogodišnja i u tehničkom jednogodišnjem mandatu.

 

Snaga saveza

 

-Izuzetno sam sretna i ponosna što sam bila na mjestu predsjednika saveza. Iza nas su hiljade sati i veliki broj susreta, konferencija i seminara. Radi se o jako mnogo ostvarenih kontakata sa brojnim institucijama i pojedincima, uspješno provedenih ideja i projekata te kvalitetnih kulturnih aktivnosti na regionalnom i saveznom nivou – rekla je Azra Jelačić i dodala da je to samo jedan dio onoga što se dešavalo i da je nemoguće sve nabrojati.

-Mi nismo ni svjesni svoje snage i uvijek se iznova moramo sami sebi dokazivati, uvijek tražiti potvrdu da smo na pravom putu. Moram reći da je naš rad i trud cijenjen i priznat od mnogih institucija u Švedskoj i BiH – naglasila je Jelačić.

 

Zanimljiv godišnji izvještaj u slikama sa pregledom aktivnosti BHRF-a pogledali su svi učesnici skupštine. Autor je Muharem Numanspahić.

 

Identitet i uloga udruženja

 

Stabilni i jaki stubovi naše organizacije su naša udruženja diljem Švedske koja okupljaju djecu, omladinu i starije. To je jedna jaka i složna porodica mišljenje je Azre Jelačić.

-Niko nas ne može pomjeriti kada smo stabilni i kada smo zajedno. Naša snaga je u našem jeziku koji predstavlja ujedno i naš identitet. Našu omladinu učimo o Bosni i Hercegovini, o Srebrenici i o Dejtonu. Učimo ih da shvate kako mržnja prema drugom i drugačijem ne vodi ničemu. U posljednjoj godini pokrenuli smo realizaciju jedne veoma bitne ideje. Govorim o Konferenciji „Maternji jezik i višejezičnost kao ključ boljeg razumijevanja“ koja se bavi veoma važnim pitanjima identiteta i integracije. Naša djeca trebaju i moraju znati jezik svojih predaka kako bi bolje razumjeli svoju prošlost i tako olakšali svoju budućnost. Ako mogu učiti engleski, njemački ili španski jezik zašto ne bi znali i svoj maternji jezik – istakla je Azra Jelačić u svom posljednjem obraćanju u svojstvu predsjednika BHRF-a i izrazila nadu da će njeni nasljednici voditi još bolju i jaču organizaciju za dobrobit svih nas koji živimo u Švedskoj a stigli smo iz BiH.

 

NBV i projekti

 

Delegatima skupštine obratio se i Krister Haglund član Glavnog odbora NBV-a koji se zahvalio na pozivu i istakao dobru i uspješnu godinu njegove organizacije.

-Kada smo tek počeli prije deset godina bilo je zaista teško ali smo danas među pet najuspješnijih organizacija u Švedskoj. Svakako u velikom obimu svemu tome doprinosi i angažman BHRF-a koji je uvijek u vrhu među 21 članicom naše organizacije. Zato želimo i imamo mogućnost podržati projekte BHRF-a pa ćemo se s tim u skladu posvetiti i realizaciji ideje koja podržava učenje maternjeg jezika. Čovjek mora poznavati svoj maternji jezik i svoju prošlost kako bi mogao razumjeti svoju kulturu i tradiciju. Očuvanje bosanskog jezika je i očuvanje bosanskog porijekla, zato i vaši unuci trebaju učiti i pričati bosanskim jezikom – naglasio je Haglund.

Stefan Lahall (verksamhetsstrateg NBV) također je pozdravio delegate i govorio o učešću BHRF-a u sklopu NBV-a te o potrebi povećanja broja aktivnosti i količine radnih sati kako bi obje organizacije bile jake i spremne za velike poduhvate u budućnosti.

 

Jedinstven angažman

 

Predsjednik Merhameta u Švedskoj Fehim Halilović bio je gost skupštine saveza i podsjetio na prve zajedničke angažmane ove dvije organizacije.

-Merhamet u Švedskoj osnovan je 1992.godine a već godinu kasnije imali smo jedinstvenu humanitarnu akciju prema našoj domovini zajedno sa BHRF-om. Taj gest ujedinjenja treba pomenuti i danas jer smo pokazali kako je Merhamet organizacija svih nas, a takve i slične akcije imamo i danas – riječi su Halilovića koji se zahvalio na učešću nekoliko udruženja u stipendiranju učenika u BiH kao i na stalnoj podršci koju Merhamet dobija u dopremanju pomoći prema djeci, ugroženim i siromašnim kategorijama stanovništva, starijima i povratnicima.

Munib Nuhić iz Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj zahvalio se na pozivu i poželio uspješan rad tokom ali i poslije skupštine.

 

Izvještaj o radu

 

U protekloj godini zabilježena je odlična saradnja sa NBV-om a u godini koja je pred nama BHRF će se posvetiti boljim i učestalijim kontaktima i sa APUBiH mrežom u Švedskoj.

Ukupno 26 organizacija sudjelovalo je na Konferenciji „Maternji jezik i višejezičnost kao ključ boljeg razumijevanja“. Broj učesnika na konferencijama i seminarima znatno je povećan a mnogo je bolja i saradnja sa organizacijama sa bh.predznakom.

 

Finansijski izvještaj

 

Radna finansijska godina završena je pozitivno zahvaljujući uvođenju mjera štednje tako što se dosta toga uradilo u sferi prihoda i rashoda saveza. Blagajnik Feko Pendek prisutne je upoznao i sa formiranjem Radne grupe koja se bavila i koja će se nastaviti baviti razmatranjem finansijskih poteza saveza.

Izvještaj je jednoglasno usvojen od strane delegata a potom je jednoglasno usvojen i budžet za novu radnu godinu. Treba napomenuti da ostaje isti iznos članarine u savezu i to po pet kruna po osobi.

 

Kandidaciona komisija

 

Dosta posla imala je Kandidaciona komisija koja se bavila izborom i popunom sastava Glavnog odbora saveza, te ostalih odbora i komisija potrebnih za uspješno poslovanje BHRF-a.

Zahvalnice i prigodni pokloni uručeni su članovima Kandidacione komisije Ekremu Šehiću, Jasimu Selimagiću i Fikretu Kadiću koji su obavili svoje posljednje mandate u pomenutoj komisiji. Također određeni su i novi članovi i koordinatori komisija i odbora saveza.

 

 

 

Bivša i nova predsjednica

 

Azra Jelačić bila je predsjednica Saveza bh. udruženja u Švedskoj

posljednjih pet godina a jednoglasnom odlukom delegata skupštine

nova predsjednica postala je Fatima Veladžić.

 U svom emotivnom obraćanju Azra Jelačić zahvalila se svim

članovima GO, kao i svim udruženjima, na podršci i saradnji i

obećala i dalje biti uz savez tako što će imati angažman u Odboru

za školstvo BHRF-a.

Fatima Veladžić pozdravila je delegate skupštine i izrazila nadu

daće uspješno nastaviti rad na jačanju saveza te opravdati

ukazano povjerenje. Također, zahvalila se Azri Jelačić na

dosadašnjem uspješnom radu i svemu onome što je učinila za

savez. 

 

 

  Elmin Zeba 

Read 2095 times Last modified on utorak, 01 Avgust 2017 07:22

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
305702

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 14 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

 

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji