ponedjeljak, 12 Septembar 2016 18:19

"Sofra moje majke" - moj veliki ponos Featured

Baklava sa suhim šljivamaSusret sa prof.dr. Enesom Kujundžićem na nedavno održanom 8. Kongresu SSDBiH u Sarajevu, je bio presudan što sam odlučila da realizujem jos jedan vlastiti projekat, zamišljen nakon smrti moje drage majke, ali na njegov nagovor i uz konsultantsku podršku će zasigurno biti i realiziran.

 

Prof. Kujundžić je dugo bio direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Sarajevu, danas je profesor na Pedagoškoj akademiji i autor nekoliko knjiga koje govore o nematerijalnoj kulturnoj baštini Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, među kojima je i knjiga "Sofra", koja predstavlja uzoriti primjer opisa bošnjačkih običaja, opisa familijarnih okupljanja oko "sofre" ne samo u svečarskim prigodama poput Ramazana i Bajrama, nego i u svakodnevnici, te opisa pripreme tradicionalnih jela bosanske kuhinje, kao i popis najčešćih izraza vezanih za naše kulinarstvo i gastronomiju!

 

Zašto "Sofra moje majke?"

Moja majka Tahira je preselila na Ahiret u proljeće 2013. godine u svojoj 90.-toj godini, i iza sebe ostavila ogromnu prazninu u srcima svoje djece, mene i mog dragog i plemenitog brata Ede (Edhema), koga je ratna sudbina odvela čak do daleke Australije.

Čitav svoj zivot je naša majka posvetila nama djeci, našoj djeci, blizoj i široj familiji, prijateljima, komšijama bez obzira na vjeru i naciju i svima koji su je poznavali.

Sama je rano ostala bez majke, u svojoj 10.-toj godini, po kojoj se ja zovem Saida, te odrasla u krugu svojih tetaka po ocu, hanuma koje su krasile mnoge vrline i vještine, tipične za bošnjacke žene tog vremena i tog društvenog ranga, a koje su one sa puno ljubavi i strpljenja prenijele i na moju majku. Moja majka je postala izvanredna domaćica, kuharica bez premca, o čijim se delicijama, slanim i slatkim jelima, zimnicama i slatku i sokovima od skoro svih vrsta voća- još uvijek govori među svima koji su je poznavali.

Svoje umijeće je rado dijelila drugima, a moja nevjesta Zlata i ja smo sretne što smo mnogo toga naučile od nje, na što smo danas obje vrlo ponosne i podučavamo i svoju djecu.

Lično sam prikupila više od 100 recepata moje mame, sa svim uputstvima da vam jelo uspije i finesama koje nigdje ne pišu, ali će stajati u knjizi "Sofra moje majke", koju pripremam u mojim penzionerskim danima i na sreću, sa još uvijek svježom memorijom i jezikom i izrazima uz koje sam odrasla.

 

Humanitarni fond

Moja skromna zamisao je da zajedno sa mojim bratom, i uz pomoć svih onih koji se žele pridružiti, osnujem mali, u početku možda simboličan novčani fond, iz kojeg bi se svake godine dodjeljivala novčana stipendija djevojčici koja je u ratu ostala bez majke, a koja pokazuje izuzetne rezultate u učenju i ličnom humanom angažmanu- U našoj domovini Bosni i Hercegovini je danas, nažalost, mnogo takve djece, a moji kontakti sa "SOS-dječija sela" Sarajevo, Zenica i Tuzla će mi u tome sigurno i pomoći.

 

 

Saida Bahtijarević-Bekić

 

 
Baklava
 
Tufahije
 
Hurmašice
Read 2481 times Last modified on nedjelja, 19 Februar 2017 10:42

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
305705

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 33 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

 

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji