subota, 04 Februar 2012 22:21

Idriz Turčinhodžić

ImageKada je 1970-tih tada najpopularniji Yu-pjevač Miki Jevremović otpjevao „Ko će sutra te suze da čuva“, pjesma je odmah postala hit, a banjalučkom čaršijom se pročulo da je tekst i muziku napisao njihov, profesionalni tada mlađani muzičar, Idriz Turčinhodžić.  

I dok mu je brat Atif već svirao u najpopularnijem orkestru Omera Pobrića, banjalučka porodica Turčinhodžića imala je tako čak dva muzička asa.

.

.

.

 

 

Profesionalac u amaterizmu

Idriz Turčinhodžić je od malih nogu u muzičkim vodama, profesionalno školovan, pa je tako završio nižu i srednju muzičku školu u Banjaluci i Prvi stepen Muzičke akademije u Sarajevu, gdje je završio i teoretski dio nastave na Pedagoškoj akademiji. Profesionalno svira čak pet instrumenata: klavijatura, harmonika, gitara, klarinet i saksofon. Turčinhodžić je u Novom Travniku bio sedam godina direktor Niže muzičke škole, a najplodnije muzičke godine ostvario je u više od deset godina rada u KUD „Budućnost“ u Gornjem Šeheru u Banjaluci, gdje je bio i direktor. Ko poznaje prijeratni muzički život Banjaluke o njemu je nemoguće govoriti bez Idriza Turčinhodžića i njegove suradnje s brojnim pjevačima i svirke u orkestrima. Primjera radi, organizirao je godinama Dječji šlager u Banjaluci i Bosanskoj Gradišci, gdje mu je npr. gost bio Dragan Laković, tada popularni dječji pjevač. Zbog rata je Turčinhodžić morao napustiti rodnu Banjaluku i 1994. godine došao je u Malmö. Odmah se angažirao u udruženju „BiH82“ gdje je oformio sekcije, a za suradnicu u folkloru doveo Aišu Fejzić. Tu je proveo šest godina i cijelo to vrijeme organizirao veoma uspješno Dječji festival uzrasta 7-14 godina. Tada se učenica Lejla Fejzić plasirala pjesmom „Višegrad se sjeća mene“ na Sarajevski dječji festival, na kojem nažalost zbog brojnih razloga nije bila. Turčinhodžić je nakon toga radio profesionalno kao muzičar pri NBV Skåne dvije godine sa bh. djecom u svim mjestima. Nakon toga sedam godina je bio u udruženju „Bosanska krajina“ i četiri godine u bh. udruženju „Sarajevo“ Malmö, gdje je dvije godine bio i predsjednik. 

 

 

Image
Idriz Turčinhodžić sa orkestrom

 

– Na svim prijeratnim kao i nastupima u skandinavskim zemljama nikad nisam nastupio na plejebek (sa trake), već stalno uživo. Bezbroj nastupa je iza mene, između ostalog na gotovo svih 15 regionalnih i saveznih takmičenja u kulturi u Švedskoj. Ovdje u Švedskoj sam snimio dva CD-a i jednu videokasetu i sve rasprodano dok je snimljeno.                                                          

 

- Veoma si angažiran?                                                                                                                                                                                                        

  - Da, u Malmöu („Sarajevo“, obučavam 10 djece), Trelleborgu („BiH“ folklor i solisti) i Landskroni („Ljiljan“, 12 djece). Učim djecu na instrumentima ili dajem pomoć u korepeticiji folklora. Formirao sam Dječji orkestar koji se pročuo u Švedskoj, tu su dvije postave folklora za koje uživo sviramo muziku, a imamo soliste narodne i zabavne muzike.     

 

 - Šta trenutno pripremas?

  - Pripremam Dječji festival, najprije Skåne regija, biće u aprilu ili maju, u čemu me podržala regionalna organizacija bh. udruženja, a onda istu manifestaciju na nivou Švedske, koja će biti u maju ili junu, u čemu me podržava Savez bh. omladine u Švedskoj. Sa Dječjim orkestrom sam pripremio 12 melodija, priredba će biti održana u tri grada, a djeca će dobiti nagrade...

 

Idriz Turčinhodžić je nezaobilazno i respektabilno ime profesionalnog muzičara u kulturnom amaterskom radu s bh. mladima u Švedskoj i kao takav za pamćenje i primjer drugima.

Fikret Tufek

 

 

(objavljeno u "Glasu BiH" br.155)
Read 2363 times Last modified on četvrtak, 07 Avgust 2014 20:00

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
305785

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 81 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

 

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji