subota, 17 Mart 2012 22:22

Faruk Sarajlić

ImageKad se neko rodi 1. maja onda on mora biti dobar radnik, ali i poznavati važnost pjesme, igre i druženja za čovjekov unutrašnji mir. Takav je i pedesetogodišnji Faruk Sarajlić, Banjalučanin u Norrköpingu. Kao dijete maštao je o fudbalerskoj karijeri, ali je život htio nešto drugo.

 

 

 

 

 

 

"Budućnost" koja to više nije 

Svoju mladost u KUD-u ”Budućnost” (danas preimenovana u ”Srpske vitezove”), gdje je igrao i bio koreograf, spominje sa sjetom. ”Budućnost” je bilo kulturno-umjetničko društvo čije koreografije su radili majstori ovog zanata i od kojih je Faruk sticao znanja, te polako uplivavao u koreografske vode. Ali Faruk pamti i postavku i glumu u ”Koštani” kada su bili na pragu dobijanja statusa amaterskog pozorišta. Za svoj rad dobio je i priznanje Saveza amaterskih kulturno-umjetničkih društava Bosne i Hercegovine, jedno od najviših tadašnjih priznanja iz ove oblasti.

Švedska traganja

Ratnu Banju Luku napušta u aprilu 1993. godine i odlazi u Švedsku, gdje boravi u mjestima Ystad, Märsta, Ljusne, da bi se konačno skrasio u Norrköpingu i u udruženju ”BiH”. Svoje poznavanje koreografije želi iskoristiti, te pomaže u radu folklorne sekcije ovog udruženja. Poslovi koje je obavljao nisu mu uvijek davali mogućnost potpunog predavanja ovom, za njega važnom aktivitetu u slobodnom vremenu, ali početkom ove decenije postaje vođa folklorne sekcije.

Tu je i danas, na radost stotinjak folklorista u Bosanskom kulturnom centru.

Redovne probe i rado odazivanje na pozive drugih udruženja, te nastupe prilikom takvih susretanja, karakterišu ovu folklornu sekciju. Supruga Majda i kćerke Azra i Uma su mu podrška i inspiracija u tome.

Kao i većina folklornih grupa pri našim udruženjima, i oni imaju problema da zadrže momke u svojoj postavi. Mladići dođu, gledaju i učestvuju na probama, ali ih je teško privoliti da izađu na scenu. Razlog je, po Faruku jednostavan: momci ne žele da ispadnu ”smotani” pred djevojkama koje ne poznaju baš najbolje.

 Image

Skromnost i jasni stavovi

Sjeća se koliko je bila snažna njegova želja, kao i želja članova folklorne sekcije, da dođu na Smotru kulture u Lundu. Morali su promijeniti čak četiri autobusa da bi došli u ovaj pet stotina kilometara udaljen grad. Isto tako, jasan je i stav ovog, stvarno skromnog i tihog čovjeka, o Savezu bh-udruženja. ”Savez je krovna organizacija koja treba inicirati i okupljati nas Bosance i Hercercegovce, da bi očuvali našu tradiciju i kulturu i na taj način održavali i jačali vezu sa domovinom.”

Drago mu je što je zahvaljujući folkloru obišao mnoge gradove, kako u Bosni tako i ovdje u Švedskoj. Udruženje ”BiH” je prije nekoliko godina posjetilo i nastupalo u Bosni, u Goraždu i Sarajevu. Faruk je, naravno, bio tu sa svojim prijateljima.

                                                                      .                                 

Muharem Numanspahić

Read 2460 times

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
305785

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 80 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

 

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji