srijeda, 22 Februar 2017 20:40

Sastanak GO SSDBiH u Linzu Featured

  U Austriji u gradu Linzu održan je sastanak  GO SSD BiH 28. 01. 17. Sastanku su prisustvovali članovi GO iz jedanaest zemalja članica SSDBIH.

Gosti sastanka su bili: Tomislav Leko, ambasador BiH u Austriji, Klaus Luger, gradonačelnik Linca i Ahmed Husagić, savjetnik aktuelnog premijera Austrije za pitanja integracije.

 U svom pozdravnom govoru ambasador naše zemlje Tomislav Leko istakao je između ostalog da je Austrija dugogodišnji prijatelj i saradnik naše zemlje I da je Austrija najveći investitor u BiH i da u njoj živi više od dvjesto hiljada Bosanaca i Hercegovaca.

Gradonačelnik Linza Klaus Luger u svom pozdravnom govoru istakao je uspješnost naših zemljaka u integraciji i zahvalio se SSDBiH što je nakon 6 godina ponovo izabrao grad Linc za domaćina svog susreta.

Ahmet Husagić savjetnik Ministra za pitanja integracije istakao je kako su Bosanci i Hercegovci najintegrisanija populacija u Austriji sa vrlo niskim procentom nezaposlenosti u odnosu na druge populacije koje žive i rade u Austriji.

Prije otvaranja sastanka predsjednik SSDBiH Hasan Šehović se zahvalio prisutnim gostima na izdvojenom slobodnom vremenu i obraćanju sa tako lijepim riječima te tom prilikom uručio im je prigodne poklone.

 

Sastanak SSD je počeo sa utvrđivanjem dnevnog reda

 

Izvještaji Radnih grupa za informisanje, integraciju, humanitarnu, sport, školstvo i kulturu sa prezentiranjem dosadašnjeg rada članica SSD u svojim sredinama za proteklu godinu. Dogovoreno je da svi izvjestaji radnih grupa uđu u zapisnik.

Promo film udruženja ”ISTINA” iz Sarajeva njegove humanistice Munire Džabije o izgradnji centra ”Jedan krov za sve” koji se gradi kod Goražda. Ovu inicijativu je pokrenula radna grupa za humanitarne aktivnosti u SSDBIH sa ciljem da se objedine humanitarne organizacije članica SSD, kako bi pomogle ovu akciju i doprinijele izgradnju centra jednim dijelom u ovoj godini.

Prezentacija Harisa Piplaša, istraživača i predavača na katedri Urban - Think Tank na odsjeku za arhitekturu ETA u Cirihu na kojem predaje predmet Urban Design I/II i koordinira projekt Reaktivate Sarajevo. Ovaj projekt predstavljen je na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016. sa izložbom " Sarajevo Nov: People`s Muzeum" čiji je bio kurator. Cilj projekta je pokretanje izgradnje kulturoloških ustanova u Sarajevu koje su planirane mnogo ranije a nisu do danas urađene.

 

Prijedlozi i dogovori sastanka:

- Predloženo je da se ponovo uputi zvanični dopis UK Networku u Engleskoj za pristup web-stranici koja još nije predana novom rukovodstvu SSD BiH.

- Predložen je plan i program rada  te budžet za finansiranje aktivnosti SSD u 2017. god

- Potvrđeno je održavanje sportskog turnira u futsalu od 19 - 21 maja 2017 u Holandiji.  Pripreme za turnir su već u toku kako je izvjestio koordinator radne grupe za sport.

- Predloženo je ispred radnih grupa za školstvo da se sve članice SSD koje imaju Bosanske dopunske škole objedine i da sa zajedničkim nastupom traže pomoć od fonda za školstvo za rad Bosanskih dopunskih škola.

- Dogovoreno je da se IV smotra folklora i kulture održi u Sarajevu u oktobru 2017.god. gdje bi učesnici smotre imali obezbjeđenu hranu i smještaj.

- Upućeno je pismo RG Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, prijedlozi i zahtjevi BiH dijaspore i uključivanje u ekonomske, privredne i druge sfere života u BiH.

- Zbog situacije u Turskoj gdje je do aprila vanredno stanje pa se iz tih razloga još uvijek ne može registrovati kancelarije i Savez, donešena je odluka da se izabere sekretar i blagajnik na ovom sastanku kako bi se olakšao rad Saveza.

- Za sekretara SSDBiH izabran je Isak Hodžić iz Hrvatske a za blagajnika SSD Muhamed Siranović iz Engleske.

 

S ovim tačkama je iscrpljen dnevni red i završen sastanak GO SSD BIH i Linzu

Predsjednik SSD Hasan Šehović se zahvalio svim članovima GO SSD BiH na lijepom druženju i korektno vođenom sastanku, te poželio svima sretan povratak kućama.

Posebno se zahvalio domaćinima i organizatorima sastanka Selvinu, Belminu i drugima koji su bili uključeni u pripremu ovog sastanka.

Moram da napomenem da Savez BIH udruženja i Linzu organizuje Bosanski bal svake godine za svoje članove i simpatizere pa je tom prilikom pozvao i članove GO SSDBIH da budu gosti i prisustvuju balu. Bal je organizovan na visokom nivou gdje su bile pozvane visoke ličnosti grada Linza koje su se obratile prisutnima u svom pozdravnom govoru i poželjele lijepo i ugodno veče.

 

 

 

Jasmin Bajrić

Read 1477 times Last modified on utorak, 21 Mart 2017 11:38

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
305702

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 16 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

 

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji